Acabado DIY - Parchet

Acabados para suelos de madera

Pardoseala din lemn este o alegere înțeleaptă atât ca investiție, cât și ca aspect, fiind potrivită în orice spațiu locuibil datorită rezistenței în timp și a variantelor de finisaje care există. Mult timp mochetarea apartamentelor, caselor, hotelurilor reprezenta cea mai dorită variantă. A apărut apoi moda gresiei care, datorită ușurinței cu care era curățată, ajungea până (și) în dormitoare. Însă treptat lumea s-a întors la pardoselile din lemn.

suelos de madera
fuente de la foto: designbykaleah.com
Pardoseli hecho industria

Pentru case sau apartamente se poate folosi parchet gata finisat sau se poate monta parchet sau dușumea, urmând ca finisarea să se facă după aceea.

În primul caz, lemnul este finisat în fabrici cu tehnologii și materiale speciale. Cea mai folosită metodă este aplicarea cu valțul și uscarea cu ajutorul radiației UV. Produsele de finisare folosite sunt special formulate pentru astfel de tehnologii și pot fi atât pe bază de solvent, cât și hidrodiluabile. Mai multe informații despre aceste tehnologii puteți afla aquí.

fuente de la foto: thegarrisoncollection.com
fuente de la foto: thegarrisoncollection.com
Bolardos montados în alb

Produsele folosite pentru finisarea pardoselilor au drept caracteristici principale duritatea mare și rezistența foarte bună la zgâriere pentru a rezista traficului. Pot fi poliuretanice, acrilice, poliacrilice, carbamidice, uleiuri sau ceruri.

În cazul în care se montează pardoseli din lemn nefinisat, înainte de finisare este bine să se verifice dacă lemnul a fost secar bien. Lemnul pentru parchet sau dușumea este de obicei mai dur și dacă nu este bine uscat, pot apărea tensiuni în lemn cu repercusiuni foarte neplăcute. Dacă umiditatea lemnului este prea mică el suelo puede hincharse, iar dacă este prea mare lemnul se contrage, apărând găuri în pardoseală. În ambele cazuri va fi nevoie ca parchetul să fie montat din nou.

suelos de madera
fuente de la foto: mfcsi.com
Acabado în casă del parqué

Finisarea pardoselilor deja montate este diferită de finisarea  industrială. În momentul în care parchetul a fost bătut în casă, lăcuirea trebuie făcută astfel încât să nu afecteze celelalte finisaje ale casei. Din acest motiv pulverizarea materialelor de finisare trebuie evitată, utilizându-se mai mult pensula sau trafaletul.

Este bine ca materialele folosite să fie cât mai puțin agresive. Se recomandă folosirea materialelor hidrodiluabile, eliminându-se astfel mirosul agresiv și persistent al solventului.

Avantajul montării parchetului sau dușumelelor în alb este că finisarea poate fi făcută în armonie cu celelalte finisaje ale casei. Se poate face un finisaj modern sau „envejecido„, mat sau lucios, transparent sau opac în funcție de dorința fiecăruia.

Sunt anumite finisaje care se pot face doar pe un parchet montat direct în casă. De exemplu, un parchet foarte lucios, cu o peliculă continuă, fără întreruperi, poate fi obținut doar finisându-l acasă. Se poate cumpăra parchet lucios, dar nu va fi o peliculă continuă pentru că luciul va fi întrerupt de liniile de montare. Trebuie să știți însă că luciul înalt are dezavantajul că accentuează toate defectele (fiecare mică zgârietură va fi foarte vizibilă), iar întreținerea lui este mai dificilă.

suelos de madera
fuente de la foto: stevenwilliamskitchens.co.uk
Materiales con resultados específicos

În cazul unui finisaj cu aspect vechi se pot folosi patine de învechire ca și în cazul mobilierului sau aceites special formulate pentru parchet. Uleiul protejează, dar nu face peliculă, iar aspectul va fi asemănător celui din casele țărănești.

También puede utilizar cielos, dar rezistență la zgâriere va fi mult mai mică. În cazul în care se folosește ceara este bine să se folosească lemn cât mai dur (roble, frasin, acacia) care este rezistent la agresiuni mecanice. Finisajul cerat dă foarte bine pe pardoseli din lemn cu aspect de dușumea. Uleiurile și cerurile moderne sunt preferate atât pentru că evidențiază aspectul natural al lemnului, cât și ca opțiune naturală pentru acoperirea pardoselilor. Nu în ultimul rând, ușurința cu care se pot remedia defectele fac din ele deseori materialele preferate.

În ultima vreme oferta de parchet finisat este foarte variată. Implicarea diseñadores a dus la apariția unor finisaje deosebite care pot face față oricăror exigențe legate de durabilitate și aspect.

Folosirea lemnului recuperat pentru obținerea de pardoseli din lemn este acum în trend și cred că ați văzut deja ce  dușumele din lemnul butoaielor folosite se fac. De ce lemn recuperat? Pentru că este un lemn ajuns la echilibru care nu va avea probleme de variații dimensionale. Semnele trecerii timpului, combinate cu un finisaj simplu și rezistent, vor face din dușumea punctul de atracție al camerei.

suelos de madera
fuente de la foto: podlahove-studio.com
suelos de madera
fuente de la foto: materialicious.com

După cum ați văzut există o ofertă foarte bogată. Pentru a fi mulțumiți de rezultat, alegerea trebuie să fie integrată întotdeauna într-un proiect. Parchetul poate fi frumos în magazin, dar să nu aibă nici o legătură cu locul unde este montat. Și atunci frumusețea lui se pierde. De asemenea, este bine să se țină cont de celelalte elemente din casă când se finisează parchetul, nu doar de faptul că un anumit finisaj este în trend sau ne place foarte mult.

Dacă nu sunteți hotărâți încă ce fel de parchet să alegeți, puteți citi și artículo relacionado.

Sus comentarios son bienvenidos. Comparta el artículo si le resulta útil. Gracias.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

3 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Sra. Radu,
    Felicidades con gratitud por toda la información proporcionada.

    Para una madera de abeto nueva y sin tratar (calidad B), ¿qué acabado recomienda para que no amarillee con el tiempo, para que no adquiera ese color ligeramente anaranjado? Nos gustaría que tuviera un aspecto lo más natural posible, mate y que no cambiara demasiado de color con el tiempo. Estábamos pensando en aplicar 2 manos de aceite encerado (bona o chimiver) pero no sabemos si es suficiente y resistente con el tiempo. Crees que sería mejor un barniz al agua? Gracias de antemano por vuestra respuesta.

    • ¡Buenas noches!
      Gracias por su apreciación.
      El barniz al agua es el que menos amarillea de las dos opciones. Una opción aún mejor es el barniz acrílico al disolvente. Se recomienda cuando se desea conservar el aspecto original de la madera.
      Pero con la resinosa, el problema no es tanto el barniz/hoja como la propia madera. El abeto, al igual que otras maderas de coníferas, empieza a cambiar de color en cuanto se sierra en tablas, pasando lentamente a ese amarillo anaranjado. El proceso se ralentiza si se utilizan barnices que absorben los rayos UV.
      El método más utilizado para mantener el color lo más parecido posible al original es aplicar una capa de barniz blanco semitransparente antes del barniz. Aplique una capa fina sin cubrir completamente la fibra. Una vez seca, aplica el barniz. El barniz aclarará la veta para darle el aspecto de madera natural sin colorear. El barniz conserva su color con el paso del tiempo, dando la impresión de que la madera no cambia de color.
      Si no encuentra una, puede utilizar pintura blanca diluida 100% (1:1). Es preferible una pintura blanca al disolvente porque levanta menos fibra que una al agua también diluida. Tras el secado completo, se puede aplicar un barniz transparente al agua o al disolvente. No se puede utilizar aceite sobre la pintura blanca diluida.
      ¡Buena suerte!

      • Muchas gracias por su rápida y detallada respuesta. He tomado nota.
        Por muchas más personas dedicadas y apasionadas como usted. Salud.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol