Varios - Muebles

Cómo eliminar los malos olores de los muebles

Mobilierul vine în contact cu lucruri, obiecte sau ființe, ajungând să împrumute mirosurile acestora sau mirosul spațiului în care se află. În timp mirosurile se amestecă și uneori rezultatul este destul de neplăcut. Și mai neplăcut este dacă mobilierului respectiv i se schimbă destinația sau schimbă proprietarul. Pentru noua întrebuințare sau noul proprietar mirosul poate fi atât de deranjant că se poate ajunge la abandonarea lui. Ce ar trebui făcut pentru a nu pierde o mobilă încă rezistentă? Găsiți în continuare câteva idei.

mirosuri in mobila

Cum poate căpăta mobilierul mirosul neplăcut

Mirosurile neplăcute din mobilier pot apărea din mai multe cauze: materialele folosite la fabricare, modul de utilizare, modul de depozitare, folosirea îndelungată, utilizarea intr-un spatiu neaerisit, umed și cu miros specific. La fixarea mirosurilor contribuie și tipul finisajului sau specia lemnoasă. Finisajele în strat subțire și lemnul cu porii mari facilitează fixarea lor. Cu toate că există materiale absorbante ce pot fi folosite cu succes în mai multe situații este greu de găsit o metodă universal valabilă care să împrospăteze ușor și simplu mirosul mobilierului.

Mirosul apăsător, persistent al mobilei noi provine de la plăcile derivate din lemn folosite la fabricare sau de la materialele de încleiere și/sau finisare. Nu toată mobila nouă are miros. De cele mai multe ori mirosul este cu atat mai pregnant și mai persistent cu cât mobilierul este mai ieftin.

Mirosul mobilei vechi vine de la folosirea ei în medii umede (miros de mucegai), de la animalele de companie, folosirea în spații unde s-a fumat frecvent, depozitarea unor lucruri cu miros specific (pantofi) sau de la folosirea îndelungată și depozitarea în spații închise. Mirosul intră în porii lemnului sau în stofa tapițeriilor și ajunge să persiste chiar dacă se folosesc materiale obișnuite de curățare.

Îndepărtarea mirosului din mobila nouă

Dacă mobila este făcută din PAL cașerat sau melaminat de slabă calitate, mirosul degajat prin muchiile fără cant aplicat (sertare, polite – acolo unde structura interioară a PAL-ului este vizibilă) este foarte persistent și chiar periculos pentru persoanele mai sensibile. Mirosul este dat de formaldehida liberă care iese din panou. La un PAL de bună calitate mirosul este aproape imperceptibil și dispare în câteva săptămâni. La cel de slabă calitate este foarte puternic și se simte și după ani de zile (atunci când se deschide un sertar,  de exemplu). Pentru a evita o astfel de situație, când comandați mobila cereți PAL cu emisia de formaldehidă în clasa E1 sau E0.5 și căntuirea tuturor muchiile libere ale elementelor decupate din placa originală. Despre formaldehidă aflați mai multe aquí.

Mobila nouă poate degaja și miros de solvent. Este de la adezivi sau produsele de finisare folosite. Din fericire, în ultima vreme, datorită obligativității fabricilor de a reduce consumul de compuestos orgánicos volátiles (COV), se folosesc tot mai puțin materiale pe bază de solvenți organici, acestea fiind înlocuite cu materiale ce au ca solvent apa.

Din păcate, în ambele situații, nu se pot face foarte multe pentru a scăpa de miros. Singura metodă este airear. Dacă este posibil, scoateți pentru o perioadă mobila afară sau pe o terasă. Cel mai bine se aerisește în zilele însorite, cu umiditate scăzută și vânt. Dacă nu puteți scoate afară mobila, tineți cât mai mult ferestrele deschise în primele săptămâni după cumpărare si faceți curent în camera respectivă. În casă, emisia este favorizată de temperatura și umiditatea crescute de aceea încercați să le țineți sub control. Puteți folosi un umidometru de cameră pentru a păstra umiditatea la un nivel mai redus.

