Maschinen und Werkzeuge - Möbel - Techniken der Holzverarbeitung - Maschinen für die Möbelproduktion

Komplexe Software für intelligenten CNC-Export

Cu toate că domeniul prelucrării lemnului pare mai puțin atins de revoluția industrială 4.0, soft-urile de proiectare și utilajele cu comandă numerică sunt deja o prezență normală în fabrici, fie ele mari, medii sau mici. Mobilierul și produsele din lemn sau panouri derivate werden mit Hilfe von automate cu export direct către CNC, totul devenind mult mai simplu și mai exact. Pe de altă parte, prelucrarea se face cu CNC-uri performante care livrează calitate și performanță în timp mai scurt. Pentru ca proiectele realizate cu soft-uri de proiectare clasice (fără proprietăți CAM) să prindă viață este nevoie de un program care să traducă desenele pentru CNC, indiferent de programul folosit. Este ceea ce face Alphacam de la Hexagon – exportă inteligent proiectul către CNC.

software alpfacam nika maschinen

Alphacam, distribuit în România de Nika Maschinenpark, este o soluție CAD/CAM completă și ușor de folosit de producătorii din domeniul prelucrării lemnului. Poate fi însă folosit și pentru prelucrarea metalului sau pietrei. El traduce și optimizează proiecte diverse, transformându-le în coduri pentru routerele CNC. Programul a apărut în urmă cu peste 20 ani, fiind cea mai folosită variantă pentru transfer către CNC. Este în continuă dezvoltare având module de bază sau avansate pentru CNC-uri cu 3, 4 sau 5 axe sau tipuri de prelucrări (frezare, găurire, nesting, strunjire, tăiere cu fir de apă, etc).

Cu Alphacam se reduce timpul de programare și se evită erorile și munca dublă

Folosind Alphacam timpul de programare se reduce foarte mult. Nu mai este nevoie de o persoană dedicată care să traducă desenul făcut de departamentul de proiectare în interfața CNC-ului, evitându-se astfel munca dublă (reproiectarea în limbajul router-ului). Alphacam face această traducere din programul de proiectare, transformând desenul în coduri CNC.

Transformarea se face în 4 pași:

  • Pasul 1 – importul desenului 2D (de exemplu, o semnătură sau un logo) sau 3D (un corp de mobilier sau o piesă complexă). Alphacam citește modelul și generează automat geometriile necesare.
  • Pasul 2 – automatizarea Alphacam determină și aplică pe piesă prelucrările necesare. Operatorul CNC nu mai trebuie să seteze sculele necesare și traiectoriile lor, ci acest lucru se face automat cu ajutorul softului, în funcție de setările făcute.
  • Pasul 3 – programul va face automat optimizările pentru Nesting, va genera liste, rapoarte și etichete pentru fiecare piesă în parte.
  • Pasul 4 – generarea codurilor CNC pentru obținerea pieselor. Programele sunt gata de rulare pe CNC și nu mai au nevoie de nici o altă intervenție.

Pragramele din care se pot importa modele în Alphacam sunt multe și diverse. Pentru a vă face o idee, iată câteva dintre ele: ACIS, AlphaArt, CADL, DWG, DXF, IGES, Ilustrator, Inventor, PDF, ParaSolid, SketchUp, Solid Edge, SOLIDWORKS, STEP, VISI și multe altele.

software alphacam hika maschinen

Traducerea desenelor 2D și 3D

Pentru ca CNC-ul să transforme desenul în piesa dorită trebuie să primească informații privind scula folosită, traiectoria ei și operația pe care trebuie să o facă (ex. frezare verticală pe o adâncime de 10 cm). Este exact ceea ce face Alphacam. Importând desenul din programul de proiectare (pasul 1), recunoaște geometria înțelegând, de exemplu, că un cerc înseamnă o gaură și o linie, un canal. Apoi, în etapa de automatizare (pasul 2), transmite informațiile CNC-ului, spunându-i ce să facă pentru a obține gaura sau canalul.

Adică, dacă va vedea un cilindru cu diametrul 5 mm, va transmite către CNC codurile necesare pentru ca acesta să facă o gaură cu un burgiu de 5 mm. Iar dacă va identifica 2 linii paralele va înțelege că este un canal de nut și va transmite CNC-ului codurile pentru ca acesta să aleagă scula potrivită și să acționeze pentru ca, la final, pe piesă să apară canalul de nut.

software alphacam nika maschinen

software alphacam nika maschinen

Sunt cele mai simple exemple, în acest caz transformarea desenului in prelucrare pe placă făcându-se cu un CNC în 3 axe. Dar Alphacam poate face transformări mult mai complicate. El recunoaște desenele 3D, le descompune în suprafețe și transmite codurile CNC-urilor cu 5 axe pentru a face cele mai complexe prelucrări. Se pot obține astfel sfere, sculpturi sau modele complicate prin simpla importare a desenului realizat în departamentul de proiectare și traducerea lui cu ajutorul Alphacam. În acest caz, programul realizează și o strategie astfel încât prelucrarea să se facă cu mișcări cât mai puține și pierderi minime de material.

Pentru a vă face o idee despre complexitatea modelelor 3D ce pot fi importate cu ajutorul Alphacam, urmăriți demonstratia de mai jos. Este voba despre un desen complicat făcut în Illustrator, un program clasic de proiectare și editare vizuală, de Maria Guseth, un renumit art director pasionat de caligrafie și grafică. Desenul a fost prelucrat de Alphacam care a generat automat codul CNC, fiind gata de trasferat pe placă prin frezare.

Alphacam – un program complex și foarte ofertant

Programul este foarte complex și poate ușura și simplifica activitatea în mult mai multe moduri. De-alungul timpului a fost continuu perfecționat fiind dezvoltate module specifice diverselor domenii sau moduri de  prelucrare.

De exemplu, dacă sunteți producători de uși, Alphacam va fluidiza producția eliminând timpii morți necesari trecerii de la o dimensiune la alta a ușii sau chiar de la un model la altul. Dacă se schimbă dimensiunile inițiale ale ușii, Alphacam va face trecerea folosind un model parametric, adaptând prelucrările pentru balamale, clanță și broască la noua dimensiune. De asemenea, poate fi programat să verifice din timp în timp dacă au fost adăugate noi modele într-un anumit folder astfel încât să treacă automat de la modelul 1 de ușă, la modelul 2, prin simpla adăugare a celui din urmă în folderul respectiv.

Cu Alphacam puteți avea tot felul de rapoarte de producție: consumuri de material, prelucrări necesare unui anumit model, numărul pieselor modelului respectiv, etc. De asemenea, poate genera etichete pentru fiecare piesă prelucrată. Este simplu și ușor de folosit și poate programa orice tip de CNC.

Indiferent cât de completă ar fi această prezentare, o demonstrație a modului de lucru Alphacam făcută de un specialist va fi cu mult mai interesant. De aceea, va invit să urmăriți prezentarea de mai jos realizată de reprezentanții Nika. Dacă aveți întrebări sau nelămuriri le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat, sau pe Nika Utilaje Kontaktseite sau puteți cere hier versiunea demo Alphacam. Mai mult decât atât, până la finalul lunii aprilie 2020,
Nika oferă un discount special la programele Alphacam și Cabinet Vision, beide entwickelt von Hexagon.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

Kommentar hinzufügen

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch