Sunt mai multe motive pentru care dorim îndepărtarea stratului vechi de finisaj de pe uși, mobilier sau alte obiecte: stratul de vopsea e crăpat sau sărit, culoarea actuală e prea închisă și ne dorim una mai deschisă, lemnul este vopsit și-l dorim lăcuit pentru a vedea fibra, nu știm ce fel de vopsea a fost inițial și nu vrem să riscăm ca stratul nou să se cojească, etc. Una dintre metodele preferate de îndepărtare a straturilor vechi este decaparea. De ce este o metodă preferată, cum se face decaparea, ce materiale se folosesc și cum se pregătește lemnul pentru revopsire aflați în cele ce urmează.
Care sunt situațiile în care decaparea este metoda recomandată pentru a îndepărta vopseaua de pe suprafața lemnului
Conform DEX, decaparea este îndepărtarea grăsimii sau a oxizilor de pe metale. Termenul a fost, însă, adoptat și pentru curățarea lemnului, iar soluția folosită în acest scop se numește decapant. Denumirile soluției decapante, în engleză paint remover sau în italiană paint stripper, sunt mai exacte pentru că se referă strict la îndepărtarea vopselei. Dar piața a adoptat termenul de decapant și sub acest nume veți găsi soluțiile în magazinele de specialitate.
Alegem decaparea mai ales când forma obiectului sau sculpturile prezente pe suprafața lemnului face ca îndepărtarea straturilor vechi de vopsea prin alte metode să fie foarte dificilă. Cea mai potrivită metodă pentru astfel de suprafețe ar fi sandblasting cu materiale abrazive mai puțin dure (bicarbonat de sodiu, coajă de nucă mărunțită, spărtură de coceni de porumb), dar este mai greu de găsit specialiști în sablarea lemnului și, pe lângă asta, metoda este scumpă.
Decaparea nu presupune costuri mari și nici aparatură specială sau aptitudini deosebite. Trebuie răbdare pentru că nu este suficient să aplicăm un strat de decapant și gata, problema e rezolvată. De cele mai multe ori este nevoie ca procedura să fie repetată de 2-3 ori pentru îndepărtarea totală a vopselei. După aplicarea decapantului, vopseaua se înmoaie și trebuie îndepărtată cu o racletă. La suprafețele dificile trebuie folosite scule subțiri și de multe ori este nevoie ca suprafața să fie și spălată cu diluant pentru a curăța bine lemnul. Am procedat așa când am curățat ușile bisericii Pitar Moș. Găsiți here informații detaliate pas cu pas.
Sunt mai multe feluri de decapant sau doar mărci diferite?
Decapanții sunt soluții care atacă vopseaua și astfel îndepărtarea ei este mult mai simplă. Sunt fie solvenți foarte agresivi, fie acizi sau baze care atacă legăturile din interiorul rășinii, distrugând-o. Restricțiile de folosire a unor produse considerate acum periculoase pentru sănătate au făcut ca decapanții să fie din ce în ce mai puțin agresivi. Într-un fel, le dau dreptate celor care spun că,”pe vremea lor”, decapanții erau mai buni. Da, erau mult mai agresivi și de foarte puține ori era nevoie să se repete procedura, dar erau și mult mai periculoși.
Cele trei tipuri principale de decapanți
- Amestecuri de solvenți agresivi
- Soluții de decapare pentru uleiuri naturale sau vopsele și lacuri alchidice
- Soluții de decapare universale hidrodiluabile
Solvenții sunt folosiți mai mult în fabrici pentru că mirosul lor puternic este greu de suportat. În fabrici sunt sisteme de exhaustare performante care îndepărtează vaporii de solvent, dar chiar și așa este greu de lucrat fără mască și echipament de protecție.
Decapanții pentru uleiuri și vopsele alchidice sunt pe bază de sodă caustică. Ei atacă legăturile interioare din rășină transformând vopseaua, uleiul sau lacul într-un lichid care se îndepărtează prin spălare cu apă. Problema în acest caz poate fi apa folosită la spălare. La obiectele vechi și sensibile, prea multă apă poate să nu facă bine. Dar dacă lemnul este sănătos, metoda este de preferat pentru că îndepărtează simplu și bine straturile vechi.
Decapanții universali pe bază de apă sunt cei mai folosiți. Sunt, în general, sub formă de gel pentru că au nevoie de timp pentru a acționa. Dacă aveți de ales între un decapant lichid și un decapant gel, alegeți gelul, este mult mai eficient. Diferențele dintre diferitele mărci sunt date de concentrația substanței active, de aici eficiența mai mare sau mai mică a produselor respective. Doar testându-le se poate determina care este mai bun. Până nu demult am crezut că Decanol, de la Policolor, este un decapant bun. Chiar l-am recomandat de multe ori. Am lucrat cu el în urmă cu 8-10 ani și a fost foarte eficient. Acum două luni, când am lucrat la ușile bisericii Pitar Moș, am testat trei decapanți: Decanol, Dekapant gel Kober și Decapant universal extra strong Supralux. Dintre toate, Decanolul a fost cel mai slab, decapantul Supralux fiind cu mult mai eficient.
Aplicarea și îndepărtarea decapantului
Decapantul se aplică cu pensula, în strat nu foarte subțire și se lasă timpul recomandat de producător, de obicei între 20 și 30 minute. În acest timp stratul de vopsea se înmoaie și uneori se încrețește puțin. Decapantul nu acționează bine la temperaturi foarte scăzute. La temperaturi ridicate trebuie evitată uscarea lui. O cârpă de bumbac udă și stoarsă bine pusă deasupra împiedică uscarea și poate crește efectul asupra stratului de vopsea.
Stratul înmuiat se îndepărtează cu o racletă, cu o daltă îngustă sau cu perie de sârmă cu perii groși și bonți. Peria este eficientă când suprafața are sculpturi cu modele complicate. Nu este simplu și trebuie multă răbdare. Lacul înmuiat se agață de multe ori de perie și trebuie lăsată în diluant pentru a se curăța bine. Dacă suprafețele sunt drepte, curățarea este mai simplă și mai rapidă. Foarte rar suprafața se curăță total dintr-o singură intervenție, dar cel mai greu este la prima utilizare. Cu timpul vopseaua devine din ce în ce mai moale și mai ușor de îndepărtat.
După îndepărtarea totală a stratului de vopsea, suprafața rămâne uneori lipicioasă și trebuie ștearsă cu un diluant recomandat de producătorul decapantului. Dacă nu există o astfel de recomandare, folosiți un diluant de spălare sau unul universal. Dacă ștergerea cu cârpa nu este suficientă, aplicați diluantul cu pensula și ștergeți apoi cu cârpă curată.
Pregătirea lemnului pentru revopsire
Înainte de revopsire este recomandată șlefuirea lemnului la fel ca în cazul șlefuirii în alb. Vechiul finisaj a intrat în porii lemnului și pentru a asigura colorarea uniformă și aderența straturilor ce vor urma, porii trebuie deschiși. Acesta este scopul șlefuirii. Dacă se încearcă colorarea fără această șlefuire este posibil ca lemnul să nu absoarbă suficient și să apară pete deschise la culoare.
Se șlefuiește cu hârtie abrazivă cu granulația 150, chiar 180 sau 220, dacă lemnul este afânat sau scămoșat (plop). Apoi se desprăfuiește prin ștergere cu cârpa. Praful rezultat în urma șlefuirii strică aspectul și scade aderența straturilor de lac sau vopsea.
Sper să considerați interesante și utile informațiile. Completările sunt întotdeauna binevenite. Iar dacă aveți întrebări sau neclarități, lăsați-le mai jos, în spațiul dedicat. Sigur vă voi răspunde.
Thanks for the advice, I really needed this information.
Very useful information. Thank you!
I manually cleaned the door by removing the old paint from the door frame, but only that which was peeling easily. I washed it and degreased it with thinner. Before applying the primer, do I have to sand where I removed the paint? I use Sticky brand oil based, universal paint enamel. Thanks!
The problem with the remaining paint is that if there is very little peeling this will become more pronounced over time and the peeling will not be prevented by the newly applied coat. Sanding helps you to see if the peeling has started and removes those bits of paint. Sanding also helps to increase the adhesion of the new coat of paint to the old one left in place.
On the other hand, washing and degreasing the surface would have caused the paint to peel off if it was already chipped. If this didn't happen it means it's well attached. And it does not appear from the product data sheet that the old surface should be sanded.
In conclusion, you don't have to sand if the remaining paint is well attached to the wood.
Hello, I greatly appreciate all the information received through your articles. I have from my parents some pieces of "communist" furniture, classic, from the 80's, brown, lacquered, glossy. I would try to change their appearance (even the shape in places) and I don't know if the lacquered surfaces can be painted directly, just with a simple sanding, or should be stripped with solvents and follow all the steps above. Thanks
Hello!
Thanks for your appreciation!
Lacquered surfaces can also be painted, but you need to ensure adhesion so that the new coat doesn't peel.
One possibility is to use Annie Sloan-type chalky paints. They're more expensive, but are made specifically to adhere to difficult surfaces. Surfaces don't need to be sanded, just degreased. Degreasing is done by washing with water and dishwashing detergent, after which the furniture is wiped with a soft cloth and left to soak. The first coat is applied thinly without diluting the paint. Brush until you feel the paint has set. After the first coat has dried, apply the second coat for full coverage. Finally the paint is fixed with wax or varnish (from the same company). The paint and varnish are water-based so there are no problems if you apply them at home. I leave below some links to articles you may find useful.
Another option is to use ordinary water-based or solvent-based paints. In this case it is mandatory to degrease and sand the surface so that the paint adheres. The advantage is that no wax or varnish is needed to fix the paint. Sanding, however, can be very difficult, especially on high-gloss surfaces. For this type of furniture, polyester varnish, which is very hard, is often used. It is possible that sanding can only be done mechanically, manual sanding is very difficult. To create adhesion sanding is done with 280 or 320 grit sandpaper.
I hope this has been useful.
Good luck!
https://revistadinlemn.ro/2018/01/23/vopsele-cretoase-annie-sloan-chalk-paint/
https://revistadinlemn.ro/2018/02/21/transformarea-mobilei-cu-vopsea-pe-baza-de-apa-annie-sloan-chalk-paint/
https://revistadinlemn.ro/2021/08/05/vreau-ca-aspectul-mobilierului-sa-fie-vechi-stil-shabby-chic-cum-sa-fac-transformarea/
https://revistadinlemn.ro/2021/03/04/vreau-sa-schimb-aspectul-mobilierului-ce-pot-sa-fac-fara-costuri-prea-mari-si-cu-efort-redus/
https://revistadinlemn.ro/2020/10/29/ce-trebuie-sa-stii-daca-vrei-sa-revopsesti-mobila-sau-usile-de-lemn/
Hello, thank you very much for the extremely useful article.
Before seeing the article :), I bought Supralux gel paint stripper, which I applied to a very old piece of furniture, with many carved areas, which over time has suffered repeated mistreatment with different types of paints, roughly applied in successive layers. I applied the paint stripper twice hoping that the thick layer of paint would somehow melt, but I can't manage to clean the soaked paint due to the intricate carvings, I tried with various brushes, with rough brushes, with thinner, but the paint that's soaked and hardened up in the end won't come off unless I try to scrape it off with a knife tip, which is impossible to do because of the intricate carvings (I think it would take me a month to clean it that way). I left the piece as it was until tomorrow, with the thought that maybe tomorrow it will come off a little easier.
From your article I understand that I should not have let the paint stripper dry. Can you kindly advise me what I should do tomorrow when the paint stripper has dried? Should I try to strip the paint with a brush, or should I apply a new coat of paint stripper?
The second question/prayer is about the intricate carvings and ornaments that are now full of "bleached" paint that won't come off. How do I get out of the mess in an honourable way? 🙂
Thank you kindly, in advance, for your reply.
Hello!
You need a wire brush to clean the carved areas. It is not easy and you will have to repeat the operation, i.e. reapply stripper, leave 20-30 min. and brush the area. After each brush cleaning, apply a universal thinner, with the brush, to the excess, then wipe off with a cloth.
You can try to remove the wrinkled and dry layer with the wire brush. If it has come loose enough pieces will jump out. If they don't come off, the adhesion is still good and you need to reapply the stripper. You can extend the time the paint stripper is working by putting a wet cloth over it. But don't leave it on too long because it sticks.
Carved areas are difficult to clean. For them, sandblasting is most effective. Cleaning is done with a strong jet of baking soda particles or dry ice. But the operation requires equipment, is more expensive and must be done by specialists.
I am leaving below a link to an article about the restoration of some carved church doors. There I used wire brush and thinner wash. I hope you find it helpful.
I also leave the links about sandblasting.
Good luck!
https://revistadinlemn.ro/2022/08/04/cum-am-refinisat-cu-lazura-precolorata-kreidezeit-usile-exterioare-din-lemn-de-stejar-ale-bisericii-pitar-mos/
https://revistadinlemn.ro/2021/09/16/lemnul-innegrit-de-vreme-sau-straturile-vechi-de-vopsea-se-pot-curata-prin-sablare-atentie-insa-la-riscuri/
https://revistadinlemn.ro/2022/11/17/sablarea-cu-gheata-carbonica-o-metoda-de-curatare-fara-reziduuri-a-lemnului-de-straturi-vechi-de-vopsea-sau-murdarie/
Hello,
Thanks for the article.
I would like to refurbish some doors and door frames which, unfortunately, have been painted with very thick, successive coats.
In some places there are cracks in the wood.
Can you tell me, please, what is the best method for removing the paint and getting to the wood for repairing the accessorizing?
Thank you.
Have a good evening,
Alex
Hello!
I think the easiest and with good results is with paint stripper. The coat being thick is very hard through sanding, and special sanding for wood I don't know if you have it handy.
I leave below an article about Borma Wachs paint strippers and how to use them. They are quite aggressive and you get clean surfaces.
In DIY stores you can find other brands, more or less aggressive. There's also an article about redoing some exterior church doors where I used various paint strippers.
After stripping, put putty the wood, sand well and then reapply varnish or paint.
Good luck!
https://revistadinlemn.ro/2024/05/31/indepartarea-straturilor-vechi-de-vopsea-ulei-si-ceara-de-pe-lemn-si-alte-suprafete-cu-produse-borma-wachs/
https://revistadinlemn.ro/2022/08/04/cum-am-refinisat-cu-lazura-precolorata-kreidezeit-usile-exterioare-din-lemn-de-stejar-ale-bisericii-pitar-mos/