Cel mai vizionat videoclip de pe canalul de youtube Revista din lemn este despre case din bușteni. Este un subiect care a trezit mereu interesul, iar informațiile transmise de Dorin Văideanu și siguranța cu care vorbește este, după părerea mea, ceea ce îi cucerește pe cei interesați. Doralnic, firma reprezentată de Dorin, este unul dintre cei mai cunoscuți constructori de case din bușteni întregi din țară. De curând am ajuns din nou la Coșna, în șantierul Doralnic, pentru a vedea ce a mai făcut de când nu ne-am văzut, ce case a mai construit, ce planuri are pentru viitor. Pentru mine, întâlnirile cu Dorin înseamnă întotdeauna și discuții tehnice interesante într-un domeniu în care informația de calitate este greu de găsit.
Tasarea, arbori de stânga și de dreapta și alte subiecte tehnice
Tema cu care plecasem din București era tasarea caselor din bușteni. Este unul din aspectele foarte importante ale caselor de acest tip și dacă nu i se acordă atenția cuvenită pot apărea mari probleme. Am avut ocazia să văd urmările tasării într-o cabană de pe lângă Gheorgheni unde ne-am cazat pentru o noapte. Etajul, unde erau camerele, era înclinat tot. După puțin timp petrecut în cameră aveam senzația continuă că îmi pierd echilibrul, eram amețită. Ușile se închideau cu greu (dacă se închideau), iar apa la duș nu reușea să se scurgă.
Tasarea are loc din cauza uscării lemnului. Trunchiurile fiind întregi, apa iese mai greu și este nevoie de 3-5 ani până la atingerea echilibrului. Imediat după tăiere iese apa liberă, cea care a dus nutrienții în arbore. Lemnul ajunge repede la umiditate de cca.30%, fără modificări dimensionale sau tensiuni. Acestea apar când iese apa legată, cea care face parte din peretele celulei lemnoase. Așa apare contragerea în urma căreia bușteanul își modifică dimensiunile. Cele mai importante modificări sunt pe direcție radială și tangențială, cele în lungul fibrei (longitudinal) fiind neînsemnate. În urma pierderii apei, diametrul bușteanului scade ceea ce duce la reașezarea lui în perete.
Construcția unei case de bușteni se face în două etape. Prima se desfășoară pe șantierul constructorului, unde buștenii sunt prelucrați și așezați pentru a forma peretele. Este și prima etapă a tasării. În urma prelucrării, între bușteni rămâne o distanță de 1-2 cm, care dispare în cele 3-4 luni cât casa stă în șantier. La finalul perioadei este dezasamblată, buștenii sunt numerotați și transportați la client unde are loc a doua etapă a construcției. Casa este ridicată din nou conform planului, după care este lăsată alte 6-8 luni înainte de montarea ferestrelor, ușilor și trecerea la instalații și finisaje. Modul cum au fost prelucrați buștenii este determinant în această etapă. Prelucrarea corectă va face ca ei să găsească locul corect în perete rezultând case trainice, bine închegate. O prelucrare greșită va aduce cu sine pierderea etanșeității și găuri în perete, planșee lăsate inegal.
Tasarea continuă și după această perioadă, dar într-un ritm mai lent. Pentru a nu fi afectate ușile și ferestrele acestea se montează într-un cadru special cu casetă de tasare deasupra. Caseta va prelua presiunea, ferestrele nu se vor mai deforma sau sparge, iar ușile se vor închide normal.
Discutând cu Dorin am aflat că buștenii nu se pot pune oricum în peretele casei. Adăugarea masei lemnoase în inelul anual urmează un model elicoidal la rășinoase, la fel ca cel al ramurilor crescute într-un an pe trunchi. La majoritatea arborilor această întoarcere a fibrei este spre dreapta. Există însă și arbori de stânga. Contragerea lor este diferită în timpul uscării și de aceea nu se pot așeza la întâmplare. Felul arborelui se vede după îndepărtarea scoarței, mai ales dacă este făcută cu jet de apă. De aceea, Dorin a achiziționat un astfel de sistem pentru decojire.
Mentori – profesori și constructori de case de bușteni din SUA și Canada
Pentru a avea toate aceste informații tehnice, Dorin urmărește profesori și constructori celebri de case de bușteni din SUA și Canada. În biroul din șantier, printre drujbe, lanțuri și tratamente pentru lemn, există și o mică bibliotecă cu cărțile lui Robert Chambers, Allen Mackie și ale altor specialiști în domeniu. Chambers este un cunoscut profesor, consultant și constructor de case din SUA, iar Mackie este profesor și constructor de case din bușteni în Canada, acolo unde a fondat școala de case din bușteni care-i poartă numele.
Pentru a fi permanent informat este membru în Asociația internațională a producătorilor de case din bușteni (ILBA) de unde primește periodic buletine de informații cu cele mai noi tehnici, metode și materiale de construcții. Așa a ajuns să aducă din Canada benzi speciale pentru o mai bună etanșare între bușteni.
Nu cantitate ci calitate. Case mai performante și cât mai aproape de ”la cheie”
Pentru Dorin nu este important să construiască mai mult ci mai bine. Nu vrea să construiască mai multe case ca anul trecut ci să facă unele mai deosebite, care să vină cu noi provocări. Vrea să facă case combinate bușteni – timber frame, să aibă ocazia să construiască clădiri de dimensiuni mari care să-i pună priceperea la încercare.
Un proiect de viitor este să ofere clienților un serviciu cât mai complet. Adică de la idei privind proiectul arhitectural, la calcularea proiectului de rezistență și până la amenajarea interioară astfel încât clientul să primească casa ”la cheie”. Așa va putea să asigure calitatea până la final conform standardelor Doralnic. Este însă un proiect greu care are nevoie de timp, bani și energie. Pentru că o casă din bușteni se face greu, are mulți timpi de așteptare, iar investiția se justifică doar dacă proiectul are o anumită anvergură.
Am vorbit mult cu Dorin, iar pe șantier am stat de dimineață până seara, la finalul programului. Am și filmat așa că despre toate aceste subiecte, dar și despre prețul caselor din bușteni, aveți acum ocazia să aflați mai multe videoclipul de mai jos, realizat împreună cu Dorin Văideanu, la Coșna.
Avem si noi o casuta facuta in 2016 de domnii de la Doralnic. Si au fost intr-adevar poate printre cei mai seriosi dintre meseriasii cu care am lucrat. Din pacate dumnealor nu au livrat un produs terminat – o casa la cheie. In momentul in care tu faci fundatia cu un constructor, casa e montata de alta echipa, tamplaria, vopsitul cu altcineva se ajunge la un lant din asta in care o echipa da vina pe cea de dinainte si nimeni nu e raspunzator pentru greselile si erorile care apar. Faptul ca ferestrele si usile sunt ulterior montate de beneficiar (cu o alta firma evident) si nu primeste absolut nici o garantie pe montajul lor pentru ca orice tamplar decent care vede structura casei stie ca vor aparea modificari (lemnul se misca mereu). Faptul ca aproape orice aspect ce tine de decor interior de la mobila de bucatarie, orice rafturi – cele mai simple lucruri intr-o casa normala cu pereti drepti – aici trebuie facute la comanda, devin dificile (la fel si la amenajarea baii, montarea caloriferelor). Daca nu cunosti meseriasi priceputi care sa isi dea interesul ajungi sa le faci de doua trei ori sau sa ai de reparat mereu. Ar trebui sa aratati cabane si case facute de Doralnic care au deja cativa ani si sa explice se intampla cu peretii acestia si cu golurile dintre acesti busteni care nu se usuca uniform pe parcursul anilor? Am avut viespi, albine salbatice, greieri, soareci, lilieci care si-au facut loc in aceste spatii intre busteni care (chiar si dupa 6 ani) nu s-au tasat asa cum explica dumnealor. Ba mai mult volumul bustenilor a scazut si aceste spatii au devenit si mai mari 3-4cm in unele locuri. De vant si frig iarna nu mai povestesc. Da, e o casa frumoasa asa la prima vedere, dar daca as avea mintea de acum as face o casa clasica din caramida sau beton si as folosi lemn doar ca accent.
Am uitat sa mentionez ca am respectat timpii de asteptare si termenele recomandate de Doralnic la vremea respectiva. Chiar daca recomandarile lor s-au schimbat pe parcurs (la inceput au recomandat folosirea unui bait pe baza de apa – brand italian) apoi au schimbat recomandarea la vopsea pe baza de ulei. Va dati seama ce inseamna sa cureti baitul pe baza de apa si sa re-tratezi cu vopsea pe baza ulei o casa intreaga? Ca sa stie lumea la ce se angajeaza cand e vorba de lemn.
Bună ziua!
Mereu ne-am dorit să oferim clienților noștri servicii cât mai complete și de înaltă calitate, aspecte pe care le – am completat și realizat pe parcursul anilor.
Tehnica de lucru folosită de noi a fost si este îmbunătățită în permanentă conform standardelor actuale, insă așa cum am discutat, si așa cum am fost îndrumați de profesorii noștri, tehnica de lucru a fost una corecta la momentul respectiv , minusurile constând din lipsa studiilor, a materialelor de etanșare si de protecție a lemnului rotund.
Toți constructorii din acest domeniu s-au confruntat cu astfel de situații la momentul trecut, nu din o slabă implementare a tehnicii de lucru, ci din limitările acesteia.
Datorită acestor lipsuri, au apărut pe piața din Canada si nu numai, materiale care corectează aceste imperfecțiuni la casele deja locuite, oferind astfel proprietarilor confortul căminului lor!
Avem acces la aceste materiale noi, si va invităm pe această cale sa ne contactați pentru a remedia situațiile neplăcute apărute la casa dvs. Vă mulțumim!