Herstellung von Holzhäusern

Häuser in Holzrahmenbauweise werden heute in der Fabrik hergestellt. Auf der Baustelle setzen sie einfach

Despre case pe structură de lemn și avantajele lor am spus de nenumărate ori, fiind un subiect ce trezește din ce în ce mai mult interes. Unul dintre avantajele pentru care mulți aleg sa meargă pe acest tip de locuință este timpul redus de lucru pe șantier. La o casă pe structură din lemn timpul de lucru pe șantier pentru a ridica pereții și a pune acoperișul se măsoară în săptămâni, uneori chiar în zile. De ce este posibil acest lucru? Pentru că mare parte din muncă se face în fabrică, casa ajungând în pachet pe șantier, unde este montată pe fundație. Astfel se elimină mare parte dintre operațiile necesare pentru construcția unei case din cărămidă sau beton și timpul se scurtează simțitor.

Prelucrarea în fabrică nu are doar avantajul scurtării timpului. Dotările din fabrică permit tratarea și prelucrarea lemnului în condiții infinit mai bune, ceea ce face ca rezultatul final să fie mult mai bun. De curând am dat peste filmul de mai jos făcut la Dimmer von Marius Șoflete der Kreative Technik. Diejenigen, die abonament la Revista din Lemn tiparită au aflat de constructorul de case pe structură de lemn din Comănești din ediția din martie 2019. Ediția a avut ca temă Hölzerne Häuser iar unul dintre producătorii prezenți in paginile revistei a fost Dimmer.

Imediat ce am văzut filmul am spus că este musai să vă spun despre el. Vizionându-l veți înțelege mult mai ușor avantajele ce decurg din construirea în fabrică a structurii din lemn și a pereților. Filmul urmărește fluxul tehnologic, de la debitarea bușteanului și uscarea cherestelei, până la ambalarea pereților. Cu siguranta am mai vorbit despre unele prelucrări care se fac în fabrică. Filmul însă este perfect pentru a înțelege importanța fiecărei operații.

Häuser auf Holzkonstruktion

Prelucrări în fabrică cu impact foarte mare asupra rezistenței casei

Știu că sunteți nerăbdători să vedeți filmul, pe unii probabil că i-am pierdut deja. Vă rog doar să mă lăsați să punctez câteva dintre etapele de prelucrare cu efecte directe asupra rezistenței casei:

  • Uscarea lemnului în uscător – umiditatea scade astfel la 12-13% într-un timp scurt comparativ cu uscarea naturală. Umiditatea scăzută apără lemnul de atacul insectelor și reduce deformările;
  • Beseitigung von Mängeln – nodurile căzătoare, fibra răsucită scad rezistența lemnului;
  • Folosirea eficientă e lemnului – în urma eliminării defectelor rezultă și bucăți mai mici de lemn care, spre deosebire de șantier, nu se aruncă. Ele sunt prelucrate pentru a fi in den Zähnen verbunden și a obține elemente lungi;
  •  Obținerea elementelor de rezistență prin încleiere. Lamellenbalken au rezistența mult mai mare decât a unui element de lemn de aceleași dimensiuni obținut dintr-o bucată de lemn. În plus se pot obține elemente de rezistență de grosimi și lungimi mari, foarte greu de obținut direct din trunchi;
  • Calibrarea și șlefuirea elementelor de structură. Mașinile de calibrat existente în fabrică permit obținerea unor suprafețe cu mult mai bine îndreptate și șlefuite comparativ cu ce se poate obține pe șantier;
  • Prelucrările pe CNC. Mașinile asistate de calculator fac prelucrări de foarte mare precizie, asigurând potrivirea perfectă a elementelor pe șantier. Astfel se reduc timpul de lucru și pierderile de material. De asemenea, îmbinările foarte bine făcute asigură etanșeitatea structurii;
  • Anwendung von Behandlungen. Condițiile din fabrică permit o imersie corectă a lemnului în băile ce conțin substanțe insectofungicide și ignifuge astfel încât rezultă un lemn bine tratat, cu rezistențe mari în timp;
  • Montarea pereților. Se obțin pereți gata izolați, cu toate straturile foarte bine fixate. Aceasta precizie a fixării și imobilitatea straturilor asigură obținerea unei case eficiente energetic;
  • Verpackung. Pereții sunt transportați la șantier ambalați fiind astfel feriți de ploi și umezeală.

Toate aceste prelucrări din fabrică fac ca șantierul unei case pe structură de lemn să fie mult mai ușor de suportat de beneficiar. Cu toții suntem înspăimântați de durata mare a șantierului, de prelungirile din cauza vremii nefavorabile, de containerele zilinice cu deșeuri ce trebuie eliminate. Casele pe structură de lemn se montează rapid iar deșeurile rămase în urma șantierului sunt aproape de neglijat.

O imagine face cât o mie de cuvinte, nu așa se spune?

Gata, nu vă mai țin de vorbă. Se spune că o imagine face cât o mie de cuvinte. Mă gândesc că un  film poate ajunge la un milion. De cuvinte, zic!🙂 Dacă după vizionarea filmului aveți întrebări, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Iar dacă considerați că este un articol util și altora, puteți să-l distribuiți! Vizionare plăcută!

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

8 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

    • Hallo,
      Einige der Hersteller von Brettschichtholz sagen, dass sie auch CLT herstellen. Die Holzhausbauer, mit denen ich gesprochen habe, die CLT für Holzrahmen- oder Passivhäuser verwenden, sagen, dass es in Rumänien keinen CLT-Hersteller gibt, da sie es aus Österreich oder Deutschland beziehen.
      Um die Kosten zu ermitteln, müssen Sie zunächst ein Projekt haben und sich dann an einen Hersteller von Holzrahmenhäusern wenden. Ohne ein Projekt ist es sehr schwierig, einen Kostenvoranschlag zu erhalten, insbesondere für CLT-Häuser.
      Alles Gute!

  • Hallo, mein Name ist Pozna Alexandru. Ich sah das Video mit der Fabrik, ich mochte es sehr, aber ich sage Ihnen aus Erfahrung, arbeiten in den Vereinigten Staaten seit 15 Jahren, in ähnlichen Bau, wie ich und 5 andere Arbeiter, bauen wir ein Haus von 500 Quadratmetern bewohnbar, ähnlich wie das Video, außer dass alle Arbeiten auf dem Boden durchgeführt wird, in etwa 5 Tage das Haus eingewickelt ist und unter dem Dach mit Fenstern installiert, und weitere 5 Tage für die Außenisolierung. Der Innenausbau, der nicht länger als 6 Stunden dauert, wird erst nach der Installation aller Wasser-, Gas- und Elektroinstallationen vorgenommen. So viel zum Thema Professionalität.

  • Ich interessiere mich für einen Preis für ein Haus auf einer Ebene mit 3 Schlafzimmern, Wohnzimmer, Bad, Küche, Flur, Technikraum, mit Schätzung. Und eine Kontaktnummer danke.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch