Acabado DIY - Acabado de la madera

Cómo reacondicionar muebles barnizados con arañazos o abolladuras profundas

Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.

Când este necesară recondiționarea

Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple aquí.

Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.

Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui ya hemos hablado.

reconditionare mobila
fuente de la foto: oakfurnitureuk.co
Scule și materiale necesare

Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.

Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.

Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).

reconditionare mobila
sirsa foto: wikihow.org
Etapele recondiționțrii finisajului

Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.

Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.

Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si la chapa se ha despegado sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.

reconditionare mobila
fuente de la foto: monotheist.info

Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.

Aplicación de la imprimación. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.

Aplicación de barniz. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.

Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.

reconditionare mobila
fuente de la foto: youtube.com
Mobila vopsită

Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.

În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.

reconditionare mobila
fuente de la foto: erinspain.com
En conclusión

Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.

Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!

reconditionare mobila
fuente de la foto: youtube.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

9 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

  • Hola, ¡gracias por los maravillosos artículos!
    Usted ha mencionado en varias ocasiones que el repintado, el repintado de la madera se hará con el mismo tipo de productos que el ya existente en la madera, es decir, con base de agua o de disolvente.
    Pero quería preguntaros si sobre barniz existente (ya sea al agua o al disolvente) en piezas de mobiliario se puede encerar. ¿Ustedes enceran? Me gustaría utilizar cera pigmentada para dar un acabado más mate y uniforme en los muebles con poca decoloración.
    Gracias.

    • ¡Hola!
      Y le agradecemos que nos siga.
      Sí, se puede encerar sobre el barniz existente, ya sea al agua o al disolvente. Es bueno limpiar previamente el mueble de impurezas y suciedad acumulada con el tiempo. Es decir, lávelo con un paño húmedo y pase un paño después. Utiliza agua tibia y detergente lavavajillas, y luego agua limpia para aclarar. El paño debe estar muy bien escurrido. Después de lavarlo, límpialo bien y deja que se aclare. A continuación, aplique la cera con un paño de algodón limpio. El brillo de la cera aparece después de pulir. Cuanto menos se pula, más mate quedará. El pulido se hace con un trozo de pasta.
      Encontrará más información sobre la solicitud en el siguiente enlace.
      Le deseo lo mejor.
      https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/

  • Hola,

    Cuanto más leo tus artículos más me doy cuenta de que no sé nada 🙂 .
    Soy un "carpintero principiante" y el área en la que me siento más inseguro es el acabado... Tantos productos y opciones, tantas decisiones... Me he hecho algunos muebles de madera maciza (tengo un taller en el que no me falta ningún equipamiento en particular, pero el nivel de equipamiento es algo semiprofesional) y como cualquier principiante me digo que me gusta el color natural de la madera, aunque en el fondo a veces me gustaría darle un acento diferente, sin pintarla. Y aquí empiezan los detalles..

    Sólo quería deciros que aprecio lo que hacéis, es uno de los sitios que sigo constantemente. Seguid así.

    • ¡Buenas noches!
      Gracias por su apreciación.
      Si tiene alguna pregunta sobre acabados, materiales y técnicas, estaré encantada de responderle. Te agradezco mucho que quieras aprender más sobre este tema. Pocos "carpinteros principiantes" lo hacen. Muchos consideran que el acabado es muy poco importante.
      Le deseo lo mejor.

  • Enhorabuena por el artículo.
    Me interesaría saber cómo puedo salvar una raíz de roble muy bonita. Puedo enviar fotos si ayuda. Actualmente estoy en la etapa de excavación y corte de ramas)
    Gracias.

  • Hola Sra. Radu,
    Me gustaría reconstruir unas pequeñas puertas de una librería de aglomerado de 40×50 cm, que con el paso del tiempo se ha descascarillado la superficie sobre la que se aplicó una fina película de...algo parecido a una lámina de melamina.El interior de la puerta está intacto, lacado y muy bien conservado.Qué debo aplicar sobre esa cara que ya en la parte inferior está un poco abollada e hinchada por la humedad.El color de la librería es castaño.
    Agradecería una solución sencilla y aplicable en el taller doméstico.

    Gracias, señor.
    Atentamente, Cristian

    • ¡Hola!
      Me vendrían bien algunas fotos. Puede enviarlas a mihaela.radu@cesbrands.ro
      El papel de melamina con el que se calafateó el aglomerado debe haberse desprendido. En este caso, debe limpiar bien la superficie para que no quede ninguna lámina. Debe retirarlo todo para que la superficie quede recta y lisa. A continuación, lije toda la superficie con una esponja abrasiva fina. Después de lijar puede pintar el aglomerado, este es el método más sencillo. Utilice una pintura al agua, pero compruebe previamente la adherencia. En la superficie del aglomerado queda una fina película de adhesivo, que puede no ser compatible con la pintura.
      Más información que podría darle después de ver las fotos.
      Le deseo lo mejor.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol