Dacă te gândești să cumperi un abric înseamnă, fie ești pasionat de lucrul cu lemnul și vrei să treci la un alt nivel, fie cel vechi este depășit, fie că acolo unde lucrezi, șantier, atelier de tîmplărie, fabrică, au apărut nevoi suplimentare care trebuie rezolvate.
Un abric este necesar celor care au nevoie de plăci din lemn cu suprafețe perfect plane. Lemnul, cheresteaua achiziționata nu are intotdeauna suprafete curate si netede. Are fețele rugoase lipsite de planeitate și grosimi diferite care trebuie ajustate pentru a putea fi utilizate in producția de mobilă. Drept pentru care va trebui ca operațiunea de indreptare a suprafeței si reducerea corespunzatoare a grosimii să o faceți în fabrica sau atelierul vostru. De aceea m-am gîndit să încerc să răspund la 5 întrebări la care ar trebui să te gândești înainte să cumperi un abric.
1/Was ist eine Hecke?
Abric vine din germană, de la abricht (rindea). Utilajului i se mai spune și mașină de rindeluit. Așa după cum îi spune și numele, abricul este un fel de „rindea automatizată” cu productivitate si precizie ridicata. Desigur că forțez puțin lucrurile. Este o mașină de prelucrare a lemnului cu ajutorul căreia se efectueaza in mod eficient indreptarea uneia dintre fetele unui Holzplatte pe toata lungimea lui. În plus se pot indrepta și marginile, la 90° sau la un alt unghi, cu ajutorul unei paralele reglabile la unghi. De ce spuneam că este un fel de rindea automatizată? Pentru că poți fi un foarte bun tâmplar și fără abric. Dar mașinile acestea economisesc timp, sunt „time savers” cum bine spun vorbitorii de engleză. Evident că poți folosi o rhindea dacă ești priceput și ai tot timpul din lume. Dar si asa este foarte greu de realizat o suprafata plana fara ajutorul unui abric. Ca să fac o paralelă cu fenomenul „langsame Kost„, aici ar fi un fel de „slow work”. Pentru ceilalți există abricul care in cateva minute rezolva problema.
2/Cum funcționează?
Așa cum am spus, abricul este responsabil de obtinerea unei fețe perfect plane si uniforme a unui panou din lemn. Dar ce facem când avem nevoie de grosime constantă și planeitate pe ambele fețe? Întoarcem placa din lemn și o prelucram si pe cealaltă parte până obținem o placă complet plană și de grosime constantă?
Nu, pentru că abricul indreapta doar o singură latură, nu și pe cealaltă. În acesta situatie se foloseste o mașină care realizează operațiunea de degroșare. Se numește mașină de grosime sau grosime. Aceasta va prelucra latura opusa pentru a o face plana si paralela cu cealalta fata deja indreptata. Diferențele dintre abric (jointer) și grosime (planer) sunt prezentate și de Bruce Kieffer in această postare.
Există și mașini combinate, care fac ambele operațiuni: și cea de rindeluire și cea de degroșare. Acest tip de utilaj se numește mașină de rindeluit și grosime oder Abrichtgroschen si cu ajutorul lui se pot face ambele operațiuni. El funcționează atât ca abric, cât și ca mașină de grosime. Prin operatiunile succesive de indreptare a fiecarei laturi, folosind o singura masina, va rezulta un panou cu grosime constanta, cu suprafete plane si paralele.
3/Este suficient un simplu abric pentru ce am de făcut?
De ce mai există abric simplu și nu doar abric grosime, pentru că oricum face ambele operațiuni, rindeluire și degroșare? Pentru că, în funcție de specificul activității, aceste operații se fac diferit și necesită diferite tipuri de utilaje. Din această cauză există nenumărate tipuri de abric, de la cele foarte mici și mobile, utilizate pe șantiere sau în ateliere de tip DIY, până la cele complexe, pentru exploatare industrială.
Așa că, în funcție de specificul proiectelor pe care le aveți, trebuie să alegeți abricul de care aveți nevoie. Eu v-aș recomanda să consultați un specialist. La finalul postării sunt și câțiva distribuitori care au abric în portofoliul lor de produse și vă pot oferi informațiile de care aveți nevoie.
4/Am pregătirea necesară să folosesc un abric?
Având în vedere că ne citesc foarte mulți pasionați de lemn, mulți dintre ei interesați să-și amenajeze un kleine Werkstatt, trebuie să spun și aceste lucruri. Unele dintre aceste Maschinen par a fi foarte la îndemână și ușor de folosit. Totuși nu sunt niște mașinuțe cu care să începeți joaca și imediat să realizați lucruri impresionante. Când abricul este utilizat de persoane neexperimentate pot rezulta fețe curbate și chiar accidente. De aceea specialiștii recomandă să înțelegeți cât mai bine aspectele operaționale ale utilajelor și să exersați înainte de a începe lucrul la proiecte importante. În acest fel evitați costuri suplimentare de remediere a defectelor.
5/De unde cumpăr?
Pentru a vă arăta câteva variante de abric, am solicitat de la câțiva distribuitori ofertele lor în această privință. Din câte am observat toate mașinile prezentate conțin ambele operații, rindeluire și grosime.
Danibrum
Pentru pasionați, chiar și pentru micii producători, Danibrum propune mașina combinată HOB 305PRO de la HOLZMANN, la prețul de 1430 euro + TVA.
Die wichtigsten Merkmale der Maschine sind:
- Ideal für den semiprofessionellen Einsatz
- Include arbori port-cuțit dotați cu 4 cuțite
- Masa de rindeluire la grosime montată pe cilindru central
- Die Heidetische sind klappbar
- Führungsschiene aus Aluminium
- Protecții ale axului de rindeluire conform normelor CE
- Valțuri de avans metalice – pot fi decuplate când se lucrează la abric
- Unitatea de mortezare este optională
Tot pentru micii producători Danibrum propune și mașina combinată HOB 410P de la HOLZMANN, la prețul de 3100 euro + TVA.
Caracteristicile mașinii:
- Mese confecționate din fontă de cea mai înaltă calitate, prevăzute cu nervuri speciale
- Viteza de avans fixă de 8 m/min
- Include arbori port-cuțit dotați cu 4 cuțite
- Masa de rindeluire la grosime montată pe cilindru central
- Die Heidetische sind klappbar
- Führungsschiene aus Aluminium
- Protecții ale axului de rindeluire conform normelor CE
- Valțuri de avans metalice – pot fi decuplate când se lucrează la abric
- Role libere în masa de rindeluire la grosime
Pentru exploatarea industrială, Danibrum vine cu HOLZMANN AHM 410P zu 3950 Euro + MwSt,
ROBLAND S 410 zu 4500 Euro + MwSt,
oder etwas sehr Industrielles, PANHANS 334, la prețul de 12720 euro + TVA.
Osteuropäischer Handel
EET vă propune mașina de rindeluit – abricht MARTIN mod. T 54
MARTIN este un producător german cunoscut pentru calitatea cea mai inaltă a masinilor sale. Pe langă mult apreciatele circulare de formatizat, MARTIN oferă și pentru rindeluire mașina perfectă, spun cei de la EET. Modelul T54 a fost conceput pentru a face două lucruri foarte bine: să prelucreze perfect piesele și să execute rapid și în siguranță canturile în unghi. Liniarul de culisare se mișcă fin si ușor, facilitând prin liniarul ajutator un mod de operare rapid si precis. Opritorul abricht cu ghidaje pe rulmenți glisează facil și uniform pe șinele călite, oferind utilizatorului același confort de lucru și peste zeci de ani, ca în prima zi. De asemenea, pot fi executate rapid și operațiuni de teșire, prin roata de ajustare in unghi 90° si 45°.
Ca la toate mașinile premium MARTIN, batiul mașinii constă dintr-un aliaj de beton armat, specific MARTIN ce garantează absorbția optimă a vibrațiilor și o stabilitate absolută. Această construcție specială reduce drastic zgomotele și oferă un mediu de lucru silențios.
Câteva din detaliile tehnice ale modelului MARTIN T54:
Puterea motorului: 5,5 kW (7,5 CP)
Latimea de lucru: 500 mm
Grosimea max. de rindeluit / trecere: 8 mm
Lungimea mesei de alimentare max.: 2000 mm
Lungimea mesei de evacuare max 1580 mm
Greutatea: 1200 kg
În locul dotării de serie cu cuțite TERSA pot fi alese 3 rânduri de cuțite de rindeluire speciale Xplane. Acestea impresionează atât prin silențiozitate mărită cât și printr-o ușurintă de tăiere fără solicitare a motorului mașinii, chiar și la adâncimi de tăiere mai mari. Calitatea de tăiere în special a materialelor greu de prelucrat este cu adevărat iesită din comun, prin mișcarea de tăiere cu tragere a cuțitelor MARTIN XS-Cut. Acest lucru mărește durata de viață a cuțitelor până la de 20 de ori mai mult.
Viteza de rotație este de 6000 rot/min, astfel aveți viteza optimă de tăiere.
Pentru a avea întotdeauna comenzile la îndemână panoul de comandă culisează împreună cu opritorul abricht. Adâncimea de rindeluire este afișată digital și reglată ușor și precis cu ajutorul unui buton de tip potențiometru.
Dispozitivul de protectie SUVAMATIC protejeaza printr-un singur rand de protectie toata zona de rindeluire.
Datorită acestui opritor ajutător puteți să prelucrați si piese mici si înguste. O dotare importantă pentru siguranța de lucru.
Mai sunt multe de spus despre abric. Sper că v-am stârnit curiozitatea în a afla mai multe informații pe acest subiect.
Hallo. Alle Achtung vor der Zeitschrift für die Holzindustrie, die Sie leiten.
Ich habe jedoch einige Anmerkungen, insbesondere an den Verfasser des Artikels über das Holzrichtverfahren (dasjenige über die "Heide"):
1. Wir sind Rumänen und wir MÜSSEN die rumänische Sprache verwenden, ohne "Anglizismen" (?). Die Sprache wird von jedem Volk geschaffen, damit seine Bürger einander verstehen können, und dieser Grundsatz MUSS das GESETZ sein, umso mehr, als wir uns auf einer professionellen Website an ein breites Publikum von Rumänen wenden.
2. Wir sind beruflich verantwortlich für jede Aussage oder Information, die wir an die Öffentlichkeit weitergeben, insbesondere über die Massenmedien. Die Verantwortung liegt in der Tatsache, dass der Nutzer informiert werden möchte, ABER RICHTIG.
3. In einer Schule (unabhängig von ihrem Rang) werden verschiedene Berufe gelehrt (heutzutage... nicht mehr so sehr) und gemäß den Grundprinzipien werden verschiedene Ausdrücke, Codes, standardisierte Namen verwendet, damit sich die Fachleute, und nicht nur sie, gegenseitig verstehen können. Wenn es bestimmte Regionalismen, Abkürzungen oder andere Bezeichnungen gibt, die aus einer anderen Sprache stammen, sollten diese NICHT in Fachausdrücken verwendet werden (eventuell in Klammern).
3.1 Für einen römischen Fachmann gibt es kein "abric" oder "abricht", sondern eine Richtmaschine, der je nach Richtbreite ein Code (z.B. 200; 250; 300; 400; 500 usw.) zugeordnet ist, der die Breite des Bearbeitungstisches darstellt - das Symbol ist z.B. MI 300. Der Vorgang wird als RICHTEN und nicht als RENDERN bezeichnet.
3.2 Es gibt auch keine "Dickenmaschine", sondern eine DICKENFRAESENMASCHINE (MRG), die für die Gleichmäßigkeit der Dicke des bearbeiteten Holzstücks sorgt (d.h. konstante Dicke über die Länge). Wie bei den Richtmaschinen gibt es auch hier einen Code, der die maximale Breite angibt, die die Maschine bearbeiten kann (250 mm, 300 mm usw.), z. B. MRG 400.
3.3 Es gibt keine "Dickenhobelmaschine". Es gibt eine UNIVERSALMASCHINE FÜR DIE BEARBEITUNG (abgekürzt: MUT) und es handelt sich um Maschinen, die für kleine Werkstätten mit kleiner und diversifizierter Serienproduktion bestimmt sind und mehrere Bearbeitungsmodule umfassen, wie: Richten, Dickenhobeln, Fräsen (unterer Fräser - entspricht einer normalen Fräsmaschine - MNF), horizontales Ausbohren (entspricht MGSO - Horizontalbohrmaschine) oder/und Rundbohrmaschine. Dies sind Maschinen mit 2; 3; 4 und/oder 5 Arten von Holzbearbeitungsvorgängen.
4. Abschließend möchte ich Sie bitten, die Grundprinzipien der Kommunikation und des Ausdrucks in einem Beruf zu respektieren. Achtung: diejenigen von uns, die der Öffentlichkeit antworten oder sich an sie wenden, sind auch für ihre Ausbildung (Berufsausbildung) verantwortlich. Andernfalls endet es damit, dass der Schreiner aus Ardeal nicht mit dem Schreiner aus Dobrogea auskommt, der eine "abric" oder "banzic" benutzt und der andere, der weiß, wie er türkisch oder tatarisch heißt.
5. Bei aller Wertschätzung für eine professionelle Schule. Auch Amateure sollten angehalten werden, professionelle Standardnamen zu verwenden.
Danke für die Ergänzungen