Anul trecut, după publicarea articolului despre acacia, am primit un mesaj de la un cititor care povestea cum a recuperat lemn de salcâm dintr-un vechi hambar și l-a folosit pentru construirea unui foișor. Era impresionat de rezistența și duritatea lemnului. Felul cum povestea, entuziasmul și dorința de a împărtăși experiența cu cineva care are aceeași pasiune pentru lemn m-au impresionat și așa am ajuns să ne cunoaștem (din păcate, numai virtual). Cu toate că poate părea doar o poveste simplă despre construcția unui foișor folosind lemn vechi, cred că este mai mult decât atât. Este o poveste despre pasiune, despre lemn recuperat, despre amintiri transferate într-un foișor nou, despre vise, planuri și dorințe și nu în ultimul rând, despre familie. Îmi face plăcere să vă spun această poveste, apelând, din când în când, la vorbele „împricinatului”.
El este Claudiu Gârceavă, care-și câștigă existența făcând foarte bine mobilă din PAL melaminat, dar care visează la un atelier unde să prelucreze lemnul masiv. Anul trecut, în toamnă, a demolat o veche magazie – hambar sau porumbar, cum se spune la noi, în sud – și a hotărât să recupereze stâlpii de rezistență care erau din salcâm. Porumbarul a fost construit în 1949 pentru a ține în el, în afară de porumb, lemnele de foc și trestia folosită la butoaiele de vin.
O parte din lemn a stat în pământ, urmele lăsate de umezeală, dar mai ales de insecte, fiind foarte vizibile după îndepărtarea scoarței. Cu toate aceastea, lemnul era la fel de dur și rezistent.
Fiecare stâlp de salcâm a fost curățat cu grijă cu toporișca și tezla, au fost scoase cuiele vechi și a fost pregătit pentru viitoarea construcție.
„La foișor am folosit madera recuperada făcând stâlpii de rezistență, contravânturile stâlpilor, barele orizontale ce leagă stâlpii la capătul de sus, bârnele orizontale în formă de T între fiecare pereche de stălpi, în partea de jos și stâlpul central. Foișorul are diametrul de 5 m în zona stâlpilor și 6,5 m în zona acoperișului (privit de sus), fiind în 8 ape (octogon)”.
Pentru că lemnul recuperat nu a fost suficient, a trebuit să mai cumpere încă 4 m de dulapi pe care i-a tăiat la circular și i-a făcut căpriori. După ce a făcut structura, a dat totul cu ulei sicativat, l-a lăsat la soare 2 zile să se usuce, după care a aplicat o lazură culoare palisandru. Pentru că între timp a venit iarna, a fost nevoit să se oprească. Așa lemnul a avut timp să se „așeze” peste iarna.
„Anul acesta, cum a dat căldura, m-am apucat din nou de el. Am pus scândura pe acoperiș pe toate cele 8 fețe, prinsă în holțșuruburi, 900 de holțșuruburi în 3 zile. Am acoperit-o apoi cu membrană bituminoasă subțire, suprapusă la capete 10 cm și prinsă din loc în loc în capse lungi. Într-o zi a fost gata, dar m-a cam copt soarele, la sfârșitul zilei eram negri amândoi, și eu și membrana”.
Următoarele zile a fost timp frumos, așa că a putut pune în tihnă șindrila bituminoasă. A durat 4 zile și … 1750 de cuie. Pe muchii a pus tot șindrilă, tăiată sub formă de picătură și a lipit-o cu mastic.
Cu acoperișul gata și-a permis să se odihnească 2 săptămâni, după care a trecut la partea de jos a foișorului. Tot din dulapi de 280 x 50 mm si 4 m lungime a făcut polițele orizontale pe care le-a pus peste scândura de la exterior. Pentru tot ce a fost prins de stâlpii de salcâm a trebuit făcut pregăurire, după care s-au folosit holțșuruburi. Salcâmul s-a dovedit a fi atât de dur încât nu intra nimic în el, iar la găurire ieșea fum din burghiu.
Stâlpul a fost îmbrăcat în sfoară pentru a „finisa” suprafața destul de rugoasă a salcâmului. Nu a vrut să-l îndrepte pentru a nu-l subția nici măcar cu 1 mm. „Pentru un metru jumătate de stâlp am avut nevoie de 50 (cincizeci) de metri de sfoară. 🙂 Nu-mi venea să cred!”
Tot pe stâlpul central, la 1,70 m de sol, a pus 4 siteme de ancorare pentru 250 kg fiecare pentru hamace. „După ce iei masa, poți să te relaxezi într-un hamac când afară e o torențială de răpăie cu bulbuci”.
În interior a pus 2 bănci cumpărate, dar adaptate pentru foișor și o a 3-a, făcută dintr-o scândură veche mâncată de cari. ” Am scobit-o până am dat de lemn bun , am lăsat-o să se usuce, după care am dat cu lazură și am fixat-o pe 2 bușteni de salcâm ce par din ceramică. Este o bancă foarte comodă.”
Vă spuneam la început despre entuziasmul lui Caludiu. M-am gândit mult cum aș putea să spun eu ceea ce va urma, dar nici o variantă nu reușea să redea emoția, bucuria realizării și dragosta lui Claudiu pentru lemn. Așa că îl las din nou pe el să vă spună.
„Ce voiam să vă zic este că fiecare cui, fiecare șindrilă și fiecare tăiere de lemn, chertare și finisare a fost făcută de mine și numai de mine. A fost și va rămâne primul meu proiect din lemn masiv. Uneori am impresia că iubesc lemnul mai mult decât oamenii. Știți, eu de meserie sunt cofetar patiser (pe bune 🙂). Fac mobilă din pal melaminat din 2000, înainte am făcut pateuri. Visul meu este să îmi fac un atelier în care să lucrez lemn masiv și mă străduiesc să îmi împlinesc visul, alături de familie. Am o fată, elevă la Tonița și un flăcău de 5 ani, ce mă sperie cu tenacitatea și răbdarea lui. Și bineînțeles soția, care ne înțelege și ne iubește pe toți.”
Pe lângă satisfacția că a făcut totul singur, Claudiu se mândrește și că a făcut totul cu mâna lui. Ca unelte a folosit ferăstrăul coadă de vulpe (cel mai lung), bormașina, flexul, ciocanul, toporișca, menghina și tesla. „Foișorul este în 8 laturi – octogonal – iar piesa de metal din vârf, pe care se prind căpriorii și stâlpul central, am făcut-o dintr-o bucată de tablă de 3 mm. Am desenat forma, am tăiat cu flexul cu disc diamantat subțire, am găurit-o și apoi am îndoit-o manual în menghină și cu ciocanul, pe șanțurile fine pe care le-am facut cu flexul (tabla a fost destul de groasă). Această piesă susține practic acoperișul și face legătura dintre căpriori și stâlpul central din salcâm, fiind fixată de el cu un holțșurub cu cap hexagonal de 20 cm lungime și gros de 1 cm. Nu știți ce satisfacție am avut când m-am urcat pe el și am stat în vârf”.
Acum foișorul este gata, așa că se pot bucura cu toții, în tihnă, de el. Poate mai puțin Claudiu. Nu că nu s-ar bucura, dar nu cred că o face în tihnă pentru că deja are o grămadă de alte proiecte la care se gândește și precis îl mănâncă mâinile să se apuce de ele. 🙂
Fotografiile din articol sunt proprietatea lui Claudiu Gârceavă
He leído este artículo con gran emoción, sobre todo porque el "culpable" de este proyecto es literalmente mi hermano. He disfrutado con cada palabra tuya y de él. Me alegro de que haya tanta gente que aprecie la terquedad y al mismo tiempo la sencillez de Clau y le deseo que en el futuro sea al menos tan hábil como ahora.
Mientras leía este artículo, tuve la sensación de estar sentada en la tumbona bajo el cenador.
Enhorabuena por el artículo Sra Mihaela, y enhorabuena a ti también Claule... que sepas que sea cual sea la situación, siempre estoy tranquila porque estoy más que convencida de que te enfrentas a cualquier problema. 🙂
Gracias por la apreciación, pero creo que hay que felicitar a Claudiu. Yo sólo era... el escriba. 🙂
Le deseo lo mejor.
Señora Sarumana, gracias una vez más por su tiempo y tal vez podamos reunirnos para charlar o incluso dar un paseo hasta el lugar para mostrarle en detalle cómo hicimos las juntas, ¡y los pequeños detalles que hacen que el cenador sea especial!
Me gustaría añadir que es un cenador octogonal de ocho lados, y la pieza de metal de la parte superior sobre la que se sujetan las cerchas y el poste central, la hice a partir de una pieza de chapa de 3mm sobre la que dibujé la forma, la corté con un flexo de disco de diamante fino, la taladré y luego la doblé manualmente en el tornillo de banco y con un martillo sobre zanjas poco profundas que dibujé con el flexo (para facilitar el doblado de la chapa bastante gruesa).
Esta pieza básicamente soporta y conecta todas las vigas y también se fija al poste central de salcam con un tornillo de cabeza hexagonal de 20 cm de largo y 1 cm de grosor.
Envolví el poste en cordel para "acabar" la superficie algo rugosa del embutido.No quise acabar el poste central para no adelgazarlo 1 mm.
Gracias bro-mio, a lo mejor llegas a verlo en la realidad :D, ¡salud y hasta pronto!
Enhorabuena por el cenador, vuestro trabajo e ingenio. Demuestra muy bien las buenas ideas de diseño que has aplicado. Felicidades también a la señora por el artículo tan bien escrito y sobre todo por las fotos.
¡Muchas gracias, voy a tratar de publicar en detalle cada etapa con fotos con todo, desde la cama puesta en el suelo y medir el diámetro, centro, etc. hasta el último clavo en la parte superior de la teja!
Hoy ha recibido otra rueda de carreta montada verticalmente entre el alero y la polea, es la rueda que unchimiu tenía de la carreta de su abuelo, es de fresno y tiene 110 años, ¡es una rueda del alma!
Pero os mantendré informados de todo lo demás.
Hola. Os pido ayuda dada mi experiencia en la recuperación de postes de madera antiguos. He visto que habéis recuperado postes de acacia que estaban carcomidos por la podredumbre. He recibido de un vecino un poste de roble que lleva varios años en el suelo. Se supone que debo utilizarlo como poste de soporte para un cable eléctrico que alimente la casa. Tiene más partes podridas en la parte que ha estado en el suelo. He limpiado esta parte (todavía me queda trabajo por hacer) y luego quiero tratarla con Sadolin Anticarii (dos veces) después de lo cual no sé cómo prepararla para ponerla en el suelo para que dure el mayor tiempo posible. Básicamente cómo tratar la parte que se quedará en el suelo para que no se pudra y se rompa (ya me pasó con el primer poste de abeto) y cómo tratar el resto del poste que estará expuesto al sol, lluvia, etc. De nuevo, el poste es de roble pero tiene la superficie dañada pero veo que el "corazón" del tronco está bien y es fuerte aunque sigue teniendo agujeros y grietas hacia dentro. Gracias a quien me pueda dar sugerencias.
Por lo que yo sé, la madera que se va a poner en el suelo se quema en la superficie y luego se alquitrana, si se pone la madera en la fosa del poste, digamos 60 cm, el alquitrán debe estar a unos 10 cm por encima del nivel del suelo.
Una cosa muy importante que hay que hacer es poner grava triturada (rota) no muy mal en el fondo del agujero y luego colocar el poste en el agujero, para que el agua del suelo no "suba" al poste.
¡No sé cómo se comporta el roble a la descamación y la descomposición, pero lo que puedo decir es que la madera salcam ha decaído en 70 años sólo en la capa inferior porque la capa interna es muy dura y no hay manera de entrar, más precisamente a partir de 130...140mm de diámetro del poste en el suelo que no fue tratado con nada hay 110mm de salcam en bruto (acero) que queda después de pelar y limpiar, martillé en él y ni siquiera deja rastros!