Europa Forestier Legislație

Consiliul UE aprobă amânarea cu 12 luni a EUDR. Modificarea regulamentului mai trebuie aprobată de către Parlamentul European

În urma propunerii Comisiei Europene, Consiliul Uniunii Europene a adoptat recent o poziție favorabilă privind modificarea EUDR, regulamentul UE pentru combaterea defrișărilor, acordând companiilor și țărilor terțe timp suplimentar pentru implementarea noilor cerințe. Această decizie vine ca răspuns la preocupările exprimate de statele membre, țările terțe și operatorii economici cu privire la provocările întâmpinate în procesul de conformare.

Ce înseamnă această amânare pentru industria lemnului?

Conform noului calendar, obligațiile vor deveni aplicabile după cum urmează:
– 30 decembrie 2025 – pentru operatorii mari și comercianți
– 30 iunie 2026 – pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici

Această modificare oferă industriei timp suplimentar pentru:
– Implementarea sistemelor de due diligence
– Identificarea riscurilor de defrișare în lanțurile de aprovizionare
– Dezvoltarea mecanismelor de monitorizare și raportare

Ce produse sunt vizate?

Regulamentul se aplică pentru mai multe categorii de produse, inclusiv:
– Lemn și produse din lemn
– Bovine
– Cacao
– Cafea
– Ulei de palm
– Cauciuc
– Soia
– Produsele derivate din acestea

Care este obiectivul final?

Scopul regulamentului rămâne neschimbat: reducerea contribuției UE la defrișările globale. Produsele comercializate pe piața UE sau exportate din UE trebuie să fie „fără defrișări” – adică să provină din zone care nu au fost supuse defrișărilor sau degradării forestiere după 31 decembrie 2020.

Care sunt următorii pași?

Pentru ca această modificare să intre în vigoare, ea trebuie aprobată și de Parlamentul European. Se estimează că procesul legislativ va fi finalizat până la sfârșitul anului 2024.

Această amânare reprezintă o gură de oxigen pentru companiile din industria lemnului, timp necesar să-și perfecționeze sistemele de trasabilitate și să se asigure că respectă pe deplin noile cerințe europene privind sustenabilitatea și protecția pădurilor.

Sursa: Consiliul European

Etichete

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână