Finisajul crăpat – denumit crujido, krakele o crujido, în funcție de proveniența materialelor de finisare cu care se realizează – este un exemplu clar de defect transformat în calitate. Defectul apare în urma incompatibilității dintre straturile de finisaj, dar dacă este controlat, poate duce la obținerea unor finisaje spectaculoase.
Cómo se produce el efecto
Principiul finisajului este următorul: stratul de material superior se contractă prin uscare, alunecă pe stratul inferior și crapă. Rezultatul este o peliculă discontinuă, sub forma unor insule a căror mărime depinde de cantitatea de material depusă. Când această cantitate este mică, crăpăturile sunt fine și insulele mici, iar dacă aplicăm o cantitate mai mare efectul este mult mai vizibil, cu crăpături și insule mari.
Finisajul crăpat nu se poate obține folosind la întâmplare materiale incompatibile. Produsul care determină efectul este o rășină special formulată. Ea se aplică, în general, peste un lac nitrocelulozic lucios. Pentru ca efectul să fie vizibil, lacul nitro și rășina se colorează în culori diferite. Efectul este cu atât mai vizibil cu cât diferența dintre culori este mai mare. După uscarea rășinii, finisajul se acoperă cu un strat de lac incolor, de preferat acrilic, pentru ca efectul să se păstreze în timp.
Cómo aplicar los materiales
Materialele folosite în industrie pentru obținerea acestui efect sunt aplicate cu pistola pulverizadora, rezultatul fiind uniform și ușor de reprodus.
Pentru proiectele DIY există produse speciale care se aplică cu pensula, obținându-se unicate. Și în acest caz, aplicând cantități diferite, în moduri diferite, se obțin efecte diferite. Dacă produsul este mai diluat, se poate întinde mai bine și mai uniform, rezultând crăpături mai ordonate. Dacă diluția este redusă, întinderea se face mai greu și rezultă un aspect mai rugos și potrivit pentru un finisaj antichizat.
Acabados modernos o antiguos
Finisajul crăpat este foarte versatil, fiind potrivit, atât pentru obținerea unor finisaje moderne, cât și pentru unele antichizate. Pentru finisajele moderne se recomandă folosirea unor culori contrastante, astfel încât efectul să fie foarte vizibil.
Când culorile sunt foarte apropiate, desenul mic și gradul de luciu foarte scăzut efectul imită foarte bine pielea.
Para acabado envejecido nu este necesară o diferență foarte mare între culori, efectul fiind accentuat de patines și alte modalități de antichizare. Cu acest efect se poate da impresia că mobilă a fost vopsită de multe ori de-a lungul timpului, strat peste strat. Dacă peste finisaj se aplică o patină de învechire și un strat de lac cu grad de luciu scăzut se poate obține o mobilă antichizată foarte credibilă.
Celor pasionați de bricolaj le recomand să se jugar cu acest mod de a face un finisaj pentru că vor obține efecte de care se vor îndrăgosti. Efectul fiind dependent de cel care aplică materialele, veți fi curioși să aflați ce se mai poate obține schimbând condițiile. Nouă ne-ar face mare plăcere să vedem rezultatul muncii voastre.
Hola,
Para los que nos dedicamos al bricolaje, ¿podría indicarnos, a modo de ejemplo, qué materiales existen en el mercado para este tipo de trabajos?
Buenas noches,
Si quieres pequeñas cantidades (para crear el efecto en una mesa, una silla, etc.) hay empresas especializadas que venden online: complexart.ro (productos de la marca Lefranc&Bourgeois), decohobbyart.ro (productos Knorr Prandell), creohobbycrefts.wordpress.com (productos Decoart - Cracking medium), decoratiunicreative.ro (barniz Pentart cracking). Seguro que hay más. De ellos puedes conseguir pequeñas cantidades y los productos son solubles en agua (sin problemas de olor o inflamabilidad). Si te gustan los experimentos puedes probar algo que encontré en la red pero que aún no he probado. Lo haré en los próximos días y si tienes paciencia hasta entonces, te cuento lo que salió :). Sobre la pintura acrílica comercial se aplica una capa de pegamento simple, el que usan los niños en el colegio. Ese bote de pegamento que, al presionar el tapón sobre la superficie que quieres aplicar, sale el pegamento. Antes de que el pegamento se seque del todo, se aplica otra capa de pintura acrílica encima, de otro color. Cuando se seque, la capa superior se agrietará. Cuanto más gruesa sea la capa de cola, mayores serán las grietas. Ya te contaré cuando haga el experimento. Mucha suerte.
Muchas gracias. Es una respuesta más que completa y haré algunos intentos. Sobre el experimento que quieres hacer también lo intenté pero creo que me precipité un poco y no salió como esperaba. En otro orden de cosas, no sé cómo de resistente sería esa técnica porque creo que con el tiempo ese pegamento podría despegarse. En fin, lo volveré a intentar y ya os contaré que tal me ha salido. Una vez más, gracias y... por muchos logros más. Atentamente, Liviu Iacob
Hola, tengo un armario de 7 m2, en este caso ¿qué me aconsejáis como materiales? ¡para no acabar con una azada de goma!
¡Hola!
Si quieres hacer este efecto, tienes en el comentario de abajo algunas recomendaciones de sitios donde puedes comprar pequeñas cantidades y una sugerencia de una variante más barata. También hay versiones profesionales que son más baratos, pero usted debe comprar min. 25 kg, que es demasiado para 7 metros cuadrados.
Le deseo lo mejor.