How To... - DIY Finishing - Finishing Techniques

Ideas for a successful MDF furniture finishing

Un material care se folosește la fabricarea mobilei, mai ales pentru cea de baie și de bucătărie, este MDF. Sunt fabrici care folosesc în producție doar plăci din MDF, pe care le prelucrează și le acoperă cu diverse finisaje colorate. MDF-ul este un material wood derivative, omogen și ușor de prelucrat mecanic. Cu un finisaj bine ales, se poate realiza mobilier deosebit, care pentru un necunoscător poate părea că este din lemn masiv. Așa păcălesc și eu musafirii cu kitchen furniture făcută cu mulți ani în urmă. De aceea, în continuare voi spune ce cred că este important la finisarea MDF-ului.

plăcile din MDF
Mobila bucătărie

 

Alegeți MDF de calitate

Plăcile din MDF sunt obținute din lemn, ca și plăcile de PAL. Sunt însă mai dense și mai omogene decât cele de PAL. Pe scurt, plăcile de MDF sunt obținute prin presarea la cald a unui material obținut în urma îndepărtării parțiale a ligninei din lemn, pulverizat apoi cu un adeziv. Adevizii folosiți sunt, de obicei, ureoformaldehidici (urelit) și acest lucru presupune formaldehyde emission, acel miros persistent și usturător. Pentru a nu avea probleme cu aceste emisii, vă recomand să vă documentați atunci când cumpărați plăcile de MDF și să nu alegeți doar pe criteriul prețului.

În ultimii ani, datorită restricțiilor impuse privind emisia de formaldehidă, au început să se folosească în producție adaosuri de materiale care reduc emisia de formaldehidă (captatori de formaldehidă liberă) sau chiar să fie înlocuiți adezivii ureoformaldehidici cu alții care nu conțin formaldehida. Într-adevăr, MDF-ul obținut cu astfel de materiale este mai scump, dar evitați astfel problemele pe care le puteți avea cu clienții din cauza mirosului.

O altă problemă pe care o pot avea plăcile de MDF este porozitatea. Uneori, MDF-ul de slabă calitate, mai ieftin, poate avea pori minusculi, invizibili cu ochiul liber, dar care apar ca mici înțepături în peliculă sau mici bule de aer prinse în pelicula (este aerul care iese din placă și nu mai poate ieși din peliculă). Aceste defecte sunt răspândite pe toată suprafața, nefiind însă uniformă. Finisarea MDF-ului se face de obicei cu grund alb, bulele devenind și mai vizibile. Pentru a evita o astfel de problemă este bine să se folosească ca prim strat un izolator. Acesta va crea un strat protector și va sigila placa de MDF, împiedicând aerul să iasă din pori. Este o operație care vă poate scăpa de multe probleme ulterioare.

plăcile din MDF
Points in the film

 

Recomandări pentru finisare

Izolatorul este bine să se folosească și în cazul în care placa de MDF este prelucrată mecanic. Tocmai aceste frezări fac mobila din MDF să semene cu cea din lemn. Se pot reproduce astfel ușițele cu tăblie, ramele, coroanele și postamentele dulapurilor.

Finisat cu produse pigmentate sau skated într-un mod credibil, cu produse bine alese, MDF-ul poate fi alegerea perfectă pentru o bucătărie cu aspect vintage.

Frezând plăcile, se ajunge în straturile interioare, unde MDF-ul nu are duritatea de la suprafață. Zona frezată este mai scămoșată și absoarbe mai mult material. Fibra scămoșată, acoperită cu grund, va face mai dificilă șlefuirea și uneori va fi nevoie să se aplice o cantitate mai mare de grund pentru a obține o finisare de calitate. Problema se rezolvă prin aplicarea unui strat de izolator.

plăcile din MDF
MDF furniture
photo source: autohaus-fleisher.com
plăcile din MDF
Uses rubbed
photo source: homenk.com

 

Șlefuirea este foarte importantă

Zonele frezate trebuie șlefuite întotdeauna înainte de aplicarea materialului de finisare. Polishing se face cu hârtie abrazivă cu granulația 180-220 sau cu bureți abrazivi medii. Se reduce astfel absorbția în profunzime și ridicarea fibrei.

Sanding between coats este foarte importantă pentru un finisaj de calitate, mai ales dacă este lucios. Se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 280-320, pentru finisaje mate și peste 400, în cazul finisajelor lucioase. Luciul amplifică orice defect de suprafață, iar micile rizuri apărute în urma șlefuirii cu o hârtie abrazivă grosieră se vor vedea ca niște zgârieturi pe suprafața mobilei.

Folosiți vopsele de calitate și aplicați-le conform instrucțiunilor

Verificați întotdeauna culoarea mostrei înainte de aplicare. Este mult mai greu de reparat după. Verificați și cât de bine acoperă vopseaua. Dacă veți fi nevoiți să aplicați 2-3 straturi pentru o acoperire bună, culoarea finală va fi mai închisă. Este de preferat o vopsea mai scumpă, dar care are un conținut mai mare de pastă în compoziție și acoperă mai bine cu mai puține straturi. Oferta aflată acum pe piață are conținutul de paste colorate între 20 și 30%. Este bine să întrebați înainte și să alegeți varianta care vi se potrivește.

Pentru a obține un finisaj de calitate nu este suficient să folosiți un produs bun. Condițiile de lucru, thinner, folosirea unui alt catalizator decât cel recomandat, pot modifica simțitor aspectul peliculei. Într-un mediu cu praf va fi imposibil să obțineți mobilă lucioasă frumoasă fără să polișați suprafața pentru a îndepărta impuritățile prinse în peliculă.

Diluantul ales greșit poate face ca pelicula să se usuce prea repede, înainte să se așeze bine sau să iasă aerul din interior. Apare astfel orange peel or rough appearance.

Un catalizator nepotrivit poate schimba foarte mult gradul de luciu, făcând dintr-un lac lucios, unul mat.

plăcile din MDF
orange peel film
photo source: forums.shoryuken.com
plăcile din MDF
MDF furniture with glossy finish
photo source: aliexpress.com

 

Sper ca aceste câteva idei legate de alegerea și finisarea MDF-ului să vă ajute să obțineți o mobilă frumoasă și bine finisată.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

18 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Hello,I bought a children's bedroom with painted MDF fronts.I asked questions about the MDF paint and I was told that it is lead-based.Then there is the problem of formaldehyde which I understand is gradually eliminated over a period of 5,10 years.Considering that it is a children's bedroom,what do you advise me to do?Should I give up the bedroom?Thank you.

    • Hello,
      For children's furniture there are special requirements. Formaldehyde emissions must normally be very low and the paints used must not contain heavy metals (including lead). The manufacture of paints containing heavy metals has long been banned in the European Community. Now, it depends on where you got your furniture from and how well the manufacturer of the furniture complies with the requirements. If the smell of formaldehyde is strong and persistent, I would find another use for that furniture and remove it from the child's room. It is best to ask the manufacturer for more information.
      All the best.

      • The manufacturer's representative said, when I asked for a certificate of conformity, that their paints contain lead, that they are thinner based and I panicked pretty badly.In your experience, how long are the furniture pieces toxic in this case?

          • It also depends what kind of paints they are. For example, polyurethane paints, once the reaction is totally finished (max 2 weeks) are totally inert and no longer a problem. But I'm still surprised that they still use paints containing lead. But you should know that for years these paints have been used. Lately paints containing heavy metals have been considered dangerous. And as you can see, they are still being used. The lead content of these paints is not high, and we are not talking about emissions, but about the possibility of the paint getting into the child's mouth, coming into contact with the skin for a long time, problems like that. Much more dangerous is formaldehyde. If the formaldehyde emission is very low I don't think it's a problem. Is the furniture for babies or is it something like youth furniture?

          • I will ask for a quality certificate and if you don't mind I will keep you informed.Good evening!Thank you very much.

      • Very interesting article, thank you! I'll have to look for a furniture manufacturer that follows the manufacturing procedures for children's furniture too. Maybe I'll find it at the Expo Top Construct.

        • Hello,
          I hope this is not offtopic.
          For baby furniture, if you are a distribution company, you can contact me.

  • Hello! I have a small personal joinery workshop and I want to start making my kitchen furniture from MDF.
    I can't find the MDF insulator anywhere, can you recommend where I can find it? Thank you!

    • Hello.
      I don't think you'll find insulation in regular DIY stores. You can find it at companies that sell professional wood finishing products and at their distributors (Sirca, Ica, Renner, Milesi, Sayerlack, etc).

  • Good evening! I also have a question related to mdf, if someone can help me.Recently I was proposed a collaboration with several photographers who want mdf bales for sublimation.Does anyone know what paints, varnishes are used for this process? Thank you in advance!

    • Hello.
      I have not come across this topic before and that is why I had to research it. It seems that polyester paints or varnishes are suitable for sublimation because they retain the sublimated paints on the surface. I also found references to paints or varnishes used for cars.
      You can find here more information.
      All the best!

      Don't forget to subscribe to the printed Wood Magazine! For only 58 lei/year you can find out news in the field, discover craft ideas or trade secrets. We remind you that the content in the printed magazine is different from the one on the website. Details in the link below.
      Thank you!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

      • Hello,

        The person from whom I got the offer of MDF furniture told me that he uses water-based paints.
        1 - Do you have any idea if they are good or not?
        2 - Could you recommend a good / very good brand of paint / primer that does not smell over time?
        3 - Is one coat of primer, one coat of paint enough? or should more than one be applied?

        Thank you very much!
        Ovidiu

        • Hello.
          1. Water-based paints are good and have been used for some time for painting mdf. Their advantage is that the furniture will not smell of solvent immediately weeks after painting.
          2. It is best to use professional products, i.e. those used in factories and made specifically for such applications. Some of these brands: Sirca, ICA (Lomilux distributor), Renner, Sayerlack, Milesi. As I said above, water-based paints have no smell after drying.
          3. Not enough. Minimum 2 coats of primer, sanding after drying to obtain a smooth surface and a final coat of paint.
          All the best!

  • Good evening! I have a kitchen cabinet with glossy red fronts made of mdf. I'm sorry I chose this colour and would like to paint it myself. Can this be done at home? What products should I use?

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish