de Radu Călian
Radu Călian a făcut parte din echipa Revista din Lemn prezentă la târgul nZEB goes Passive desfășurat la Cluj. Una dintre pasiunile lui fiind corpurile de iluminat din lemn, Radu a ales să creeze o astfel de piesă doar cu unelte tradiționale. Pe durata celor trei zile, printre discuțiile cu vizitatorii veniți la stand, a cioplit, a tăiat și a șlefuit, transformând o bucată de nuc într-o aplică de perete. Radu este pasionat de design și a făcut multe corpuri de iluminat de-a lungul timpului. În cele ce urmează ne va spune viziunea lui despre iluminatul casei.
Iluminatul în casă nu este doar o necesitate funcțională, ci și un element important pentru crearea unei atmosfere plăcute. Corpurile de iluminat joacă un rol esențial în definirea stilului și personalității fiecărui spațiu. Alegerea lor potrivită poate transforma complet o cameră, accentuând caracteristicile arhitecturale, evidențiind elementele de design și influențând modul în care percepem culorile. De la iluminat ambiental la cel funcțional, corpurile de iluminat contribuie la confortul și funcționalitatea locuinței, având un impact semnificativ asupra stării de spirit și a calității vieții de zi cu zi.
Recomandări pentru o alegere cât mai bună a corpurilor de iluminat
Când alegem corpuri de iluminat pentru casa noastră, este indicat să ținem cont de câteva aspecte, cum ar fi:
- Scopul spațiului în care le vom pune. Trebuie stabilit de la bun început care va fi funcția principală a fiecărui spațiu și apoi alegem iluminatul în consecință. De exemplu, iluminatul pentru birou ar trebui să fie mai concentrat și mai eficient decât cel din zona de relaxare.
- Dimensiunile încăperii. Corpurile de iluminat vor fi alese în concordanță cu dimensiunea încăperii și vom căuta, pe cât posibil, să fie direct proporționale.
- Stilul decorului. Este foarte important ca și corpurile de iluminat să susțină stilul spațiului, să fie în concordanță cu acesta.
- Controlul iluminatului si intensitatea luminii. Este recomandat să optăm pentru surse de iluminat eficiente energetic și care ne permit să reglăm intensitatea luminii în funcție de atmosfera dorită. Pe lângă starea de confort, reglarea intensității luminii contribuie și la un impact cât mai redus asupra mediului.
- Materiale durabilitate si de calitate. Recomandarea este să alegem corpuri de iluminat durabile, obținute din materiale sustenabile și bine construite.
Corpuri de iluminat din lemn
Un exemplu de sursă regenerabilă, nepoluantă, dar și de material rezistent este lemnul, care reprezintă tot mai mult o alegere pentru corpurile de iluminat. Dacă ne hotărâm să facem singuri un astfel de corp, este foarte important să alegem un lemn sănătos, de calitate.
Marele avantaj al lemnului este ca poate fi integrat cu succes, atât într-un design modern, cât și într-unul clasic sau rustic. Foarte important în integrarea într-un anumit tip de design este și finisajul lemnului. În funcție de stilul ales, lemnul poate fi finisat natural, texturat, uleiat, lăcuit sau vopsit, astfel încât să fie compatibil cu alte materiale din încăpere și să dea un sentiment de coerență.
Un alt element important este funcționalitatea. Este necesar să ne asigurăm că avem un corp de iluminat care funcționează corespunzător și oferă necesarul de lumina pentru spațiul respectivul. Trebuie să avem în vedere că lemnul este opac dacă este masiv și poate influența modul în care lumina este dispersată. Unele corpuri de iluminat au nevoie și de o anumită întreținere periodica pentru a-și păstra aspectul inițial și funcționalitatea la capacitate maximă.
Alegerea corpurilor de iluminat din lemn potrivite pentru casa ta depinde în mare măsură de preferințele personale și de caracteristicile spațiului în care urmează sa fie amplasate. Prin abordarea atentă a iluminatului în designul de interior se poate obține un spațiu care nu doar satisface nevoile funcționale, ci și îmbogățește estetic experiența locuirii. Luând în considerare aceste aspecte vei putea alege corpuri de iluminat potrivite astfel încât să creezi un ambient plăcut și funcțional în casa ta.
Radu Călian a fost atras de design încă din perioada liceului, când visa să studieze design auto. A dat admitere la Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca și la Universitatea Tehnică, secția de design industrial. A fost admis la ambele, dar în cele din urmă a ales să meargă la Universitatea Tehnică. Mai târziu a descoperit că pregătirea tehnică este un avantaj care îl ajută să creeze obiecte funcționale. Cu lemnul a început să lucreze ca hobby, din anul 2014. Feedback-ul pozitiv primit de la prietenii care au primit cadou diverse obiecte din lemn făcute de el l-au determinat să continue. Are un atelier numit Tilion Studio unde creează piese unicat care sunt creații proprii de la început la final. Concept, realizare, partea electrică, totul până la instalarea în casa beneficiatului sunt gândite și realizate de Radu Călian. Fără model de fabricație și proces de manufacturare standardizat realizarea proiectului este mai lentă, dar plină de creativitate.
Adaugă comentariul