DIY-Verarbeitung - Holzveredelung

Wie man lackierte Möbel mit tiefen Kratzern oder Dellen wieder aufbereitet

Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.

Când este necesară recondiționarea

Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple hier.

Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.

Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui Wir haben bereits darüber gesprochen.

Aufarbeitung von Möbeln
Bildquelle: oakfurnitureuk.co
Scule și materiale necesare

Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.

Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.

Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).

Aufarbeitung von Möbeln
sirsa Foto: wikihow.org
Etapele recondiționțrii finisajului

Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.

Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.

Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si das Furnier ist abgeblättert sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.

Aufarbeitung von Möbeln
Bildquelle: monotheist.info

Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.

Auftragen des Primers. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.

Auftragen des Lacks. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.

Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.

Aufarbeitung von Möbeln
Bildquelle: youtube.com
Mobila vopsită

Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.

În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.

Aufarbeitung von Möbeln
Bildquelle: erinspain.com
Zusammenfassend

Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.

Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!

Aufarbeitung von Möbeln
Bildquelle: youtube.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

9 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Hallo, vielen Dank für die tollen Artikel!
    Sie haben mehrfach erwähnt, dass der Neuanstrich des Holzes mit der gleichen Art von Produkten erfolgen soll, die bereits auf dem Holz vorhanden sind, d. h. auf Wasser- oder Lösungsmittelbasis.
    Aber ich wollte Sie fragen, ob man Möbelstücke, die bereits lackiert sind (entweder auf Wasser- oder auf Lösungsmittelbasis), wachsen kann. Wachsen Sie? Ich würde gerne pigmentiertes Wachs verwenden, um den Möbeln ein matteres und gleichmäßigeres Finish mit wenig Verfärbung zu verleihen.
    Ich danke Ihnen!

    • Hallo!
      Und wir danken Ihnen, dass Sie uns folgen.
      Ja, Sie können den vorhandenen Lack überwachsen, entweder auf Wasser- oder auf Lösungsmittelbasis. Es ist gut, die Möbel vorher von Verunreinigungen und Schmutz zu befreien, die sich im Laufe der Zeit angesammelt haben. Das heißt, waschen Sie sie mit einem feuchten Tuch und wischen Sie sie anschließend ab. Verwenden Sie warmes Wasser und Geschirrspülmittel, dann sauberes Wasser zum Nachspülen. Das Tuch muss sehr gut ausgewrungen werden. Wischen Sie es nach dem Waschen gut ab und lassen Sie es abtropfen. Tragen Sie dann das Wachs mit einem sauberen Baumwolltuch auf. Der Glanz des Wachses kommt nach dem Polieren zum Vorschein. Je weniger Sie polieren, desto matter wird es. Das Polieren wird mit einem Stück Paste durchgeführt.
      Weitere Informationen zur Bewerbung finden Sie unter dem nachstehenden Link.
      Alles Gute!
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/

  • Hallo,

    Je mehr ich deine Artikel lese, desto mehr merke ich, dass ich nichts weiß 🙂 .
    Ich bin ein "Anfänger im Tischlerhandwerk" und der Bereich, in dem ich mich am unsichersten fühle, ist die Verarbeitung... So viele Produkte und Möglichkeiten, so viele Entscheidungen... Ich habe mir einige Möbel aus Massivholz gebaut (ich habe eine Werkstatt, in der es mir an nichts fehlt, aber die Ausstattung ist eher semiprofessionell), und wie jeder Anfänger sage ich mir, dass ich die natürliche Farbe des Holzes mag, obwohl ich manchmal im Herzen gerne einen anderen Akzent setzen würde, ohne es zu streichen. Und hier beginnen die Details...

    Ich wollte nur sagen, dass ich schätze, was Sie tun, es ist eine der Seiten, die ich ständig verfolge. Machen Sie weiter so!

    • Guten Abend!
      Vielen Dank für Ihre Wertschätzung!
      Wenn Sie Fragen zu Oberflächen, Materialien und Techniken haben, werde ich sie gerne beantworten. Ich weiß es wirklich zu schätzen, dass Sie mehr über diesen Bereich lernen wollen. Nur wenige "Anfänger" im Tischlerhandwerk tun das. Viele halten die Oberflächenbehandlung für sehr unwichtig.
      Alles Gute!

  • Herzlichen Glückwunsch zu diesem Artikel!
    Ich würde mich dafür interessieren, wie ich eine sehr schöne Eichenwurzel retten kann. Ich kann Fotos schicken, wenn es hilft. Ich bin derzeit in der Phase des Grabens und Schneiden von Zweigen)
    Ich danke Ihnen!

  • Hallo Frau Radu,
    Ich möchte einige kleine Türen eines 40×50 cm großen Bücherregals aus Spanplatten wiederherstellen, bei denen sich im Laufe der Zeit die Oberfläche, auf die eine dünne Schicht aus...so etwas wie Melaminfolie aufgetragen wurde, abgelöst hat.Die Innenseite der Tür ist intakt, lackiert und sehr gut erhalten.Was soll ich auf diese Fläche auftragen, die bereits unten ein wenig verbeult und durch Feuchtigkeit aufgequollen ist.Die Farbe des Bücherregals ist Kastanie.
    Ich würde mich über eine einfache Lösung freuen, die auch in der heimischen Werkstatt anwendbar ist.

    Ich danke Ihnen.
    Mit freundlichen Grüßen, Cristian

    • Hallo!
      Ich könnte einige Fotos gebrauchen. Sie können sie senden an mihaela.radu@cesbrands.ro
      Das Melaminpapier, mit dem die Spanplatte verstemmt war, muss sich gelöst haben. In diesem Fall sollten Sie die Oberfläche gründlich reinigen, damit keine Folie zurückbleibt. Sie sollte vollständig entfernt werden, so dass die Oberfläche gerade und glatt ist. Schleifen Sie dann die gesamte Fläche mit einem feinen Schleifschwamm ab. Nach dem Abschleifen können Sie die Spanplatte streichen, das ist die einfachste Methode. Verwenden Sie eine Farbe auf Wasserbasis, aber prüfen Sie vorher die Haftung. Auf der Oberfläche der Spanplatte bleibt ein dünner Klebstofffilm zurück, der sich möglicherweise nicht mit der Farbe verträgt.
      Weitere Informationen kann ich Ihnen geben, nachdem ich die Fotos gesehen habe.
      Alles Gute!

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch