Finisare DIY Tehnici de Finisare

De ce crapă lacul?

Este una dintre cele mai frecvente întrebări în comentariile articolelor sau văzută pe grupuri de specialitate. Din păcate, pe cât de simplă este întrebarea, pe atât de complicat este răspunsul. Chiar dacă lacul este cel care crapă, problema poate fi legată de lemnul pe care a fost aplicat, de modul de aplicare sau de condițiile de mediu, nu doar de lac. Și un răspuns corect nu poate fi dat fără a cunoaște aceste detalii.

de ce crapă lacul

În mare, pelicula de lac de pe suprafața mobilierului sau a altor obiecte poate crăpa din patru motive:

  1. Calitatea lacului
  2. Probleme ale suportului pe care a fost aplicat: lemn, MDF, furnir
  3. Modul cum s-a făcut aplicarea
  4. Condițiile de mediu

Să le luăm pe rând.

1. Calitatea lacului duce la probleme care cauzează crăparea peliculei

Nici aici lucrurile nu sunt simple și pot fi mai multe cauze:

  • Lacul crapă pentru că straturile nu sunt compatibile

Lacurile sunt de mai multe feluri – pe bază de apă sau de solvent, cu catalizare sau fără, cu rășina de bază diferită (nitrocelulozice, poliuretanice, alchidice, etc). Această caracteristică face ca, de cele mai multe ori, aceste lacuri să se comporte diferit și să nu poată fi aplicate unele peste altele. Spunem că sunt produse incompatibile. De exemplu, un lac poliuretanic nu poate fi aplicat peste un lac nitro, iar un lac alchidic niciodată peste un lac nitrocelulozic sau un alt lac pe bază de solvenți organici. În ambele cazuri pelicula va crăpa imediat după uscare. Chiar dacă sunt situații când lacuri de natură diferită nu au probleme de compatibilitate, este recomandat să folosiți straturi succesive de aceeași natură. Alternarea unor lacuri diferite o faceți doar când știți foarte bine cum se vor comporta sau dacă este recomandată de un specialist.

de ce crapă lacul

  • Lacul crapă pentru că stratul este prea gros

Straturile groase de lac (de altfel, de orice material de finisare) au tendința să crape. Defectul nu apare imediat, ci în timp. Regula de bază în finisare este: mai bine mai multe straturi subțiri, decât un singur strat gros.

  • Lacul crapă pentru că este prea dur

Lacurile foarte dure, cum sunt cele de parchet, au în general și elasticitatea redusă. De aceea trebuie ferite de șocuri mecanice puternice (lovituri) pentru că pot crăpa asemenea unei sticle, a unei oglinzi. Nu folosiți astfel de lacuri acolo unde știți că șocurile vor fi mari. De asemenea, nu le folosiți pe lemn care nu este bine uscat sau care are tendința să varieze foarte mult dimensional (să se miște) când variază umiditatea exterioară. Este motivul pentru care lacurile folosite la exterior sau pentru finisarea ferestrelor sunt mai moi și mai elastice.

  • Lacul crapă pentru că este casant

Pelicula de lac poate deveni casantă dacă se adaugă o cantitate mai mare de catalizator decât cea recomandată. Este vorba de lacurile cu întărire, de tipul A+B. Lacul își pierde elasticitatea și devine sensibil la șocuri, crăpând ca sticla chiar și la lovituri nu foarte puternice.

  • Lacul crapă pentru că a fost depozitat sau transportat în condiții necorespunzătoare sau pentru că este expirat

Condițiile de depozitare și transport sunt foarte importante. De exemplu, lacurile pe bază de apă nu trebuie să stea la temperaturi mai mici de 5°C. Dacă îngheață, după dezghețare nu mai pot fi folosite. De exemplu, în cazul aplicării unui lac de exterior, pe bază de apă, care a trecut printr-un ciclu îngheț-dezgheț, pe suprafață vor apărea mici crăpături și zone opalescente. La fel de importantă este respectarea perioadei de garanție menționată pe ambalaj și condițiile în care lacul poate fi folosit după deschiderea ambalajului.

În marea majoritate a cazurilor când lacul poartă vina pentru apariția crăpăturilor, crăpăturile sunt orientate în toate direcțiile. Este modul prin care pot fi diferențiate de cele apărute din cauza mișcării lemnului, care sunt în lungul fibrei sau la îmbinările dintre elemente.

2. Lacul poate crăpa din cauza suportului pe care este aplicat

Crăpăturile din cauza suportului apar cel mai mult pe piesele din lemn masiv, dar sunt situații când apar și pe elementele din MDF sau pe furnir. Să vedem care sunt condițiile care le favorizează.

Crăpăturile în pelicula aplicată pe piese din lemn masiv apar dacă lemnul nu este suficient uscat, dacă soluțiile constructive alese sunt greșite sau dacă, în spațiul unde este ținut obiectul lăcuit, umiditatea este foarte scăzută sau foarte ridicată. Totul este legat de umflarea și contragerea lemnului odată cu variația umidității exterioare. Pelicula de lac nu poate face față acestor mișcări, uneori chiar foarte puternice, și crapă. Crăpăturile de această dată urmează fibra lemnului sau liniile de îmbinare între elemente. Pentru a evita problemele este bine ca lemnul să fie corect uscat, acoperirea lui să fie făcută pe toate părțile astfel încât contactul cu exteriorul să fie cât mai redus, să se aleagă soluții constructive potrivite și să se folosească lacuri cu elasticitate mai mare.

Chiar dacă este socotit un material foarte stabil, crăpături pot apărea și pe elementele din MDF. Cauza este calitatea slabă a MDF-ului, mai afânat și cu pori. În pori se află aer care tinde să iasă la temperaturi mai ridicate (tuneluri de uscare, zile foarte calde de vară). Aerul împinge în pelicula de lac sau vopsea și o sparge. Crăpăturile în acest caz sunt specifice, ca niște mici steluțe cu raze neregulate în jurul unui punct central (vezi imaginea de mai jos). Pelicula arată ca o foaie de hârtie în care s-a împins cu creoinul și s-a rupt în dreptul vârfului creionului. Soluția este să alegeți MDF de calitate sau să aplicați ca prim strat un izolator.

de ce crapă lacul

În situația crăpăturilor apărute pe lemn sau panouri furniruite, problemele pot apărea din cauza furniruirii cu o cantitate prea mare de adeziv. Cleiul ajunge în porii furnirului și scade aderența peliculei de lac. Aceasta se desprinde cu ușurință dacă este lovită, chiar li foarte ușor, zona se albește și pelicula se sparge. Crăpăturile arată ca în cazul sticlei sparte. Este un defect care apare din ce în ce mai rar, furniruirea fiind acum un proces mult mai bine controlat.

3. Lacul poate crăpa ca urmare a modului în care s-a făcut aplicarea. Pentru rezultate de calitate, trebuie respectată tehnologia recomandată

Chiar dacă lacul este bine ales, lemnul bine uscat sau MDF-ul de calitate, putem strica totul dacă nu sunt respectate tehnologia și instrucțiunile de aplicare. Pentru a evita apariția crăpăturilor în pelicula de lac trebuie să acordați atenție următoarelor aspecte:

  • Șlefuirea lemnului trebuie făcută astfel încât să există o bună aderență. Dacă pelicula nu aderă bine se desprinde și crapă. Se șlefuiește cu hârtie specifică lemnului (max.220). Folosirea unei hârtii prea fine înfundă porii și scade aderența.
  • Amestecați componentele în proporțiile recomandate de producător. În cazul lacurilor cu catalizare, o cantitate prea mare de catalizator face ca pelicula să devină casantă (dacă se adaugă o cantitate prea mică, pelicula rămâne moale).
  • Lacuri cu catalizare au un timp limită în care pot fi folosite (pot-life). Nu folosiți amestecul după acest timp, mai ales dacă a început să se îngroașe. Diluându-l, nu rezolvați problema. Lacul și-a pierdut deja din proprietăți, iar pelicula rezultată va fi mai moale sau va crăpa.
  • Nu aplicați straturi groase! Diluați lacul conform instrucțiunilor și aplicați gramajul recomandat. Mai bine 2-3 straturi subțiri decât unul gros.
  • Respectați timpii de uscare. Dacă stratul inferior nu este bine uscat riscați ca cel de deasupra să crape.
  • Șlefuiți între straturi pentru a crește aderența. Dacă lacul se desprinde ușor va și crăpa ușor.
  • Nu aplicați două straturi de lac final dacă producătorul recomandă doar unul. Este posibil ca lacul să conțină parafină sau alte substanțe care să îmbunătățească tușeul sau aspectul. Stratul aplicat după ce aceste substanțe au migrat spre suprafață nu va avea aderență și va crăpa.
  • Dacă vreți să schimbați aspectul unei piese de mobilier sau să o reparați, verificați înainte compatibilitatea lacurilor. Aplicați noul lac pe o zona mai ascunsă și lăsați să se usuce. Dacă nu se întâmplă nimic după uscare, lăsați până a doua zi și loviți ușor suprafața. Dacă nu se desprinde și nu crapă, materialele sunt compatibile.

de ce crapă lacul

4. Lacul poate crăpa din cauza condițiilor mediului de lucru. Temperatura și umiditatea din spațiul de lucru influențează calitatea peliculei de lac

Temperatura și umiditatea sunt importante nu doar la transportul și depozitarea lacurilor ci și în spațiul de lucru. Cele mai bune rezultate se obțin dacă avem temperatura în intervalul 20-22°C și umiditatea de 60%. Este greu de avut astfel de condiții dacă mediul nu este controlat, dar încă se poate lucra cu rezultate bune și la valori mai mici sau mai mari. Trebuie evitat însă lucrul la temperaturi foarte mici, sub 10°C, pentru că aderența scade și pelicula poate crăpa. De asemenea, la temperaturi foarte mari solventul se evaporă repede și există riscul ca stratul aplicat să fie prea gros.

După cum ați văzut, pelicula de lac poate crăpa din multe motive. Dacă puneți o astfel de întrebare și răspunsul vine fără să fiți întrebat despre tipul lacului, modul de lucru, pe ce este aplicat lacul respectiv, există mari șanse să nu fie unul corect.

Sper să considerați utile informațiile de mai sus. Ca de obicei, completările sunt binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur am să vă răspund.

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

2 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Buna ziua!
    Vreau sa finisez o dușumea din lemn rășinos, noua (nu a mai fost data cu nimic). Aș putea folosi lazura Oskar silicon lazur – pe baza de rășină alchidica aditivată siliconic (pe baza de solvent) o singura mana, (am făcut o proba și arata bine, destul de intens-nuanta alun) și un lac poliuretanic Vitex lussolac pe baza de solvent?

    Problema pe care o văd eu este mirosul greu și ingalbenirea lacului pe baza de solvent în timp, cu toate ca pe nuanța alun cred ca nu o sa se observe mult, fiind deja o nuanță calda, cu tenta aramie.

    Sau sa folosesc totuși un baiț pe baza de apa și un lac poliuretanic pe baza de apa, tot de la Vitex?

    Aș vrea sa obțin o nuanta calda- bogata, cu o pelicula mata sau semilucios, care sa reziste la trafic mediu, zgaraieturi, sa se poată spală bine (Bucătărie și hol, zone care se murdăresc ușor).

    Mulțumesc pentru ajutor, apreciez mult ce faceți aici.

    • Bună ziua!
      Lazura alchidică nu este compatibilă cu lacul poliuretanic, deci prima variantă nu merge.
      Lazurile, chiar dacă se pot folosi și la interior, sunt în special pentru exterior. Sunt mai elastice, adică mai puțin dure. Nu sunt cea mai bună alegere pentru pardoseli.
      Pentru a colora puteți folosi baiț pe bază de solvent sau de apă. Important este să fie culoarea dorită și să fie bine uscat înainte de a aplica lacul. Deasupra aplicați un lac mai dur, special pentru trafic (lac de parchet). Rezistă și se curăță mai bine. Lacurile poliuretanice nu sunt toate la fel, au durități și rezistențe diferite la abraziune.
      În concluzie, a doua variantă este bună, cu condiția ca lacul să fie rezistent la trafic.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian