Características de la madera - Deco&Diseño

Madera transparente: un material para el futuro

Suedia este țara din Europa despre care se poate spune că este foarte legată de lemn și industria lemnului. Este acoperită de păduri în proporție de 57% (peste 2,6 miliarde de copaci) și este una dintre cele mai mari exportatoare de cherestea și hârtie. Nu e de mirare că cercetătorii de aici s-au gândit că pot obține lemn transparent. Și chiar au reușit. Materialul obținut – un lemn translucid – este un foarte bun înlocuitor pentru sticlă și plastic, fiind însă mai rezistent decât sticla și mai biodegradabil decât plasticul.

TransparentWood

Lemnul transparent obținut la Royal Institute of Technology

Lars Berglund este cercetător la KTH Institutul Regal de Tehnologie (Royal Institute of Technology) din Suedia. Este cunoscut pentru obiceiul de a lua materiale obișnuite și a încerca să le descopere noi proprietăți. Cu ani în urmă, Lars a creat un material compozit din fibră de sticlă pentru industria aerospațială, mult mai dur și mult mai ușor. S-a gândit să aplice lemnului suedez aceleași principii și să încerce să-i descopere sau să-i transfere noi proprietăți. Și a reușit să obțină un material compozit pe care l-a denumit lemn transparent.

Procesul pare a fi unul destul de simplu. El a îndepartat lignina dintr-un furnir foarte subțire printr-un procedeu asemănător obținerii hârtiei și a înlocuit-o cu un polimer. Lignina dă acea culoare maronie lemnului, așa că a obținut un compozit translucid, cu o transparență de 85%, procent pe care crede că-l va îmbunătății în timp.

Avantajul noului material este că păstrează duritatea lemnului având totuși transparență. De asemenea, materialul este la fel de biodegradabil ca și lemnul. De aici și ideea că în viitor un astfel de material va putea înlocui sticla sau unele materiale plastice în construcții, cu beneficii atât pentru clădiri cât și pentru mediul înconjurător.

 

los-científicos-suecos-inventan-la-madera-transparente-02

Compuesto de madera transparente en la Universidad de Maryland, EE.UU.

Todo a madera compuesta transparente s-a obținut și la Universitatea din Maryland, SUA. Ideea este aceeași, de a înlocui lignina cu o rășină care dă lemnului transparență. În acest caz, după îndepărtarea chimică a ligninei, s-a pus în loc o rășină epoxidică. Procedeul a mai fost folosit și în trecut. Noutatea absolută este că s-a reușit acest lucru cu o bucată de lemn de 100 mm grosime.

Cu toate că acum încă nu poate fi folosit, cercetătorii ne asigură că în 2 ani lemnul transparent compozit va deveni un material cu utilizări în construcții. Vestea i-a făcut deja pe designeri și arhitecți să viseze. Noi nu trebuie decât să așteptăm și eventual, să pariem care vor fi primii care-l vor folosi: suedezii sau americanii.

madera transparente EE.UU.

(fuente: fastcodesign.com)

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol