Veredelungstechniken

Der Film sieht nicht gut aus? Vielleicht haben Sie nicht den richtigen Verdünner verwendet.

Impresia generală este că diluantul se folosește doar pentru a scădea vâscozitatea materialului înainte de aplicare astfel încât să poată fi aplicat cu ușurință. De fapt, rolul diluantului nu se oprește aici , rolul lui în obținerea unei pelicule de calitate fiind foarte important. Un diluant ales greșit poate să strice aspectul și tușeul peliculei. Articolul de mai jos vine cu informații suplimentare privind rolul diluantului și felul în care trebuie ales și folosit.

Factori în funcție de care se aleg diluanții

Diluanții nu sunt folosiți doar pentru obținerea unui produs cu o vâscozitate mică. Cu ajutorul lor se poate controla uscarea peliculei și întinderea ei, astfel încât la final să se obțină un aspect plăcut, fără scursuri, coajă de portocală sau asperități. Tot de alegerea diluantului depinde și obținerea gradului de luciu dorit. Folosirea unui lac cu un anumit grad de luciu nu garantează și obținerea acelui grad de luciu pe suprafața finisată.

Pentru a nu avea astfel de probleme trebuie folosiși diluanți cu anumite caracteristici. Aceștia se aleagă în funcție de:

  • Umgebungstemperatur,
  • Art des zu verdünnenden Materials (Grundierung oder Lack),
  • den gewünschten Glanzgrad,
  • Art des Produkts (Nitro, Polyurethan, Polyester)
  • metoda de aplicare folosită (pulverizare, turnare, valțuri).

Pentru fiecare din aceste cazuri există diluanți recomandați care funcționează foarte bine, dar și diluanți contraindicați care pot crea probleme, uneori chiar serioase. Există și diluanți universali ce pot fi folosiți cu orice fel de produs. Aceștia au doar rol de diluție, nimic mai mult. Pentru a obține o bună calitate a produsului final trebuie folosiți diluanți specifici fiecărei situații în parte.

coaja de portocala sursa foto: woodworkersjournal.com
Orangenschale
Bildquelle: woodworkersjournal.com

Diluanții de vară și de iarnă

Diluanții organici sunt amestecuri de solvenți în diferite proporții. Solvenții folosiți au diverse proprietăți pe care le transferă diluantului. De exemplu, dacă avem nevoie de un diluant de vară se folosesc solvenți greu volatili, iar pentru iarnă, solvenți ușor volatili. Amestecurile se fac urmărind scopul pentru care va fi folosit diluantul.

De ce este nevoie de un diluant greu volatil vara și ușor volatil iarna? Din cauza dependenței de temperatură a materialelor de finisare. Dacă se folosește un diluant rapid vara, acesta se va evapora înainte ca lacul să se așeze foarte bine pe lemn, rezultând coaja de portocală. În cazul pulverizării, lacul se poate usca încă din aer. Rezultă un praf fin care cade pe pelicula udă de lac și este înglobat în ea (pelicula se gazează). Se obține o peliculă rugoasă, cu multe asperități, neplăcută la atingere. Din acest motiv se recomandă folosirea diluanților de vară, mai greu volatili, sau adăugarea de diluanți retardanți, adică diluanți care întârzie evaporarea.

Iarna problema apare la uscare. Când temperatura este scăzută, pelicula se usucă mai greu și are timp să prindă impuritățile din aer. De aceea, pentru a grăbi uscarea se folosesc diluanți formulați special pentru iarnă care se evaporă la temperaturi mai scăzute. Toate aceste inconveniente legate de temperatură se elimină dacă temperatura și umiditatea sunt păstrate constante indiferent de anotimp.

diluantul
peliculă gazată
Bildquelle: thefinishingstore.com

Influența diluantului asupra gradului de luciu

Influența diluantului se vede și în cazul lacurilor și vopselelor cu luciu înalt. Pentru a obține acel luciu este nevoie de o suprafață perfectă care să reflecte radiația luminoasă cât mai aproape de 100%. Pentru a se așeze bine pelicula are nevoie de timp, iar acest timp este oferit de diluantul folosit. Nu se va obține niciodată luciu înalt direct (adică fără polișare ulterioară) folosind un diluant care se evaporă foarte repede.

De multe ori sunt recomandați diluanți diferiți pentru grund și lac. Este un mod de a reduce costurile. În general, diluanții mai rapizi sunt mai ieftini. Folosiți în cazul grundului nu deranjează, chiar dacă rezultă o peliculă cu asperități sau coajă de portocală. Acestea pot fi corectate prin Schleifen zwischen den Schichten. Se poate folosi un singur diluant, cel de la lac (atunci când sunt produse din aceeași tip – nitro, poliuretanice, acrilice) pentru întreg sistemul, variantă în care costurile vor crește.

diluantul
veränderter Glanzgrad
Bildquelle: guitarrepairshop.com

Alegerea diluantului depinde și de metoda de aplicare

Alegerea unui diluant se face și în funcție de metoda de aplicare. De exemplu, una dintre proprietățile importante ale diluantului este conductivitatea electrică. Conductivitatea depinde de polaritatea solventului, iar pentru aplicarea în câmp electrostatic este nevoie de solvenți polari, care sunt buni conducători de electricitate.

În cazul aplicării prin turnare, folosirea unui diluant repede volatil duce la consumuri mari de diluanți și la creșterea alarmantă a emisiei de COV. La aplicarea cu valțuri urmată de uscare în UV, diluantul trebuie ales astfel încât să iasă din peliculă înainte de intrarea sub lămpi. Dacă nu se evaporă până intră sub lămpi rămâne în interiorul peliculei ca o opalescență, total neplăcută în cazul produselor transparente.

diluantul
Sprühen
Bildquelle: paintshop.co.in

Recomandarea mea este să nu tratați diluantul ca pe un material auxiliar fără mare importanță. Dacă doriți să obțineți pelicule de bună calitate, să aveți cât mai puține probleme în perioadele cu temperaturi extreme, alegeți diluantul potrivit. Dacă nu vă descurcați, cereți ajutorul specialiștilor în finisare. Și mai ales, nu faceți economie cumpărând diluanți ieftini. Prețul unui diluant este atât de mic încât economia făcută nu acoperă riscul apariției unor probleme a căror remediere poate costa cu mult mai mult.

Sper să considerați utile informațiile de mai jos. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch