Wood species

What's good and what's bad about wood tannin

În legătură cu lemnul taninos am spus că la finisare trebuie folosite materiale care izolează lemnul pentru ca taninul să nu afecteze culoarea sau procesul de întărire a materialelor. În alt context, am menționat că o anumită soluție de colorare se aplică doar pe lemn taninos pentru a obține o culoare frumoasă și intensă. Despre oak and gorun am spus că sunt bune pentru obținerea butoaielor datorită conținutului mare de tanin. La prima vedere informațiile par contradictorii și nu este prea clar dacă e bine sau nu că lemnul are tanin. Și astfel apare întrebarea: ce este taninul și cum este influențat comportamentul lemnului de prezența lui?

what is wood tannin

What is tannin

Taninul nu este o substanță unică ci un amestec de substanțe chimice complexe derivate din acizi fenolici. Este motivul pentru care se vorbește de multe ori despre tanini, la plural. Sunt molecule mari care se leagă cu ușurință de proteine, celuloză (una dintre componentele principale ale lemnului), amidon și minerale. Se găsesc în multe specii de plante din toate climatele și din toate zonele globului. Acidul tanic, cum mai este denumit, este solubil în apă formând o soluție maronie, are gust astringent, iar în stare solidă și purificată este sub formă de pulbere galbenă.

Numele de tanin vine din latină (tannare) și înseamnă scoarță de stejar. Scoarța de copac a fost folosită din cele mai vechi timpuri pentru a tăbăci pieile animalelor și de aici legătura. În procesul de tăbăcire cu tanini vegetali, datorită reacției taninului cu diverși compuși chimici pe bază de fier se poate face și o colorare a pieilor.

Taninurile se găsesc în mod obișnuit în scoarța copacilor, dar și în lemn, frunze, muguri, tulpini, fructe sau semințe. Principalul lor rol este de a proteja planta. Cele din scoarță protejează copacul de infestarea cu bacterii sau ciuperci. Mugurii și semințele conțin taninuri, ceea ce oprește animalele să le mănânce și astfel este asigurată continuitatea speciei. Și fructele crude conțin tanin. Gustul astringent pe care îl simțim când mâncăm un fruct crud este dat de prezența taninului. Este modul prin care fructul este protejat pentru a ajunge la maturitate. Studiind transformarea taninului din fruct, cercetătorii din domeniu pomicol pot spune când este cel mai potrivit moment pentru recoltare.

Ca regulă generală, lemnul cu conținut ridicat în tanin este mai închis la culoare. Deci oak tree, nuc, cherry au conținut mai mare de tanin decât birch, maple or poplar. Foioasele au conținut mai mare de tanin, dar există tanin și în rășinoase, conținutul fiind însă foarte scăzut. Nu doar lemnul conține tanin. Îl găsim în frunzele de ceai, în boabele de cafea, în plante aromatice precum tarhon sau cimbru, în cuișoare, vanilie sau scorțișoară.

Cum se comportă un lemn taninos

Conținutul de taninuri din lemn poate fi un plus sau un minus, în funcție de ce urmează să facem cu lemnul respectiv. Dacă îl folosim la obținerea wine barrels, conținutul de tanin este bine venit pentru că va îmbogăți gustul vinului. Gustul astringent pe care-l descoperim cu plăcere în vinul roșu nu vine doar de la struguri ci și din butoiul de stejar în care a fost învechit.

Dacă vrem să folosim lemnul la exterior sau să-l finisăm cu produse pe bază de apă, taninul ne poate încurca destul de mult. Fiind solubil în apă, influențează culoarea aplicată pe lemn, dacă produsul este hidrodiluabil. Am avut o astfel de experiență cu ani în urmă cu niște lamele de salcâm ale unui mobilier de grădină. Voiam să le vopsesc albe, dar nu m-am gândit la conținutul de tanin al salcâmului și nu am aplicat inițial un strat de izolator. Extragerea taninului a fost atât de rapidă că nici nu ajunsesem cu pulverizarea la a cincea lamelă și prima își schimbase deja culoarea.

Această extragere în apă a taninului o putem vedea și la lemnul folosit afară fără protecție foarte bună. Când plouă peste el, apa care se scurge devine maronie. Dacă doar o porțiune din casă este placată, scurgerea va păta peretele se sub zona placată sau pavimentul. Pe lemn pot apărea pete inestetice ca niște scurgeri colorate.

what is wood tannin
tannin leakage source: bowens.com.au

Caracterul acid al taninului se manifestă în prezența fierului și al metalelor feroase. De aceea, un lemn taninos nu poate fi asamblat cu obiecte metalice cu conținut de fier și nici nu poate fi decorat cu astfel de feronerie. Proprietățile lemnului nu au de suferit în urma reacției, dar obiectul metalic este corodat și apare o colorație gri albăstruie sau albastru închis care pătează lemnul.

Reacția lemnului taninos cu fierul poate fi, însă, folosită pentru colorarea lemnului. Pentru asta se folosește o soluție obținută punând, pentru minimum 24 de ore, pilitură de fier sau un burete metalic de vase în oțet. Soluția este aplicată pe lemn și în reacție cu taninii rezultă o colorație gri albăstruie ca a lemnului ce a stat neprotejat la exterior, în razele soarelui. Procedeul îl găsiți descris pe larg here.

what is wood tannin
reacția metalului cu taninul sursa: diychatroom.com
Pentru a nu păta lemnul și a nu deranja unele procedee de finisare, ieșirea taninului trebuie blocată

Pentru a bloca taninul în interior, pe lemn se aplică un produs numit izolator. Acesta este fel de grund cu întărire, mai diluat, pentru a pătrunde cât mai bine în lemn. Întărirea izolatorului în interiorul lemnului blochează căile de ieșire și taninul nu mai poate influența straturile următoare de finisaj.

Metoda se practică, în special, pentru produsele din lemn taninos folosite la exterior: ferestre din lemn de stejar, frasin sau meranti, mobilier de grădină din salcâm sau stejar, lemn pentru placare. Este recomandată și pentru produsele folosite la interior atunci când se folosește un finisaj pe bază de apă pe lemn taninos sau când finisajul ulterior este cu întărire acidă (carbamidic). Taninul poate afecta reacția chimică dintre cele două componente și lacul să nu se mai usuce sau să rămână moale.

Izolatorii sunt atât pe bază de apă, cât și pe bază de solvent. La cei pe bază de apă diluția este mult mai mică, tocmai pentru a nu favoriza extragerea taninului din interior. El se ancorează foarte bine de suprafața lemnului și se întărește, iar taninul nu mai poate ieși.

Utilizările taninului

Extragerea taninului din scoarța copacilor a început încă din secolul al XIX-lea, odată cu revoluția industrială. Înainte era folosită scoarța ca atare pentru tăbăcirea pieilor și procedeele erau foarte lungi, chiar și 6 luni, pentru a obține o piele bine tăbăcită. La jumătatea secolului trecut, cererea de tanin vegetal a scăzut foarte mult datorită apariției taninurilor sintetice ca răspuns la lipsa de taninuri vegetale determinată de cel de-al doilea război mondial.

Încă mai este folosit taninul vegetal pentru tăbăcirea naturală  a pieilor de animale. Față de trecut, acum doar 10-20% din producția mondială de piele este realizată cu tanini vegetali, restul se tăbăcește cu tanini anorganici, mai simplu de găsit și mult mai ieftini. Totuși, pentru pielea de foarte bună calitate continuă să se folosească taninul extras din scoarța de stejar, castan sau arbori exotici. Taninul mai este folosit ca mordant (fixator de culoare) la vopsirea naturală a fibrelor celulozice sau pentru a produce diferite culori în reacție cu compușii de fier.

Acidul tanic este folosit în întreaga lume ca agent de limpezire al vinului și berii datorită capacității de a reacționa cu proteinele și a le precipita. De asemenea, este folosit ca ingredient aromat și astringent, atât în ​​băuturile alcoolice, cât și în băuturile răcoritoare sau sucuri. În medicină este folosit ca astringent și pentru diferite alte afecțiuni.

what is wood tannin

După cum vedeți, taninurile pot fi foarte folositoare. Iar în ceea ce privește lemnul taninos, chiar dacă uneori prezența lor ne încurcă, nu sunt periculoase, iar ieșirea lor în exterior sau reacția cu obiectele din fier nu afectează rezistența lemnului. Important este să folosim materialele potrivite pentru a bloca taninii în interior.

Dacă aveți întrebări sau neclarități, le puteți lăsa mai jos, în spațiul dedicat. Vă voi răspunde cu siguranță. Iar completările îmi fac întotdeauna mare plăcere și vă mulțumesc pentru ele.

About the author

Mihaela Radu

Mihaela Radu is a chemical engineer but has a great passion for wood. She has been working in the field for more than 20 years, wood finishing being what defined her during this period. She gained experience working in a research institute, in her own company, as well as in a multinational. She wants to continuously share her experience with those who have the same passion - and more.

8 comments

Add a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • What should we do if we have already applied the water-based paint, and after sealing the paint with transparent water-based varnish, the brown spots caused by tannin have appeared? Should we apply another sealant, then paint and then varnish again? Thank you very much

    • Hello!
      Unfortunately, the solution is to remove the finish and start over by applying a first coat of insulation. The tannin has gone through the paint coat and you have no guarantee that it won't go through the varnish coat. Water-based varnish hardens in depth after weeks, even months. During this time there is a risk that the tannin in the first coat of paint will absorb moisture and migrate to the surface. Therefore, I don't think applying another coat of white paint over the clear lacquer would solve the problem.

  • Hello,

    First of all congratulations and thanks for the time and energy you have spent to help us.
    I also have a question, after reading dozens of posts...
    I want to change the fence (horizontal wooden slats between concrete posts).
    We found finished pine profiles (sanded on all faces) for the exterior.
    The question is how do I finish them to last as long as possible.
    I understand that linseed oil is recommended but I would like a dark shade (walnut, wenghe) at the end.
    What is the order and what can I use?
    Linseed oil (spicy) for impregnation + varnish / alkyd varnish in the desired shade?
    Or do you wash the first layer and after drying linseed oil?

    Thank you very much.

    • Good evening!
      Thanks for your appreciation!
      The finish that lasts the longest is the one that makes the film, i.e. the one that involves a final coat of varnish. There are professional systems that involve a top coat of impregnant that stains (in the desired colour) and protects the wood against mould and insects, a coat of primer and a coat of varnish, or a coat of impregnant and 2 coats of varnish, depending on the technology recommended by the manufacturer. Such finishes last 6-12 years, again depending on the manufacturer.
      The trouble with such finishes is that when they fail, the finish has to be completely removed down to the wood and the whole system reapplied. That's why, especially for fencing, I think the best option is oil. Even if it lasts less - between 6 months and 4 years, depending on the product used - when the finish is weathered and the wood starts to take on a dry look, another coat of oil is applied without cleaning the old coat. Linseed oil, however, is not the best option. It has a small molecule and is easily 'washed away' by precipitation. The finish should be redone after 6 months or a year. The best are synthetic oils, tung oil, or a mixture of linseed oil and tung oil. In my opinion the best mixtures of such oils are Kreidezeit products. Kreidezeit coloured exterior oil-based lacquers last 4-5 years.
      There is also a 3rd category of products that can be used - water-based waxes. These are also professional products, but their resistance is not much more than 2-3 years. As with oils, there is no need to completely remove the old coat when applying the new one.
      Of the options you suggested, the best is the one with oil and alkyd varnish. Leave 2-3 days between the application of the oil and the varnish so that the wood can absorb the oil and the varnish can stick well to the wood. Excess oil that is not absorbed into the wood within 30-45 minutes should be wiped off because it does not dry but becomes sticky.
      The strongest wood for outdoor use is vacuum or pressure impregnated. You can find this type of wood in specialist stores or you can impregnate the wood yourself at wood impregnation companies. One such company is in Sfântu Gheorghe, Covasna. I leave a link below to an article about this impregnation method. I also leave other links that might be helpful.
      Good luck!
      https://revistadinlemn.ro/2021/10/21/vreau-sa-protejez-lemnul-unei-terase-cu-produse-pe-baza-de-apa-ce-materiale-trebuie-sa-folosesc-si-in-ce-ordine/
      https://revistadinlemn.ro/2020/06/10/uleiul-de-tung-uleiul-pentru-lemn-care-face-pelicula-si-rezista-foarte-bine-la-umezeala/
      https://revistadinlemn.ro/2020/07/02/lazuri-kreidezeit-pe-baza-de-ulei-pentru-finisaj-exterior-natural-si-rezistent/
      https://revistadinlemn.ro/2018/03/09/garduri-din-lemn-cum-se-alege-lemnul-materiale-de-protectie-sfaturi/
      https://revistadinlemn.ro/2019/06/25/impregnarea-prin-presiune-in-autoclava-creste-rezistenta-lemnului-se-face-si-in-romania/

      • Hello,

        Thank you very much for your prompt reply.
        I will take your advice and use KREIDEZEIT precoloured wood varnish.
        Are two layers enough? Is there anything else to be applied beforehand?

        Have a nice day!

        • Good evening!
          Nothing needs to be applied beforehand unless you want extra protection against fungi and insects. In this case the protection should be applied first, left for 2-3 days to dry and then the varnish applied. A good preventive solution is Bochemit.
          2 layers of lazure are sufficient.
          All the best!

  • Hello,

    Thank you for your patience. I purchased old (70-80 years old) oak plank from a dismantled house and after removing the dirt and dust from it I came across the stains formed by the tannin. My question would be whether one can somehow wash this tannin off the plank or sand it so as to preserve the beauty of the imperfections in the wood (axe marks, streaks from cutting etc)

    • Hello!
      The tannin is water soluble, a wash can be tried, as with barrels. Don't overwater to avoid swelling of the wood. Then leave it to soak.
      You can also try sanding lightly so you don't remove the imperfections you appreciate. The tannin came out in contact with the water and only stained the wood on the outside. On the inside it stays clean with no problems.
      Thank you for your appreciation too!

Categories

Subscribe to newsletter

Newsletter Friday morning
Information and advice from the experts

en_USEnglish