Articolul s-ar fi putut numi „Am întâlnit și români fericiți”, cu siguranță nu aș fi greșit. În orice caz, aceasta a fost senzația pe toată durata interviului cu Marius, Daniela și Iulian, posesorii celor trei inițiale din numele firmei MDI Holz-Ideen din București. De mult nu am mai văzut oameni care să lase atât de puternic impresia că și-au găsit locul, că au ajuns „acasă”. Este vorba de o firmă tânără, cu doar 2 ani de activitate, născută în urma programului Start-Up Nation. Cu Iulian ne-am mai întâlnit și de la el știam că nu avuseseră înainte contact cu lumea mobilei. Deși erau la început și-au făcut curaj să cumpere un Router CNC. Și, pentru a nu risca nimic, au ales să-l achiziționeze de la Dan Pruteanu – Wood IQ. O mișcare inteligentă deoarece, cu ajutorul CNC-ului, au reușit să „prindă” două contracte permanente care le asigură liniștea și le lasă timp și pentru alte proiecte.
Cum au început
În firmă sunt asociați Iulian și Marius. Daniela, prietena lui Marius, este cea care le-a dat curajul să înceapă și care îi ajută să ia deciziile importante sau care îi sună la 11 noaptea să-i trimită acasă. Marius și Iulian se completează perfect, unul fiind cu partea tehnică și cea artistică, iar celălalt cu organizarea. Daniela – analist financiar – reprezintă echilibrul și este cea care are puterea să încline balanța atunci când se iau decizii importante. Atitudinea ei, modul cum îi susține și cum le dă acel imbold de care au nevoie uneori, pare că a fost determinantă în evoluția firmei.
Firma au înființat-o în 2017 cu gândul de a participa la programul Start-Up Nation. Au pornit cu ideea de a lucra lemn masiv, de a produce mobilă și decorațiuni din lemn. Până atunci, niciunul dintre ei nu avusese tangență cu acest domeniu. Iulian lucrase în vânzări și imobiliare, Marius ca mecanic auto într-un service unde repara motociclete. De-altfel, motocicletele sunt pasiunea lui și, spre deosebire de Iulian, îi plăcea unde era. Iulian, însă, voia altceva, își dorea un loc al lui și programul Start-Up Nation a produs declicul. A vorbit cu Marius și Daniela, despre acest program ca despre o oportunitate.
A urmat perioada când s-au informat despre piața de mobilă din București și au descoperit că există o nișă insuficient acoperită pe partea de mobilă personalizată și decorare interioară a locuințelor. Apartamentele accesibile sunt cele cu spații mici, iar mobila trebuie adaptată locului. Și-au spus că pot face asta și au pornit pe acest drum.
Die ersten Maschinen
În 2017, după înființarea firmei, au apelat la un consultant pentru a face proiectul pentru Start-Up Nation. Cu ajutorul consultantului au ales și furnizorul de utilaje. Au optat pentru o mașină combinată cu 5 operații, un ferăstrău panglică și un sistem profesional de exhaustare. În toamnă au depus dosarul și au așteptat. N-a fost ușor, pentru că porniseră un drum nou și nesiguranța viitorului îi dezechilibra uneori. Dar aveau încredere în ei și în planul lor.
La începutul lui 2018, proiectul a fost apobat, iar în februarie, banii au intrat în cont. Au comandat utilajele și în iunie au venit. Până atunci au lucrat diverse obiecte și piese de mobilier, mai mult pentru prieteni. Aveau scule de mână și un strung, achiziționat între timp de la Wood IQ.
După ce au sosit utilajele, totul s-a precipitat. Au angajat doi oameni de meserie, tineri și pasionați ca și ei, au început să iasă mai mult în piață și să accepte și proiecte care nu erau se suprapuneau pe ideea lor inițială. Au început dorindu-și să lucreze doar lemn masiv, dar posibilitățile clienților îi duceau de multe ori spre PAL și MDF. Au muncit mult, de dimineață până noaptea, 7 zile pe săptămână. Privind în urmă, cam după 9 luni de la venirea utilajelor, spun că au simțit cu adevărat că erau pe drumul cel bun.
CNC-ul de 2×3 și aventura aducerii în atelier
Făceau muncă de calitate, respectau termenele și vorba s-a dus de la un client la altul. Iulian spune că obișnuiesc să-și întrebe clienții cum ajung la ei. Cei mai mulți vin prin recomandările clienților mulțumiți.
Din păcate, unele comenzi au fost nevoiți să le refuze pentru că anumite operațiuni de rotund, frezări sau prelucrări mai speciale nu puteau face. Așa a apărut ideea de achiziționare a unui router CNC. Au început să studieze ofertele și să caute furnizorul care să ofere calitate la un preț cât mai bun pentru că de data aceasta nu se mai discuta de finanțare nerambursabilă ci de banii lor. Așa au ajuns la Wood IQ. Știau oferta de la târg (BIFE-SIM), unde văzuseră și cum funcționează, iar pe Dan Pruteanu îl știau de când luaseră strungul.
Instalarea CNC-ului în atelierul aflat într-o clădire industrială veche din Berceni a devenit deja anecdotică pentru ambele firme. Dan Pruteanu spusese că a fost o adevărată aventură, fără a intra în amănunte. Dar, am înțeles când am ajuns la ei. După ocoliri și strecurări cu mașina printr-o curte comună găurită, plină de mașini și construcții, prima întrebare a fost dacă pe acolo au venit și cu CNC-ul. Iulian și-a imaginat că va veni dezasamblat în părți componente. Nu s-a gândit, însă, că batiul robust de 2×3, care trebuie să garanteze prelucrări foarte precise și eliminarea vibrațiilor, nu poate veni pe bucăți. Așa că au spart un perete la vecini pentru a lărgi ușa și a ajunge cu el în atelierul lor. Acum, că producția a crescut, ar avea nevoie de spațiu suplimentar. Speră din tot sufletul să reușească să se extindă tot aici, în locul unde sunt acum, pentru că ideea de a muta CNC-ul în altă parte le dă coșmaruri.
Un CNC care le permite să accepte orice lucrare și care le-a adus liniștea
Der CNC-Router von Wood IQ ist ein 2030ProATC. Marius, care se ocupă de tot ce este legat de tehnică în firmă, spune că i-a fost ușor să lucreze cu el și că este mulțumit de calitate. Programul este simplu și susținut de o mulțime de tutoriale. CNC-ul este stabil, iar mandrina cu rulmenți ceramici face prelucrări foarte precise. Dar și Iulian, mai puțin tehnic, lucrează pe el. Diferența dintre ei este că Marius are curajul să testeze continuu, să facă lucruri noi și știe că dacă are o problemă, îl poate suna oricând pe Dan Pruteanu.
Datorită CNC-ului pot face acum orice prelucrare și nu mai trebuie să refuze pe nimeni. Așa au putut accepta comenzile a doi clienți pentru o producție de serie mică. Se simte că aceste contracte le dau o anumită liniște, le asigură cheltuielile lunare și le lasă timp să se ocupe și de alte comenzi. Comenzi care au tot crescut în ultima vreme. O demonstrează polița de tăvițe cu comenzi în așteptare pe care mi-o arată cu o bucurie mascată de o aparentă îngrijorare … că trebuie să mai facă polițe pentru tăvițe noi 🙂
Cu CNC-ul au făcut și panouri decorative. Mi-au arătat urmele lăsate de ultimul – un perete placat cu hexagoane de diferite culori. Se potrivesc perfect, aproape că nu se vede linia de îmbinare. „Făcute cu alte scule nu s-ar fi potrivit niciodată atât de bine”, spune Iulian.
Zukünftige Pläne
Acum s-au așezat și se gândesc la viitor. Au un program de proiectare și utilajele necesare pentru a face mobilă personalizată cu ce fel de material dorește clientul, în funcție de bugetul pe care și-l poate permite. Și-ar mai dori și o mașină industrială de căntuit, dar deocamdată nu mai este spațiu pentru ea. Poate după ce se vor extinde. Fac și combinații de lemn cu rășină epoxidică, cu material plastic sau metal. Și-au amenajat un atelier pentru partea de metal pentru că nu vor să mai depindă de furnizori. Sunt recunoscuți că-și respectă termenele de livrare și nu vor să fie nevoiți să-l depășească din vina altora.
Și-au propus ca la începutul anului viitor să mai angajeze pe cineva. Marius își dorește o persoană la fel de pasionată ca el. Au norocul unor angajați tineri și pasionați și ar vrea să crească echipa cu cineva care să se plieze pe felul lor. Până acum, CNC-ul a suplinit nevoia de mână de lucru, dar tot datorită lui, comenzile cresc și mărirea echipei nu mai poate fi amânată. Mai ales că au în plan și începerea unei noi direcții de producție, pentru o nișă nouă de piață. Nu ne-au spus mai multe ci doar că este ceva total nou pentru piața românească de mobilă.
Am plecat de la MDI Wood Ideas cu imaginea fericirii din ochii lui Marius, cu liniștea caldă a Danielei și cu încrederea în viitor a lui Iulian. A fost ca o întâlnire terapeutică de la care pleci mai liniștit și mai încrezător. Acești tineri sunt fericiți pentru că muncesc mult făcând ceea ce le place. Este fericirea aia adevărată, dată de lucrurile care contează!
Viel Glück, MDI Wood Ideas!
Kommentar hinzufügen