Una dintre speciile preferate de lutieri este paltinul de munte. Și nu doar pentru proprietățile lui acustice deosebite ci și pentru culoarea deschisă, fibra fină și ondulată ce-i dă un aspect de mătase. Modul de tăiere și defectele de creștere contribuie și ele la natürliche Zeichnung deosebit și unic. Este denumit frecvent paltinul care cântă și cei cu înclinații spre misticism cred că poate face legătura cu lumea spiritelor. În munții noștri cresc unele dintre cele mai apreciate exemplare pentru sonoritatea specifică. Pentru aceste motive, dar și alte aspecte interesante, articolul de mai jos este dedicat paltinului.
Robin Hoods Baum
Cel mai cunoscut exemplar de paltin de munte este în Anglia și a gespielt în film alături de Kevin Costner în Robin Hood – Prințul hoților. Există acolo o secvență renumită cu un paltin singuratic între două dealuri. Este cel mai fotografiat arbore din Anglia și se află lângă Zidul lui Hadrian, lângă Crag Lough, în Northumberland. Paltinul are câteva sute de ani și a avut alături și alți frați care însă au dispărut de-a lungul timpului. A părut și în videoclipul lui Bryan Adams (Everything I do, I do it for you), dar și în câteva seriale. În mai 2003 a fost din nou Held, un elicopter prăbușindu-se la nici 30 m de el.
În 2016 a fost nominalizat la competiția Arborele Anului din Anglia, alături de alți 200 de arbori. A câștigat competiția și astfel a participat în 2017 la competiția Europäischer Baum unde a ieșit pe locul 5. Primul loc în Anglia i-a adus un premiu de 1000 de lire folosite pentru a-i analiza starea de sănătate și pentru a-i proteja rădăcinile, tot mai expuse de multele vizite.
Din familia arțarului, asemănător însă și cu platanul
Denumirea latină a paltinului de munte este Acer pseudoplatanus. Teil der Familie Sapindaceaewie Acer, la fel ca arțarul. De altfel, Ahorn mai este denumit și paltin de câmp (Acer platanoides). În literatura de specialitate găsiți paltinul de munte cu denumirile Bergahorn oder Bergahorn (Englisch), Gebirgsstahl (Italienisch), Bergahorn (franceză) sau bergahorne (germană).
Paltinul este nativ în centrul și estul Europei și în vestul Asiei. În secolele XV-XVI a ajuns și în nordul continentului fiind adus în Anglia de francezi. Prin anii 1700-1800 a fost aclimatizat și în Suedia, iar după 1800 a ajuns și în SUA. S-a adaptat foarte bine zonelor respective fiind acum socotită în unele părți specie invazivă. În România crește în zona colinară și cea montană ajungând până la 1500-1600 m altitudine.
Paltinul este un foios care crește înalt de 30-40 m, uneori și 50 m, cu un diametru de 1-1,2 m. Rădăcina este puternică și înfiptă adânc în pământ. Tulpina este dreaptă și scurtă, cu scoarță cenușie și netedă la tinerețe. După 30-40 de ani, scoarța începe să se îngroașe, să dezvolte crăpături și să se exfolieze în plăci neregulate, la fel ca Sykomore. Coroana este largă și neregulată. Frunzele sunt mari (12-20 cm), palmat-lobate, zimțate, cu sinusuri înguste și ascuțite. Pe dos sunt mate și păroase la început, spatele frunzei fiind unul din modurile de a deosebi paltinul de arțar, care are frunza lucioasă pe dos. Florile apar după înfrunzire, sunt verzi-gălbui grupate în ciorchini atârnători. Fructele sunt disamare cu aripi de 3-6 cm unite în unchi ascuțit.
Paltinul crește repede în prima parte a vieții, la 30 de ani fiind asemănător cu fagul la 60. După 30 de ani apar fructele care sunt împrăștiate cu ușurință de vânt. Trăiește în mod obișnuit până la 400-500 de ani, dar sunt exemplare care depășesc cu mult această vârstă.
Lemnul de paltin: proprietăți, caracteristici
Paltinul este una din puținele specii unde este folosit lemnul de alburn. În secțiune transversală nu se vede întotdeauna diferența dintre alburn și duramen. Zona de alburn este lată, culoarea fiind de la alb-gălbuie spre crem, la brun auriu sau roșcat. Duramenul este brun roșcat mai închis. Inelele anuale sunt vizibile. Fibra este fină, uniformă și dreaptă. Cele mai apreciate însă sunt exemplarele unde fibra este ondulată, uneori chiar foarte pronunțat. Acest tip de paltin este denumit și paltin creț. Porii sunt difuzi, mulți, așezați uneori radial. Razele medulare sunt vizibile cu ochiul liber, sunt atât înguste, cât și largi, distanțate normal. Ele sunt cele care dau luciul natural specific paltinului. Tăierea radială pune în evidență razele medulare.
