DIY-Verarbeitung - Veredelungstechniken

Warum bricht der See?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări în comentariile articolelor sau văzută pe grupuri de specialitate. Din păcate, pe cât de simplă este întrebarea, pe atât de complicat este răspunsul. Chiar dacă lacul este cel care crapă, problema poate fi legată de lemnul pe care a fost aplicat, de modul de aplicare sau de condițiile de mediu, nu doar de lac. Și un răspuns corect nu poate fi dat fără a cunoaște aceste detalii.

warum der See Risse bekommt

În mare, pelicula de lac de pe suprafața mobilierului sau a altor obiecte poate crăpa din patru motive:

  1. Qualität des Sees
  2. Probleme mit dem Untergrund, auf dem es angebracht wurde: Holz, MDF, Furnier
  3. Modul cum s-a făcut aplicarea
  4. Condițiile de mediu

Gehen wir sie der Reihe nach durch.

1. Calitatea lacului duce la probleme care cauzează crăparea peliculei

Nici aici lucrurile nu sunt simple și pot fi mai multe cauze:

  • Lacul crapă pentru că straturile nu sunt compatibile

Lacurile sunt de mai multe feluri – pe bază de apă sau de solvent, cu catalizare sau fără, cu rășina de bază diferită (nitrocelulozice, poliuretanice, alchidice, etc). Această caracteristică face ca, de cele mai multe ori, aceste lacuri să se comporte diferit și să nu poată fi aplicate unele peste altele. Spunem că sunt inkompatible Produkte. De exemplu, un lac poliuretanic nu poate fi aplicat peste un lac nitro, iar un lac alchidic niciodată peste un lac nitrocelulozic sau un alt lac pe bază de solvenți organici. În ambele cazuri pelicula va crăpa imediat după uscare. Chiar dacă sunt situații când lacuri de natură diferită nu au probleme de compatibilitate, este recomandat să folosiți straturi succesive de aceeași natură. Alternarea unor lacuri diferite o faceți doar când știți foarte bine cum se vor comporta sau dacă este recomandată de un specialist.

warum der See Risse bekommt

  • Lacul crapă pentru că stratul este prea gros

dicke Lackschichten (de altfel, de orice material de finisare) au tendința să crape. Defectul nu apare imediat, ci în timp. Regula de bază în finisare este: mai bine mai multe straturi subțiri, decât un singur strat gros.

  • Lacul crapă pentru că este prea dur

Lacurile foarte dure, cum sunt cele de parchet, au în general și elasticitatea redusă. De aceea trebuie ferite de șocuri mecanice puternice (lovituri) pentru că pot crăpa asemenea unei sticle, a unei oglinzi. Nu folosiți astfel de lacuri acolo unde știți că șocurile vor fi mari. De asemenea, nu le folosiți pe lemn care nu este bine uscat sau care are tendința să varieze foarte mult dimensional (să se miște) când variază umiditatea exterioară. Este motivul pentru care lacurile folosite la exterior sau pentru Fensterveredelung sunt mai moi și mai elastice.

  • Lacul crapă pentru că este casant

Pelicula de lac poate deveni casantă dacă se adaugă o cantitate mai mare de catalizator decât cea recomandată. Este vorba de lacurile cu întărire, de tipul A+B. Lacul își pierde elasticitatea și devine sensibil la șocuri, crăpând ca sticla chiar și la lovituri nu foarte puternice.

  • Lacul crapă pentru că a fost depozitat sau transportat în condiții necorespunzătoare sau pentru că este expirat

Condițiile de depozitare și transport sunt foarte importante. De exemplu, lacurile pe bază de apă nu trebuie să stea la temperaturi mai mici de 5°C. Dacă îngheață, după dezghețare nu mai pot fi folosite. De exemplu, în cazul aplicării unui lac de exterior, pe bază de apă, care a trecut printr-un ciclu îngheț-dezgheț, pe suprafață vor apărea mici crăpături și zone opalescente. La fel de importantă este respectarea perioadei de garanție menționată pe ambalaj și condițiile în care lacul poate fi folosit după deschiderea ambalajului.

În marea majoritate a cazurilor când lacul poartă vina pentru apariția crăpăturilor, crăpăturile sunt orientate în toate direcțiile. Este modul prin care pot fi diferențiate de cele apărute din cauza mișcării lemnului, care sunt în lungul fibrei sau la îmbinările dintre elemente.

2. Lacul poate crăpa din cauza suportului pe care este aplicat

Crăpăturile din cauza suportului apar cel mai mult pe piesele din lemn masiv, dar sunt situații când apar și pe elementele din MDF sau pe furnir. Să vedem care sunt condițiile care le favorizează.

Crăpăturile în pelicula aplicată pe piese din lemn masiv apar dacă lemnul nu este suficient uscat, dacă soluțiile constructive alese sunt greșite sau dacă, în spațiul unde este ținut obiectul lăcuit, umiditatea este foarte scăzută sau foarte ridicată. Totul este legat de Quellen und Schwinden von Holz odată cu variația umidității exterioare. Pelicula de lac nu poate face față acestor mișcări, uneori chiar foarte puternice, și crapă. Crăpăturile de această dată urmează fibra lemnului sau liniile de îmbinare între elemente. Pentru a evita problemele este bine ca lemnul să fie gut getrocknet, acoperirea lui să fie făcută pe toate părțile astfel încât contactul cu exteriorul să fie cât mai redus, să se aleagă soluții constructive potrivite și să se folosească lacuri cu elasticitate mai mare.

Chiar dacă este socotit un material foarte stabil, crăpături pot apărea și pe elementele din MDF. Cauza este calitatea slabă a MDF-ului, mai afânat și cu pori. În pori se află aer care tinde să iasă la temperaturi mai ridicate (tuneluri de uscare, zile foarte calde de vară). Aerul împinge în pelicula de lac sau vopsea și o sparge. Crăpăturile în acest caz sunt specifice, ca niște mici steluțe cu raze neregulate în jurul unui punct central (vezi imaginea de mai jos). Pelicula arată ca o foaie de hârtie în care s-a împins cu creoinul și s-a rupt în dreptul vârfului creionului. Soluția este să alegeți MDF de calitate sau să aplicați ca prim strat un izolator.

warum der See Risse bekommt

În situația crăpăturilor apărute pe lemn sau panouri furniruite, problemele pot apărea din cauza furniruirii cu o cantitate prea mare de adeziv. Cleiul ajunge în porii furnirului și scade aderența peliculei de lac. Aceasta se desprinde cu ușurință dacă este lovită, chiar li foarte ușor, zona se albește și pelicula se sparge. Crăpăturile arată ca în cazul sticlei sparte. Este un defect care apare din ce în ce mai rar, furniruirea fiind acum un proces mult mai bine controlat.

3. Lacul poate crăpa ca urmare a modului în care s-a făcut aplicarea. Pentru rezultate de calitate, trebuie respectată tehnologia recomandată

Chiar dacă lacul este bine ales, lemnul bine uscat sau MDF-ul de calitate, putem strica totul dacă nu sunt respectate tehnologia și instrucțiunile de aplicare. Pentru a evita apariția crăpăturilor în pelicula de lac trebuie să acordați atenție următoarelor aspecte:

  • Șlefuirea lemnului trebuie făcută astfel încât să există o bună aderență. Dacă pelicula nu aderă bine se desprinde și crapă. Se șlefuiește cu hârtie specifică lemnului (max.220). Folosirea unei hârtii prea fine înfundă porii și scade aderența.
  • Amestecați componentele în proporțiile recomandate de producător. În cazul Katalysatorlacke, o cantitate prea mare de catalizator face ca pelicula să devină casantă (dacă se adaugă o cantitate prea mică, pelicula rămâne moale).
  • Lacuri cu catalizare au un timp limită în care pot fi folosite (pot-life). Nu folosiți amestecul după acest timp, mai ales dacă a început să se îngroașe. Diluându-l, nu rezolvați problema. Lacul și-a pierdut deja din proprietăți, iar pelicula rezultată va fi mai moale sau va crăpa.
  • Nu aplicați straturi groase! Diluați lacul conform instrucțiunilor și aplicați gramajul recomandat. Mai bine 2-3 straturi subțiri decât unul gros.
  • Respectați timpii de uscare. Dacă stratul inferior nu este bine uscat riscați ca cel de deasupra să crape.
  • Șlefuiți între straturi pentru a crește aderența. Dacă lacul se desprinde ușor va și crăpa ușor.
  • Nu aplicați două straturi de lac final dacă producătorul recomandă doar unul. Este posibil ca lacul să conțină parafină sau alte substanțe care să îmbunătățească tușeul sau aspectul. Stratul aplicat după ce aceste substanțe au migrat spre suprafață nu va avea aderență și va crăpa.
  • Dacă vreți să schimbați aspectul unei piese de mobilier sau să o reparați, verificați înainte compatibilitatea lacurilor. Aplicați noul lac pe o zona mai ascunsă și lăsați să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic după uscare, lăsați până a doua zi și loviți ușor suprafața. Dacă nu se desprinde și nu crapă, materialele sunt compatibile.

warum der See Risse bekommt

4. Lacul poate crăpa din cauza condițiilor mediului de lucru. Temperatura și umiditatea din spațiul de lucru influențează calitatea peliculei de lac

Temperatura și umiditatea sunt importante nu doar la transportul și depozitarea lacurilor ci și în spațiul de lucru. Cele mai bune rezultate se obțin dacă avem temperatura în intervalul 20-22°C și umiditatea de 60%. Este greu de avut astfel de condiții dacă mediul nu este controlat, dar încă se poate lucra cu rezultate bune și la valori mai mici sau mai mari. Trebuie evitat însă lucrul la temperaturi foarte mici, sub 10°C, pentru că aderența scade și pelicula poate crăpa. De asemenea, la temperaturi foarte mari solventul se evaporă repede și există riscul ca stratul aplicat să fie prea gros.

După cum ați văzut, pelicula de lac poate crăpa din multe motive. Dacă puneți o astfel de întrebare și răspunsul vine fără să fiți întrebat despre tipul lacului, modul de lucru, pe ce este aplicat lacul respectiv, există mari șanse să nu fie unul corect.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur am să vă răspund.

Mihaela Radu

Mihaela Radu ist Chemieingenieurin, hat aber eine Leidenschaft für Holz. Sie arbeitet seit mehr als 20 Jahren in diesem Bereich, wobei die Holzveredelung sie in dieser Zeit geprägt hat. Sie sammelte Erfahrungen in einem Forschungsinstitut, in ihrem eigenen Unternehmen und in einem multinationalen Konzern. Sie möchte ihre Erfahrungen kontinuierlich mit denjenigen teilen, die die gleiche Leidenschaft haben - und mehr.

2 Kommentare

Einen Kommentar hinzufügen

Diese Website verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahren Sie, wie Ihre Kommentardaten verarbeitet werden.

  • Hallo!
    Ich möchte eine neue (noch nie mit irgendetwas datiert worden) Harz Holzdiele zu beenden. Ich könnte Oskar Silikon-Lazur-Lack verwenden - basierend auf Alkydharz-Silikonzusatz (lösungsmittelbasiert) eine Schicht, (ich habe einen Test gemacht und es sieht gut aus, ziemlich intensiv-nackt Alaun) und ein Vitex Lussolac lösungsmittelbasierter Polyurethan-Lack?

    Das Problem, das ich sehe, ist der starke Geruch und das Vergilben des lösungsmittelbasierten Lacks im Laufe der Zeit, obwohl ich nicht glaube, dass man das bei dem Alaun-Farbton viel sehen wird, da er bereits ein warmer Farbton mit einem Hauch von Bernstein ist.

    Oder sollte ich trotzdem ein Tauchbad auf Wasserbasis und einen Polyurethanlack auf Wasserbasis, ebenfalls von Vitex, verwenden?

    Ich möchte einen warmen, kräftigen Farbton mit einem matten oder halbglänzenden Film, der mittelstarkem Verkehr und Kratzern standhält und sich gut reinigen lässt (Küche und Flur, Bereiche, die leicht verschmutzt werden).

    Vielen Dank für Ihre Hilfe, ich weiß wirklich zu schätzen, was Sie hier tun.

    • Hallo!
      Alkydharzlacke sind nicht mit Polyurethanlacken kompatibel, so dass erstere nicht funktionieren.
      Die Faulenzer können zwar auch in Innenräumen verwendet werden, sind aber hauptsächlich für den Außenbereich gedacht. Sie sind elastischer, d. h. weniger hart. Sie sind nicht die beste Wahl für Fußböden.
      Sie können Beize auf Lösemittel- oder Wasserbasis verwenden. Wichtig ist, dass die Beize die gewünschte Farbe hat und dass sie vor dem Auftragen des Lacks gut getrocknet ist. Tragen Sie darauf einen härteren Lack auf, der speziell für den Verkehr geeignet ist (Parkettlack). Er hält besser und lässt sich besser reinigen. Polyurethanlacke sind nicht alle gleich, sie haben eine unterschiedliche Härte und Abriebfestigkeit.
      Zusammenfassend lässt sich sagen, dass die zweite Option gut ist, vorausgesetzt, der See ist verkehrssicher.

Kategorien

Anmeldung zum Newsletter

Newsletter Freitagmorgen
Informationen und Ratschläge von Experten

de_DEDeutsch