mirosuri din mobila

Substanțe și tehnici care ajută la îndepărtarea mirosului

Pentru îndepărtarea mirosurilor din mobila folosită se folosesc substanțe absorbante o que acoperă sau neutralizează mirosurile. Dar înainte de toate, nu subestimați proprietățile apei și ale săpunului. Sunt mulți care consideră că mobila nu se împacă bine cu ele și că se pot strica iar lacul se albește și se scorojește dacă intră în contact cu apa. Nu este așa! Apa nu trebuie să băltească, dar dacă este curățată cu o cârpă înmuiată și stoarsă bine, mobila nu este în pericol. Pentru siguranță, ștergeți apoi toate suprafețele cu o cârpă uscată. În apa cu săpun sau detergent de vase se pot pune câteva picături de uleiuri esențiale. Cele mai bune rezultate se obțin cu uleiuri de lămâie și menta pentru că mirosul rămas este unul foarte proaspăt. Despre curățarea mobilei vechi puteți găsi mai multe informații aquí.

Bicarbonato sódico (praful de copt) este un absorbant foarte bun. El se presară pe canapelele urât mirositoare, se lasă o perioadă și apoi se aspiră. Operațiunea poate fi repetata de mai multe ori. Tot bicarbonat poate fi pus și în sertarele care au miros. Se pune într-un bol și se lasă 1-2 săptămâni, după care este împrospătat. După 1-2 luni mirosul dispare.  Cafeaua – boabe, măcinată sau zaț, brichetele de cărbune ca atare  sau înfășurat în hârtie de ziar (clasică, nelucioasă) sunt și ele folosite pentru absorbția mirosurilor neplăcute din sertare sau dulapuri.

Soluția de oțet și apă, 1:8, pulverizată pe mobilier, înlătură mirosul de mucegai și de tutun. Boluri cu oțet alb din vin, puse în sertare, înlătură acel miros specific de stătut. Soluția de apă și amoniac îndepărtează mirosul de fum. Pulverizarea cu înălbitor de rufe dezinfectează și îndepărtează mirosul de mucegai și de stătut. Să stiți că, același lucru îl puteți face și cu vodcă. Folosiți o variantă foarte ieftină (să nu vă pară rău😉) pentru că sunt importante capacitățile ei de dezinfectare și deodorizare, care sunt aceleași indiferent de modul de obținere. Bineînțeles că puteți folosi alcool sau spirt medicinal, dar spirtul are mirosul puternic iar alcoolul este mai scump. Zeama de lămâie ajută la îndepărtarea mirosului de urină, umană sau de la animale de companie. Menținerea unui miros proaspăt se poate face și pulverizând o soluție 1:24 de ulei de măsline cu apă.

Dintre produsele clasice de curățare cele mai eficiente sunt cele care îndepărtează mirosurile provenite de la animalele de companie.

mirosuri in mobila

Soluția finală

Dacă nu reușiți să împrospătați mirosul mobilierul, soluția finală ar fi, după spălare, șlefuirea și ceruirea părților din lemn. Șlefuirea ajută la îndepărtarea stratului superficial, impregnat cu mirosurile neplăcute. Ceara va bloca în interior mirosurile rămase, va da un aspect plăcut și un miros proaspăt. Folosiți ceară obișnuită pentru mobilă sau ceară de albine amestecată cu ulei de in. Încălziți puțin ceara înainte de aplicare și amestecați-o cu câteva picături de lămâie sau ulei esențial de lămâie și/sau mentă. După aplicare, lăsați câteva ore ca ceara să intre bine în lemn și să se întărească, dupa care lustruiți cu o carpă moale de bumbac. Mobilierul va rămâne cu un tușeu plăcut iar mirosul va fi unul proaspăt.

Sper să vă fie de folos informațiile și să vă ajute să păstrați sau să refolosiți piese vechi de mobilier. Dacă știți și alte metode de a îndepărta mirosurile din mobila veche, împărtășiți-le și nouă. Sunt sigură că vor fi mulți care vă vor mulțumi.

mirosuri in mobila

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

1 comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol