Deco&Design

A wooden door restoration service I wish I had known about a long time ago

Repararea, recondiționarea sau restaurarea ușilor din lemn într-o casă este o adevărată provocare. Mai ales dacă este veche și construită pe modelul caselor târgovețe sau boierești, cu uși înalte, simple, duble, glasvant, glisante, care se pliază. Iar dacă ușile au geamuri mici și multe, este și mai complicat și știu din proprie expriență ce înseamnă acest lucru. În urmă cu 8 ani, neștiind la ce mă înham, am zis să-mi umplu timpul făcând ceva schimbări în casă, ocazie cu care am luat hotărârea să consolidez pereții și să restaurez ușile. Din lemn, înalte de 2,5 m, cu o mie de gemulețe și vopsite de nenumărate ori de-a lungul timpului.

uși din lemn

Dacă tot m-am apucat voiam să le fac cât mai bine, așa că am căutat o echipă care să dea jos toate straturile de vopsea albă aplicate de-a lungul timpului, să chituiască găurile și să înlocuiască părțile stricate, rupte sau mâncate de cari. Am explicat toate aceste dorințe echipei cu care lucram, mi-au spus că au înțeles și … a început coșmarul. Ba erau prea mari și nu aveau unde să le ducă pentru a fi curățate până la lemn, ba era imposibil de curățat tocurile, ba că dacă vor înlocui părți din ușă s-ar putea sa nu mai fie la fel, plus că geamuri de grosimea aia nu se mai găsesc (!!!). A fost o experiență pe care am s-o țin minte multă vreme. Ce bine ar fi fost să-i cunosc la acea vreme pe cei de la SaveMob.

V-am mai spus despre ei când am vorbit despre saving 100-year-old Chippendale furniture. Mi-a plăcut ce au reușit să facă atunci cu mobila aceea, dar întotdeauna m-am gândit că mobila e una și ușile, ferestrele sunt altceva. De curând am aflat că recondiționează și restaurează inclusiv uși și o fac asa cum aș fi vrut eu să se întâmple cu ușile mele acum 8 ani.

uși din lemn

Au o echipă specializată în recondiționarea ușilor, care se deplasează acasă la client. Ușile sunt luate, ambalate frumos, duse la atelier unde sunt refăcute. Tocurile sunt refăcute pe loc la domiciliul clientului. Vopseaua sau lacul sunt curățate până la lemn, indiferent câte straturi au strâns de-a lungul timpului. Lemnul este chituit, reparat și controlat pentru a vedea dacă nu este atacat de cari. Dacă este, lemnul este schimbat pentru a nu infesta și restul obiectelor din lemn din casă. Apoi sunt șlefuite, desprăfuite și finisate, în funcție de cum au fost inițial sau dorința clientului.

La atelier munca se face pe îndelete. Nu că la tocuri nu s-ar lucra cu foarte mare grijă și atenție, doar că la tocuri este mai simplu, fără atâtea detalii și prelucrări ca la uși, care reprezintă o adevărată provocare. Dacă ușile sunt vopsite se urmează aceleași etape ca la tocuri: se curăță, se verifică, se înlocuiesc părțile deteriorate care nu mai pot fi salvate, se tratează de cari, se șlefuiesc și se revopsesc.

uși din lemn

Dacă ușile sunt furniruite și finisate transparent, etapele sunt mai dificile și trebuie lucrate cu mare atenție. În general, ușile vechi au modele complicate făcute din furnire de diferite esențe, ceva asemănător intarsiilor, dar la nivel macro.

uși din lemn

În timp, furnirul este primul care cedează din cauza umezelii, a șocurilor mecanice sau a rezistenței scăzute sau îmbătrânirii adezivului. Ca urmare, trebuie refăcut.

uși din lemn

Nu este simplu de găsit bucăți mari de furnir care să semene cu cel care trebuie înlocuit, dar dacă o lăsăm pe mâna unor specialiști, nu ne mai preocupăm de acest aspect.

uși din lemn

Dacă furnirul este estetic, ușa va fi lăcuită, mai mult ca sigur, nu vopsită. Se alege baițul astfel încât să semene cu cel inițial și se colorează furnirul. Se aplică apoi gund și lac transparent, cu șlefuiri intermediare pentru ca ușa să aibă suprafața fină, fără asperități.

uși din lemn

Chiar dacă se fac separat, se verifică întotdeauna ca ușa să semene cu tocul. La final ușa este ambalată, transportată la domiciliu, montată și verificată, astfel încât totul să fie așa cum și-a dorit clientul. Cum vă spuneam, tare mi-aș fi dorit să-i fi știut atunci când am refăcut ușile!

restaurare uși din lemn

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

7 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    • Hello,

      I want to refurbish a glazvand hormat of 4 doors that folds accordion type.Bucuresti. I want to know the price.

      Thank you for your reply

      • Hello!
        We are a magazine for wood enthusiasts. For reconditioning you should contact SaveMob. Find here contact details.
        All the best!

        • Hello

          I have not personally worked with SaveMob. It is far away because I live in Timisoara. I turned to dances 3 years ago when I was in the middle of renovating my apartment and wanted to restore all the furniture in the living room. I had a period of deep despair when I realized that I could not find any restorer in Timisoara. I had already been turned down by two other restorers in the surrounding area. The SaveMob people were extremely helpful and kind and Mr. Director, I think the dancer who replied to my e-mail, quickly sent me a name and phone number of a restorer in Timisoara with whom the company had collaborated. And I was super satisfied. I will remain forever grateful to SaveMob.
          I would like to be closer and collaborate with the dancers to restore other objects, but the problem of distance is insurmountable.

          • Hi. can you please tell me the phone number of the restorer in timisoara? thank you

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish