Germania M&A

Rettenmeier preia fabricile Ziegler din Germania și devine cel mai mare grup de procesare a lemnului din țară

Autoritățile de concurență și-au dat acordul pentru achiziționarea unor părți semnificative ale GRUPULUI ZIEGLER de către Rettenmeier Holding AG, conform unui comunicat emis pe 5 martie 2025 la Plößberg, Germania. Această tranzacție marchează un nou capitol în restructurarea unuia dintre cele mai importante grupuri europene din industria lemnului. Finalizarea tranzacției va avea loc în curând, după îndeplinirea unor condiții suplimentare.

Detalii despre tranzacție

Companiile achiziționate vor opera sub numele Rettenmeier Holzindustrie Plößberg GmbH, cu excepția Prechtl GmbH Anlagen- und Maschinenbau și Ruhland Druckluft & Systemtechnik GmbH, care își vor păstra denumirile actuale.

Această achiziție, anunțată inițial pe 31 ianuarie 2025, include mai multe entități din operațiunile germane ale Grupului Ziegler:

  • Ziegler Holzindustrie GmbH & Co. KG
  • Ziegler Naturenergie GmbH
  • Ziegler Forstservice GmbH
  • Holzzentrum Ziegler GmbH
  • Prechtl GmbH Anlagen- und Maschinenbau
  • Ruhland Druckluft & Systemtechnik GmbH
  • Gara din Wiesau

Conducerea noii entități Rettenmeier Holzindustrie Plößberg GmbH va fi preluată de Robert Friedl, care a ocupat deja această poziție în cadrul Grupului Ziegler în ultimii 4 ani.

Impactul asupra pieței europene a lemnului

Prin această achiziție strategică, Rettenmeier devine cel mai mare grup de procesare a lemnului din Germania. Cu un total de 2.300 de angajați în Germania, Letonia și Slovacia, compania se plasează acum printre cele mai mari trei companii de prelucrare a lemnului din Europa. Capacitatea de tăiere a grupului va crește la 6,2 milioane metri cubi, iar producția de peleți la 465.000 de tone pe an.

Fabrica din Plößberg, care va opera în viitor sub numele Rettenmeier, este cel mai mare complex de prelucrare a lemnului din Europa, cu o capacitate de tăiere de 2,4 milioane metri cubi. În plus, în apropiere, la Pressath, se produc 240.000 de tone de peleți și aproximativ 200.000 de metri cubi de cherestea rindeluită.

Dr. Stephan Lang, CEO al Rettenmeier, a explicat că „prin preluarea acestor locații, nu doar că ne extindem capacitățile de producție, dar ne consolidăm și competitivitatea și securitatea pe termen lung a aprovizionării pentru clienții noștri.”

Context: Restructurarea Grupului Ziegler

Această tranzacție face parte dintr-un proces mai amplu de restructurare a Grupului Ziegler, care a intrat în insolvență în noiembrie 2024. Din cele 45 de societăți ale grupului, 27 au depus cerere de insolvență, după ce compania acumulase datorii de 407 milioane euro, incluzând 326 milioane euro în împrumuturi bancare.

Grupul, care angaja aproximativ 3.000 de persoane în Germania, Suedia și România și raporta vânzări de aproximativ 750 milioane euro în 2023, a fost puternic afectat de prăbușirea cererii în sectorul construcțiilor ca urmare a războiului din Ucraina și a creșterii ratelor dobânzilor.

Administratorul de insolvență, Dr. Volker Böhm de la firma Schultze & Braun, a gestionat un proces structurat de identificare și abordare a investitorilor potențiali la nivel internațional. Eforturile sale au fost deja încununate de succes și pentru alte active ale grupului.

Fabrica din România, preluată de Kronospan

Doar cu câteva zile înainte, pe 3 martie 2025, Kronospan a anunțat preluarea fabricii ZG Timber din Sebeș, România, care aparținea de asemenea Grupului Ziegler. Această fabrică, achiziționată de Ziegler de la HS Timber (fostă Holzindustrie Schweighofer) abia în vara anului 2023, are aproximativ 500 de angajați și nu a făcut parte din cele 27 de companii ale grupului care au solicitat insolvența.

Kronospan, care operează în România din 1998 și a investit peste 600 de milioane de euro în țară, va integra produsele din cherestea în portofoliul său global, completând producția existentă de panouri pe bază de lemn la fabricile sale din România (plăci aglomerate și MDF la Sebeș, plăci OSB la Brașov).

Perspectivele industriei europene a lemnului

Ambele tranzacții reflectă o reorganizare semnificativă a pieței europene a lemnului, într-un moment de incertitudine economică. Atât Rettenmeier, cât și Kronospan și-au exprimat angajamentul de a menține operațiunile și locurile de muncă la fabricile achiziționate, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru industrie.

Rettenmeier și-a exprimat intenția de a-și consolida poziția pe piața globală în continuă creștere pentru cherestea și produse din lemn masiv, mizând pe locația geografică excelentă a fabricii din Plößberg și pe echipa locală motivată și înalt calificată.

În mod similar, Kronospan vede achiziția fabricii din Sebeș ca pe o oportunitate de a-și extinde gama de produse și de a consolida poziția României ca hub competitiv pentru producția de produse din lemn.

Dan

Am avut șansa să lucrez în diverse departamente. Astfel am acumulat experiență în Finance, Accounting, Logistic, Sales, Operations, Marketing. Sunt un om de echipă și un all around player. Sunt antreprenor, am coordonat vânzarea unui business de lacuri și vopsele pentru lemn către o multinațională. În 2016 am descoperit lumea digitală, publishingul și marketingul online. De atunci mi-am mutat experiența acumulată și aptitudinile în online.

Adaugă comentariul

Adaugă un comentariu

Acest site utilizează Akismet pentru a reduce spam-ul. Cunoașteți modul în care sunt prelucrate datele comentariului dvs.

Categorii

Abonează-te la newsletter

Newsletter vineri dimineața
Informații și sfaturi de la experți

ro_RORomână
We've detected you might be speaking a different language. Do you want to change to:
it_IT Italiano
ro_RO Română
it_IT Italiano
en_US English
de_DE Deutsch
es_ES Español
fr_FR Français
pl_PL Polski
pt_PT_ao90 Português (AO90)
Close and do not switch language