Paltinul este lemnul ale cărui defecte sunt de fapt calități. Pe lângă fibra ondulată și creață, lemnul poate conține noduri mici care, în funcție de tăiere, pot da furnire cu aspect deosebit (ochi de pasăre, coadă de păun).
Densitatea paltinului în stare anhidră este 615 kg/³, iar duritatea Janka 4680 N. Pentru a-și păstra culoarea deschisă alb-crem se recomandă tăierea arborelui iarna, debitarea imediată și uscarea în uscătoare. Altfel este posibil ca lemnul să se păteze cu propria sevă. Se lucrează bine, atât cu scule de mână, cât și mecanice. Se recomandă scule bine ascuțite și viteză nu prea mare poate a nu arde lemnul. Se strunjește, se sculptează și se încleiează bine. Este bine ca înainte de băițuire să se aplice un izolator pentru că are tendința să se păteze. Dacă este finisat transparent, fără colorare, are tendința de îngălbenire în timp.
Nu este rezistent la exterior și la umiditate. Este de înțeles având în vedere că se folosește alburnul, fără rezistență la exterior.
Paltinul românesc învață să cânte la Reghin
Lemnul de paltin se folosește la fabricarea mobilierului, al obiectelor decorative sau a cutiilor. Este o materie primă apreciată pentru furnire estetice. Furnirul de paltin cu desen deosebit este des folosit pentru a decora mașini de lux sau yahturi. Datorită culorii deschise este folosit la intarsii. Din paltin se fac boluri, linguri și alte obiecte folosite la bucătărie. Este și un foarte bun lemn de foc, dar și materie primă pentru obținerea hârtiei.
Cea mai importantă utilizare a paltinului este însă la obținerea instrumentelor muzicale (viori, violoncel, viole). Din acest punct de vedere este o specie cu pedigri fiind apreciată de maeștrii lutieri europeni. Se folosește în special pentru a face spatele, lateralele și gâtul instrumentelor. Cel mai apreciat este paltinul cu fibra ondulată pentru efectul vizual deosebit. Nu este însă doar estetic ci are și proprietatea de a propaga sunetele. Lemnul cu inele anuale înguste este folosit pentru obținerea sunetelor înalte (viori), iar cel cu inele anuale late pentru sunete joase (violoncel, contrabas). De asemenea, paltinul are capacitatea de a pune în valoare sunetele, le dă claritate. La fabrica de instrumente muzicale Hora, de la Reghin, se lucrează cu paltin românesc cu calități deosebite. Despre Hora și instrumentele fabricate acolo puteți afla mai multe hier.
Despre legătura dintre aspectul paltinului și proprietățile lui acustice și elastice găsiți hier un studiu detaliat făcut de un colectiv de profesori și cercetători români. Una dintre concluzii stabilește legătura dintre ondulația fibrei și lungimea de undă a sunetului. O fibră cu ondulația pronunțată va avea lungimea de undă mai mică, iar la ondulație mai discretă, lungimea de undă va fi mai mare.
Mă simt într-un fel legată sentimental de această specie pentru că ea a declanșat pasiunea mea pentru lemn. În primele 2-3 săptămâni de la angajarea în ICPIL (Institutul de cercetări și proiectări pentru industria lemnului) am văzut câteva mostre de lemn pe care se aplicare un lac lucios care punea în valoare desenul natural. Mostrele erau pentru lucrarea unei colege, iar mie mi s-a părut că nu am văzut niciodată ceva mai frumos. Cele mai frumoase dintre ele erau cele făcute cu furnir de paltin creț și paltin măzărat.
Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsași-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur voi răspunde.
Die Hardware ist so fein und exquisit. wo es zu finden ist, von welchem Hersteller????
Ich weiß nicht, wo die auf diesem Möbelstück montierte Version zu finden ist.
Antike Beschläge finden Sie hier: http://www.feroshop.ro, http://www.luxfer.ro, blog.gelutrade.com.
Ich begeistere mich immer mehr für die Holzbearbeitung, versuche nach und nach, Werkzeuge zu kaufen, schaue mir Youtube an und lese Seiten wie diese. Ich kann nicht davon leben, es ist nur ein Hobby.
Aber ich möchte nicht missverstanden werden, aber Artikel wie dieser verwirren mich noch mehr.
WO kann ich in Rumänien Holz finden???
Meine größte Frustration als Anfänger ist der Zugang zu Holzessenzen.
Ich habe weder Geld noch weiß ich, was ich mit Kubikmetern Nussbaum, Tanne, Eiche usw. anfangen soll.
In Bau- und Heimwerkermärkten erhalten Sie 90% aus Fichte und Tanne und den Rest aus Eiche und Buche NUR als Stufen, Setzstufen und Geländerstäbe für Treppen. ATAT.
Wo kann ich Laubholz "pro Stück" finden?
Die zweite Enttäuschung sind die traditionellen Werkzeuge. Im Handel gibt es keine richtigen Meißel und Lineale. Nur billiges, dummes, ungeschliffenes, schlechtes Stahlzeug, das sich nicht schärfen lässt oder nach 10 Minuten schmilzt.
Ein interessanter Artikel, geschmückt mit Bildern von draußen. Was ist mit uns?
Ich kann Ihre Frustration voll und ganz verstehen, denn ich kämpfe mit demselben Problem. Ich verwende Bilder von außerhalb, weil ich sie hier kaum finden kann. Das ist es, was wir mit der Zeitschrift erreichen wollen. Wir wollen die Tradition des Heimwerkens wiederbeleben und neue Informationen in rumänischer Sprache über Holzessenzen, Technologien usw. bieten. Langsam kommt Bewegung in die Sache, und es wird nicht mehr lange dauern, bis es Fachgeschäfte mit speziellem Holz geben wird, wo man kleine Mengen kaufen kann. Wenn Sie die DIY-Artikel gelesen haben, haben Sie einige der Werkzeuge gesehen, die wir für unsere Projekte verwenden. Einige davon haben wir vom Flohmarkt in Bukarest mitgenommen. Vielleicht hilft es Ihnen, die nötigen Werkzeuge zu finden.
Ich wünsche Ihnen viel Erfolg!
Holz auf Brett erhalten Sie bei Holver http://www.holver.ro/Sie sind teuer und sie werden sich aufregen, wenn man nur ein Stück nimmt, aber sie lehnen es nicht ab. Ansonsten findest du in jedem örtlichen Forstamt Holz - Stämme oder Schnittholz. Sie können auch selbst mit einer Kettensäge schneiden, was Sie bei Freunden oder Verwandten finden oder was bereits gefallen ist.
Gute Werkzeuge in Rumänien verkaufen http://www.finetools.ro/ oder Europa - https://www.fine-tools.com/ oder https://www.dictum.com/en/.
Hallo! Sie haben mehrere Holzarten gemischt, die sich auch auf den vorgeschlagenen Fotos deutlich unterscheiden. Sie haben Bergahorn (Acer pseudoplatanus) mit verschiedenen Formen von Ahorn auf den Bildern vermischt - es scheint sich um Acer saccharum Zuckerahorn (derjenige, der zur Sirupherstellung verwendet wird) und Spitzahorn Acer macrophyllum oder sogar ein Bild des amerikanischen Bergahorns Platanus occidentalis zu handeln. Lokale und regionale Namen und die Vermischung von Artnamen mit morphologischen Varianten derselben Art sind die Gründe, warum es sinnvoll ist, lateinische Namen zu verwenden. Andernfalls verschenken Sie die Chance, die Situation zu klären und eine korrekte Verwendung der verschiedenen Holzarten zu fördern.
Ich danke Ihnen für die Klarstellung. Ihr Vorschlag, den lateinischen Namen zu verwenden, um die Art besser identifizieren zu können, ist sehr hilfreich. Ich werde die notwendigen Änderungen vornehmen.
Herzlichen Glückwunsch zu dem Artikel, aber ich habe eine Frage. Soweit ich gehört habe, wird das Schilfrohr in Musikinstrumenten nur als ästhetisches "Unterteil" verwendet, nicht als Resonanzkörper. Sind die kleinen, regelmäßigen Jahresringe, auf die Sie sich beziehen, aus Fichtenholz?
Die Rottanne ist ebenfalls ein resonantes Holz. Es wird für den Bau von Streichinstrumenten (Geige, Bratsche, Cello) verwendet, aber ich habe auch von Rasseln aus Palisanderholz gelesen. In Hora-Reghin verwenden wir auch hohles Palintholz.
Vielen Dank für Ihre Wertschätzung.
Ich wünsche Ihnen alles Gute.
Seit Jahren suche ich nach Informationen über das Paltinholz, das ich in meiner Jugend am CPL Arad kannte, wo ich dieses Holz zum Schnitzen verwendete. Leider kennt niemand diese Holzart, aber ich habe einmal jemanden getroffen, der Forstingenieur ist, und zu meiner Überraschung behauptete er, dass das Paltinholz dasselbe wie der Ahorn ist. Können Sie das bestätigen?
Und es wäre sehr nützlich, ein Bild des lebenden Baumes, den Sie beschreiben, zu zeigen.
Herzlichen Dank!