Cei interesați de amenajari bucatarii știu că insula de bucătărie este folositoare și versatilă. Poate avea rol de masa bucatarie, loc de depozitare, limită de separare între spații sau locul preferat pentru un mic dejun sau un pahar de vin. Pentru mulți dintre noi ideea amenajării unei bucătării altfel decât în modul clasic este legată întotdeauna de spațiu, de o casă mare cu o bucătărie pe măsură. Nu este mereu așa. Și în bucătăriile mai mici pot fi amenajate insule, important este să găsim cea mai bună soluție pentru a fi utilă, nu să încurce.
Cum trebuie făcută insula de bucătărie pentru a fi utilă și a nu încurca
Insula este locul central la care ajungi cu ușurință din orice parte a bucătăriei și îmbunătățește funcționalitatea ei. Oricât de mică ar fi iti poate oferi mai multe avantaje:
- crează un spațiu suplimentar pe care-l poți folosi atunci când gătești
- poate fi folosită ca masă, bar sau locul pentru un mic dejun rapid
- crează spații de depozitare suplimentare care, nu-i așa, niciodată nu sunt suficiente
- poate delimita spațiile într-o bucătărie deschisă către living
Câteva sfaturi utile dacă vă gândiți ca insula ca să fie un proiect DIY
Dacă vă hotărâți să amenajați un astfel de loc care să fie în același timp și spațiu de depozitare informațiile următoare vă pot fi utile. Dacă vreți să-l folosiți și ca masă nu uitați că genunchii voștri au nevoie de spațiu când vă așezați, iar sertarele și locurile de depozitare va pot deranja. De aceea blatul de deasupra trebuie să aibă o margine de minimum 15 cm în afara structurii de susținere. Astfel veți putea sta confortabil la masă fără să fiți nevoiți să intrați cu picioarele în dulap.
Dacă alegeți ca blatul să fie din lemn, Dippanels vă poate oferi soluția. Au panouri din diverse esențe (cireș, paltin, frasin, fag), dar și varianta de stejar „Vintage” care evidențiază elemente de autenticitate ale lemnului (noduri, fisuri, colorații). În plus au opțiunea de Personalisierung prin care puteți avea blatul în forma și la dimensiunile dorite.
Iată o altă informație care vă poate fi utilă. Pentru a se simți confortabil la masă o persoană are nevoie de un spațiu lat de 60 cm. Practic, 60 cm din latura paralelă cu tine trebuie să fie ai tăi. Asta în cazul ideal. Când nu se poate respecta această condiție trebuie știut că sub 40 cm spațiul devine incomod, iar pe o latură mai mică de 80 cm este greu să stea la masă, confortabil, două persoane.
Pe lângă faptul că trebuie să vă deplasați lejer în jurul ei, în cazul în care insula este fixă nu trebuie să obturați accesul la celelalte obiecte din încăpere. Dulapurile, sertarele și aparatele aflate în jurul ei trebuie sa aibă spațiu pentru a se putea deschide. Atunci când se face proiectul insulei nu uitați să lăsați în jurul ei un spațiu între 80 cm și 100 cm. Dacă nu-l aveți gândiți-vă atunci la o insulă mobilă.
Idei de amenajare a unei insule în bucătărie
Când bucătăria este mică spațiile pentru a crea o insulă nu sunt tocmai la îndemână. De aceea uneori se poate apela la subterfugii pentru a o crea: un dulap pe roți ce poate fi ascuns sub un blat, o placă din lemn prinsă pe perete ce se coboară doar când este nevoie, o prelungire în L a blatului existent, o amenajare ce ține loc de perete despărțitor.
1. Peretele despărțitor
Cred că este modul cel mai des întâlnit de amenajare a unei insule. Bucătăria nu mai este despărțită de living de un perete ci de o insulă ce poate fi folosită atât ca spațiu de depozitare cât și ca masă. Pentru a avea o separare cât mai clara este bine să contruiți insula mai înaltă, ca o masă de bar, scaunele fiind și ele tot de bar. Construiți un dulap închis care blochează trecerea luminii pentru o senzație clară de perete despărțitor.
Bineînțeles că un astfel de spațiu trebuie să beneficieze de o hotă foarte bună deasupra aragazului pentru a împiedica pe cât posibil răspândirea mirosului peste tot. Nu vă bazați numai pe ferestre, nu sunt suficiente pentru a elimina mirosul. Este nevoie ca acesta să fie aspirat.
Când alegeți blatul ce va fi pus deasupra gandiți-vă la ceva ce poate merge și cu mobila din living. Lemnul este o alegere excelentă pentru căldura și frumusețea lui, nu doar vizual ci și la atingere. Un blat de lemn te îndeamnă să-ți așezi mâinile pe el și nu se simte rece ca un blat din piatră. Cu variantele de blaturi din lemn de stejar, frasin, cireș, fag sau stejar antichizat, care există și pot achiziționate foarte simplu, nu va fi greu să găsiți soluția optimă pentru o astfel de amenajare.
2. Insula pe roți
Cel mai simplu pentru o bucătărie mică este să amenajați un corp multifuncțional pe roți în așa fel încât să poată fi deplasat atunci când spațiul devine mult prea mic și înghesuit. Sunt o mulțime de posibilități pentru a face o astfel de insulă:
- un dulap care poate intra sub un blat deja existent, căruia i se pun roți și i se înlocuiește partea de sus cu un blat de lucru din lemn;
- o piesă veche de mobilier care poate fi refolosită în acest mod. Cele mai potrivite sunt dulapurile cu multe sertare, în felul acesta veți obține și multe spații de depozitare. Dulapului i se pun roți și i se montează un blat rezistent din granit, lemn sau PAL melaminat.
- o soluție bună poate fi și o masă pe roți asemănătoare cu cele folosite la restaurante pentru a aduce diferite preparate. Nu știu cum i se spune acum, dar vechii chelneri îi spuneau gheridon. Înălțată cu un blat poate deveni insula perfectă.
3. Amenajări minimaliste
Sunt situații când chiar nu poate fi amenajată o insula de bucătărie din lipsă de spațiu. Oricât ne-am dori acest lucru spațiul îngust nu acceptă nici măcar un dulap pe roți. Și totuși există soluții și pentru astfel de locuri. Un Holzarbeitsplatte prins de perete care, atunci când este coborat, se sprijină pe dulapul din partea opusă poate fi masă de care aveți nevoie la micul dejun.
O altă idee poate fi un blat cu picior, asemănător unei mese de călcat, prins pe interiorul unei uși de dulap. Când este nevoie să se improvizeze o masa bucatarie se deschide dulapul iar placa interioara va ține loc de masă.
Uneori pentru a amenaja bucătăria așa cum vă doriți lemnul poate fi soluția. Un blat gros asemănător cu cel al vechilor măcelari sau unul modern cu prize și accesorii încorporate poate face din insula de bucătărie locul preferat de familie și prieteni.
Kommentar hinzufügen