Repararea, recondiționarea sau restaurarea ușilor din lemn într-o casă este o adevărată provocare. Mai ales dacă este veche și construită pe modelul caselor târgovețe sau boierești, cu uși înalte, simple, duble, glasvant, glisante, care se pliază. Iar dacă ușile au geamuri mici și multe, este și mai complicat și știu din proprie expriență ce înseamnă acest lucru. În urmă cu 8 ani, neștiind la ce mă înham, am zis să-mi umplu timpul făcând ceva schimbări în casă, ocazie cu care am luat hotărârea să consolidez pereții și să restaurez ușile. Din lemn, înalte de 2,5 m, cu o mie de gemulețe și vopsite de nenumărate ori de-a lungul timpului.
Dacă tot m-am apucat voiam să le fac cât mai bine, așa că am căutat o echipă care să dea jos toate straturile de vopsea albă aplicate de-a lungul timpului, să chituiască găurile și să înlocuiască părțile stricate, rupte sau mâncate de cari. Am explicat toate aceste dorințe echipei cu care lucram, mi-au spus că au înțeles și … a început coșmarul. Ba erau prea mari și nu aveau unde să le ducă pentru a fi curățate până la lemn, ba era imposibil de curățat tocurile, ba că dacă vor înlocui părți din ușă s-ar putea sa nu mai fie la fel, plus că geamuri de grosimea aia nu se mai găsesc (!!!). A fost o experiență pe care am s-o țin minte multă vreme. Ce bine ar fi fost să-i cunosc la acea vreme pe cei de la SaveMob.
V-am mai spus despre ei când am vorbit despre salvarea mobilei Chippendale veche de 100 de ani. Mi-a plăcut ce au reușit să facă atunci cu mobila aceea, dar întotdeauna m-am gândit că mobila e una și ușile, ferestrele sunt altceva. De curând am aflat că recondiționează și restaurează inclusiv uși și o fac asa cum aș fi vrut eu să se întâmple cu ușile mele acum 8 ani.
Au o echipă specializată în recondiționarea ușilor, care se deplasează acasă la client. Ușile sunt luate, ambalate frumos, duse la atelier unde sunt refăcute. Tocurile sunt refăcute pe loc la domiciliul clientului. Vopseaua sau lacul sunt curățate până la lemn, indiferent câte straturi au strâns de-a lungul timpului. Lemnul este chituit, reparat și controlat pentru a vedea dacă nu este atacat de cari. Dacă este, lemnul este schimbat pentru a nu infesta și restul obiectelor din lemn din casă. Apoi sunt șlefuite, desprăfuite și finisate, în funcție de cum au fost inițial sau dorința clientului.
La atelier munca se face pe îndelete. Nu că la tocuri nu s-ar lucra cu foarte mare grijă și atenție, doar că la tocuri este mai simplu, fără atâtea detalii și prelucrări ca la uși, care reprezintă o adevărată provocare. Dacă ușile sunt vopsite se urmează aceleași etape ca la tocuri: se curăță, se verifică, se înlocuiesc părțile deteriorate care nu mai pot fi salvate, se tratează de cari, se șlefuiesc și se revopsesc.
Dacă ușile sunt furniruite și finisate transparent, etapele sunt mai dificile și trebuie lucrate cu mare atenție. În general, ușile vechi au modele complicate făcute din furnire de diferite esențe, ceva asemănător intarsiilor, dar la nivel macro.
În timp, furnirul este primul care cedează din cauza umezelii, a șocurilor mecanice sau a rezistenței scăzute sau îmbătrânirii adezivului. Ca urmare, trebuie refăcut.
Nu este simplu de găsit bucăți mari de furnir care să semene cu cel care trebuie înlocuit, dar dacă o lăsăm pe mâna unor specialiști, nu ne mai preocupăm de acest aspect.
Dacă furnirul este estetic, ușa va fi lăcuită, mai mult ca sigur, nu vopsită. Se alege baițul astfel încât să semene cu cel inițial și se colorează furnirul. Se aplică apoi gund și lac transparent, cu șlefuiri intermediare pentru ca ușa să aibă suprafața fină, fără asperități.
Chiar dacă se fac separat, se verifică întotdeauna ca ușa să semene cu tocul. La final ușa este ambalată, transportată la domiciliu, montată și verificată, astfel încât totul să fie așa cum și-a dorit clientul. Cum vă spuneam, tare mi-aș fi dorit să-i fi știut atunci când am refăcut ușile!
Oare merită prețul plătit ?
Pentru că oricât suntem (unii din noi) de boemi, distracția asta costă al naibii de mult…
Buna ziua ! Doresc sa reconditionez o usa ca in imaginealba cu glazvant . Ce pret ?
Buna ziua,
Doresc sa reconditionez un glazvand hormat din 4 usi care se pliaza tip acordeon.Bucuresti. Doresc sa stiu la ce pret ajunge.
Multumesc pentru raspuns
Buna ziua!
Noi suntem o revista pentru pasionatii de lemn. Pentru reconditionare trebuie sa luati legatura cu firma SaveMob. Gasiti aici datele de contact.
Toate cele bune!
Buna ziua
Nu am lucrat personal cu SaveMob. Este departe deoarece locuiesc in Timisoara. Am apelat la dansii cu 3 ani in urma cand eram in plina renovare a apartamentului si doream sa restaurez intreaga mobila din sufragerie. Am avut o perioada de disperare profunda când am realizat ca nu pot gasi in Timisoara nici un restaurator. Fusesem deja refuzata de alti doi restauratori din împrejurimile orasului. Cei de la SaveMob au fost extrem de binevoitori si amabili iar Dl. Director, cred ca dansul mi-a raspuns la e-mail mi-a trimis rapid un nume si un numar de telefon al unui restaurator din Timisoara cu care colaborase firma. Si am fost super multumita. Le voi ramane vesnic recunoscatoare celor de la SaveMob.
Mi-as dori sa fiu mai aproape si sa colaborez cu dansii pentru restaurarea altor obiecte, insa problema distantei este insurmontabila
Buna. imi puteti spune si mie va rog nr de tel pt restaurator din timisoara? multumesc
Buna ziua. Aceste operații costa destul de mult, în jur de 100 euro metrul pătrat.