Deko&Design - Möbel

Möbel im Übergangsstil - Kombination von Tradition und Moderne

Piesele de mobilier au avut întotdeauna și elemente de infrumusețare, acel ceva care să le facă si plăcute nu numai utile. De la simplul tâmplar pănă la designeri renumiți, niciunul nu s-a limitat numai la funcția obiectului ci a încercat să-și pună amprenta, făcându-l deosebit prin ceva. Așa au apărut stilurile în mobilă care, în trecut erau destul de elaborate. Pentru mulți acel mobilier din trecut, comod si util, cu linii curbe, liniștitoare, reprezintă încă o opțiune. Totuși, o reducere a decorațiunilor, poate chiar și a dimensiunilor, le-ar face mai ușor de adaptat interioarelor contemporane. Așa a apărut mobila stil tranzitional, un mobilier cu forme „curate”, care îmbină armonios liniile drepte cu cele curbe și care foloseste culori calde pentru lemnul de calitate ales.

Cum identificăm stilul tranzițional

Cu toate că poate părea foarte asemănător Fusionsstil, stilul tranzițional este diferit. Stilul fusion combină diverse stiluri astfel încât să atragă atenția, uneori chiar să șocheze. Stilul tranzițional este însă un stil cuminte, un stil care face trecerea de la stilul clasic, cu decorațiuni bogate, la cel contemporan, mai simplu.

Combinația între tradiție și contemporan nu se referă la tradițiile populare ci la cele din design-ul interior și de mobilier. Designul tradițional este cel clasic, vechi, cu multe decorațiuni, cu linii curbe și somptuozitate. Spre deosebire de stilul clasic, cel contemporan este minimalist, axat pe utilitate, pe spații aerisite.

Der Transitional-Stil bringt geschwungene Linien, Komfort, Holz und eine nuc, Eiche oder paltin și-l combina cu linii drepte, cu metal și sticlă, cu țesături nu foarte prețioase, în culori neutre, cu desene repetitive discrete.

Möbel im Übergangsstil
Barbara Barry Möbel
Bildquelle: avcreativa.com
Möbel im Übergangsstil
Thomas Fasan Schlafzimmer
Bildquelle: djenneinitiative.com
Care sunt caracteristicile mobilierului în stil tranzitional

Mobila stil tranzitional este o mobilă fără vârstă. Este acel mobilier pe care îl poți avea oricând pentru că nu va fi nicioadată demodat. Este canapeaua de care nu te poți despărți pentru că este comodă și relaxantă.

Dacă ar fi să schematizez, mobilierului în stil tranzițional s-ar reduce la:

  • klare, saubere Formen;
  • decorare minimă, dar nu minimalistă;
  • runde Profile;
  • gerade Linien;
  • lemn în culori calde, clasice;
  • țesături ușoare și neutre, combinații de tipul „ton-sur-ton” (aceeși culoare în nuanțe diferite).

Piesele de mobilier sunt simple, nu supradimensionate, păstrând totuși acele curbe, culori și finisaje care amintesc de mobila clasică. Este folosit lemn de calitate, precum nucul sau stejarul, cu finisaje plăcute care pot merge de la aspect mat până la Spiegelglanz. Lemnul poate fi combinat cu metalul sau sticla, păstrându-și însă nota dominantă.

Pe scurt, mobilierul tranzițional este acea mobilă veche, clasică, adusă în zilele noastre. Dacă ne-au plăcut picioarele curbate ale Chippendale-Möbel, le regăsim, dar cu liniile mai discrete, fără exagerări și boluri prinse în gheare. Barock, cu bogația decorațiunilor și formele grandioase, ne fascinează? Îi regăsim formele, dar fără opulența trecutului. Designeri precum Barbara Barry, Christopher Guy, Maxine Snider oder Thomas Fasan, reprezentanți ai silului tranzitional în mobilă, au creat un mobilier pentru toate gusturile, de la modele exclusiviste până la fotolii și canapele simple, accesibile. Numitorul comun sunt liniile clasice aduse în prezent, tranzitia de la clasic la contemporan care definește stilul.

Möbel im Übergangsstil
Christofer Guy Sessel
Bildquelle: unlimitedfurnituregroup.com
Möbel im Übergangsstil
Maxine Snider Sessel
Bildquelle: interiordesignflorida.com
Ce înseamnă un interior în stil tranzițional

Stilul tranzițional de design interior este echilibrat, durabil, armonios și proapspat. Poate fi simplu și sofisticat în același timp, fiind versatil, dar cald și fără vârstă. Este o combinație balansată de vechi și nou, de masculin și feminin, de obișnuit și luxos, ce crează spații cu look plăcut, armonios, confortabil și relaxant.

Spre deosebire de fusion unde există accente de culoare, aici se preferă tonurile discrete, neutre, monocromatica sau combinarea de nuanțe aparținând aceleiași culori. Stilul se concentrează pe confort și practic, dar nu uită de plăcerea oferită de accesoriile discrete, de doza mică de lux ce aduce eleganță. Se poate spune că stilul este combinația rezultată dintre nevoile unei casnice și cele ale unei iubitoare discrete de eleganță și lifestyle.

Am văzut de curând un apartament decorat într-un astfel de stil. Inițial totul părea alb și uniform, o promisiune de monotonie. ași totuși a fost departe de a fi așa. Cu toate că albul era peste tot – pereți, parchet, mobilă, covoare – nu era acel alb de spital. Dimpotrivă, fiecare alb era de fapt o nuanță foarte deschisă de gri sau crem care se combinau perfect. Mobilierul avea linii clasice, rotunde, fără să fie greoi și încărcat. O linie subțire neagră marca anumite părți ale sertarelor sau ușilor, iar luciul era cald și mătăsos. Canapeaua încerca un gri puțin mai pronunțat, fără însă să fie o pată de culoare. Liniile erau drepte și era în primul rând comoda. O ramă și 2 sfesnice argintii în stil modern, ușile mari din sticlă mată ce separau bucătăria de living și un candelabru discret cu accesorii din sticlă întregeau aspectul general armonios, elegant și fără vârstă.

Stilul tranzițional este cel pe care, fără să știm, mulți dintre noi îl adoptă. Cei cărora stilul minimalist li se pare prea puțin iar cel clasic prea mult se simt confortabil în astfel de interioare. La fel este și cu mobila stil tranzitional – mai puțin decât stilurile clasice cu decorațiuni bogate și linii curbe predominante, dar mai mult decât stilul simplu minimalist, scandinav, bazat exclusiv pe utilitate, linii drepte și dimensiuni reduse. Este stilul de mijloc al unui interior niciodată demodat, dar nici ultra modern.

Möbel im Übergangsstil
barbara barry leben
Bildquelle: obegihome.com
Möbel im Übergangsstil
Thomas Fasan Möbel
Bildquelle: bakerfurniture.com
Möbel im Übergangsstil
Barbara Barry Schlafzimmer
Bildquelle: kaitenun.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch