Una din pasiunile mele legate de lemn este învechirea lui artificială cu ajutorul materialelor de finisare și a tehnicilor de pregătire a lemnului în alb. Dar cred că acest lucru nu mai este o surpriză pentru nimeni. Lemnul se îmbătrânește cel mai simplu folosind patinele de învechire. Dar ce sunt aceste patine? Care este natura lor și cum pot fi folosite pentru un aspect cât mai credibil?
Patinele de învechire sunt soluții de colorare cu ajutorul cărora se reproduc efectele trecerii timpului asupra mobilei sau a altor obiecte din lemn. În mod normal, odată cu trecerea timpului, pe suprafața finisajului se depun impurități iar culoarea lacului se închide ușor, se îngălbenește, din cauza radiației UV. Dacă se compară o mobilă veche cu una nouă se observă apariția unor zgârieturi, a loviturilor, locuri unde se așează cu predilecție praful și murdăria. Culoarea mobilei vechi nu mai este aprinsă, vie. Ea devine mai stinsă și asta tot din cauza murdăriei și a radiației UV.
Când se dorește obținerea unui obiect din antikisiertes Holz se folosc patine de învechire. Se recomandă aplicarea lor peste grund. Dacă se aplică direct pe lemn există riscul să intre în profunzime și să nu mai poată fi îndepărtate, alterându-se efectul.
Anders als baițuri, nu toată cantitatea aplicată rămâne pe obiect. După aplicare, se șlefuiește sau se șterge, îndepărtându-se în mare parte. Există o tehnică de îndepărtare a surplusului. Patina trebuie să rămână în loviturile, zgârieturile și semnele făcute la pregătirea în alb. Dacă lemnul are pori, patina îi va marca, va intra în pori. De asemenea, ea trebuie să rămână și pe toată suprafața dar în cantitate foarte mică, în așa fel încât să sugereze murdăria depusă în timp.
Patinele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele pot fi aplicate cu pensula, cu buretele sau cu pistolul, iar surplusul se îndepărtează prin șlefuire cu hârtie de șlefuit sau lână de oțel sau se șterge cu cârpa. Uneori este nevoie să se aplice o cantitate foarte mică de patină. În acest caz se recomandă folosirea pistoalelor speciale. Peste patină se aplică întotdeauna un strat de lac pentru a proteja efectul.
Patinele sunt de diverse culori: nuc închis, nuc roșcat, alb, gri, verde, albastru, roșu, portocaliu, auriu, argintiu, bronz,etc. Important este ca aceste culori să dea un aspect cât mai natural și mai credibil mobilei. De asemenea, culoarea patinei trebuie să fie în armonie cu restul finisajului, nimic nu trebuie să pară forțat, exagerat.
Se pot folosi patine de mai multe culori pe același obiect. Cel mai ușor de îndepărtat este atunci când fiecare patină se aplică pe un alt strat de grund (patinele sunt separate de straturi de grund). Metoda dă și profunzime, efectul fiind de straturi succesive de mizerie depuse în timp. Pot fi însă aplicate și pe același strat de grund, efectul fiind însă puțin diferit.
Pentru a folosi cât mai corect patinele de învechire și a obține produse cât mai naturale este nevoie de experiență sau de un talent anume. Este destul de greu de obținut obiecte credibile de prima dată. Cel mai bine se învață „furând” tehnica de aplicare, de ștergere și de șlefuire, de la cineva cu experiență.
Patinele de învechire produc un efect vizual foarte puternic. Folosirea lor corectă pe o mobilă cu un model bine ales, poate da timpul înapoi cu zeci, chiar sute de ani.
Hallo Frau Mihaela,
Und ich bin eine Mihaela, die eine Leidenschaft für Holz hat.
Ich habe eine Terrasse im Hof und legte eine hölzerne Decke -gen Verkleidung. Ich würde es gerne weiß streichen und ihm eine gealterte weiße Patina geben. Ich weiß nicht, wo ich Farbe finden könnte oder was die Maltechnik sein könnte. Die Wände sind aus altem Backstein und der Zaun ist mit Klarlack mit einem rötlichen Ziegelton versehen.
Guten Abend!
Ich bin froh, einen Holzliebhaber zu treffen.
Ich habe über einen einfachen Weg nachgedacht, wie ich das weiße Alter ohne allzu großen Aufwand erreichen kann. Die Position ist schwierig und es wird schwer sein, damit zu arbeiten. Ich denke, der einfachste Weg ist, eine Schicht weißer Farbe aufzutragen, auf die nach dem Trocknen rötliches, nussbaumfarbenes Wachs aufgetragen wird. Verwenden Sie eine weiße Farbe auf Wasserbasis, die Sie mit einem Pinsel oder einer Spachtel auftragen, ohne sie zu verdünnen, um die Holzmaserung nicht anzuheben. Nach dem Trocknen tragen Sie das Wachs mit einem weichen Baumwolltuch auf. Tragen Sie es zunächst in kreisenden Bewegungen auf, damit das Wachs in die Poren eindringt, und wischen Sie dann gut entlang der Maserung. Die Farbe erhält eine Patina (kein reines Weiß mehr), und das Holzdesign wird durch das Wachs hervorgehoben; das Wachs verbleibt auch auf den Unebenheiten des Holzes (Schleifspuren, Kratzer, Dellen), die jedoch bei einer antiken Oberfläche von Vorteil sind.
Alles Gute!