Acabado DIY - Técnicas de acabado

Lana de acero, material para lijar superficies perfiladas y patines de envejecimiento

Sunt materiale folosite la prelucrarea și finisarea lemnului pe care le știu de zeci de ani și pentru că sunt atât de obișnuită cu ele am senzația că toți le cunosc. Așa s-a întâmplat și cu lâna de oțel, pe care am menționat-o de câteva ori în articole, fără alte explicații. Zilele trecute am fost întrebată ce este această lână și cum arată și mi-am dat seama că o parte dintre explicațiile mele privind finisarea antichizată sau lustruirea n-au fost înțelese. De aceea subiectul articolului este lâna de oțel, un material de șlefuire cu care se pot face prelucrări foarte delicate.

lana de acero

Ce este lâna de oțel

Lâna de oțel (wool steel, în engleză) nu este cu siguranță lână, în accepțiunea obișnuită a termenului, și uneori, nici oțel nu este.😊  Un tâmplar povestea că, fiind copil și aflându-se în atelierul de tâmplărie al tatălui său, l-a întrebat ce este lâna de oțel. „Lâna pe care o dau oile de oțel”, a fost răspunsul. Lăsând gluma la o parte, lâna de oțel este un material cu aspectul lânii de oaie prelucrate (trasă la darac), dar ale cărei fire foarte subțiri sunt de metal. Firele pot fi din oțel-carbon (cu conținut scăzut de carbon), aluminiu, bronz, oțel inoxidabil și chiar plastic. Firele au muchiile ascuțite, lâna de oțel funcționând ca un material abraziv pentru șlefuirile de finețe.

Firele fine de metal au fost folosite pentru șlefuire încă din secolul XIX, când niște mecanici au descoperit că șpanul fin rezultat la prelucrări poate fi folosit pentru curățarea metalului. Ca produs, a fost înregistrat prima dată în 1896. După al doilea război mondial, a început să fie folosită intens în bucătărie pentru curățarea vaselor din aluminiu. Acum, este folosită la prelucrarea lemnului, a metalului și la prelucrarea bijuteriilor.

Ca și hârtia abrazivă, lâna de oțel este de mai multe feluri. Firele de metal pot avea diferite grosimi, prelucrarea fiind mai fină sau mai grosieră, în funcție de dimensiunile firului. Fiind folosită pentru șlefuiri de finețe și lustruiri, grosimea firului nu este foarte mare nici la cele considerate grosiere. Pentru a identifica tipul lânii se folosesc numere. Cea grosieră este numerotată de la 1 la 4 (unele mărci au și 5), unde 1 este cea mai fină și 5 cea mai grosieră. Lâna de oțel foarte fină are numărul 0. Cum și aici există mai multe grade de finețe, cu cât lâna face prelucrări mai delicate, cu atât sunt mai multe zerouri. Există 4 tipuri de astfel de lână, de la un zero(0), până la patru zero (0000), aceasta din urmă fiind cea mai fină. Grosimea firelor este de la 100 μm, lâna de oțel numărul 4, până la 25 μm, pentru lâna de oțel 0000.

Principalele utilizări ale lânii de oțel sunt șlefuirea și lustruirea

Lâna de oțel este folosită pentru îndepărtarea unui strat foarte fin de material de pe suprafața unui obiect. Grosimea stratului îndepărtat este în funcție de finețea lânii, de aceea lâna grosieră este folosită pentru șlefuiri, iar cea fină pentru lustruiri (polișare).

Cel mai mare avantaj al șlefuirii cu lână de oțel este că se mulează după forma obiectului ce trebuie șlefuit. Muchiile, locurile greu accesibile, sculpturile se șlefuiesc mult mai bine și mai ușor cu lână de oțel. Când faceți șlefuirea cu lână este bine să purtați mănuși de protecție pentru că firele subțiri de metal fac tăieturi foarte fine pe piele, tăieturi pe care le identificați uneori doar atunci când vă spălați pe mâini.

lana de acero
fuente: popularwoodworking.com

În funcție de finețe, lâna de oțel poate fi folosită, atât pentru șlefuirea lemnului, cât și pentru șlefuirea între straturi sau la final. Este folosită la lemn când se dorește obținerea unui lemn foarte fin prelucrat (chitare, sculpturi, obiecte de decor). Se începe cu hârtie grosieră și apoi este crescută finețea până la lână de oțel. Lâna de oțel nu poate rupe fibra grosieră și dură a lemnului brut, așa că nu are randament dacă este folosită încă de la începutul șlefuirii.

En lijado entre capas se folosește mai ales când finisajul va fi foarte lucios. Uneori, rizurile fine apărute în urma șlefuirii clasice cu hârtie, ajung să fie vizibile la final pentru că lacul foarte lucios accentuează orice defect. Lâna îndepărtează un strat foarte fin de lac, iar zgârieturile sunt atât de fine încât sunt invizibile. Lasă, însă, în urmă un praf metalic fin și mici resturi de fire, de aceea suprafața trebuie ștearsă și curățată foarte bine, mai ales dacă porii mari ai lemnului nu au fost acoperiți (închiși) total cu lac. De la sine înțeles că este recomandată folosirea lânii la șlefuirea între straturi a obiectelor cu forme mai dificile, cu locuri înguste, muchii și sculpturi.

Lâna foarte fină (0000) este folosită pentru lustruire și pentru îndepărtarea patines. Firele foarte fine îndepărtează surplusul de material fără să zgârie lacul sau grundul și aspectul piesei râmâne foarte frumos. Dacă mobilierul este foarte lucios, iar acest lucru nu ne mai este pe plac, gradul de luciu poate fi scăzut folosind lână de oțel 00. Se șlefuiește întreaga suprafață în mod egal, aceasta căpătând un foarte plăcut aspect satinat.

Când nu este recomandată folosirii lânii de oțel

Nu este recomandată pentru șlefuirea stejarului și a altor specii taninoase pentru că taninul reacționează cu fierul, rezultând coloranți albaștri sau negri care pătează lemnul. Dacă se folosește lână din fire de bronz sau oțel inoxidabil, acest fenomen nu mai are loc. Uneori, în porii mari ai roble pot rămâne bucăți foarte mici din firele de metal care se văd urât după finisarea cu lac. Dacă s-a făcut șlefuirea cu lână de oțel, curățarea să se facă foarte, foarte bine, prin ștergere și aspirare a prafului rezultat.

Lâna de oțel nu este recomandată pentru șlefuirea între straturi a produselor pe bază de apă. Orice praf de metal, oricât de mic, rămas pe suprafață, ruginește în contact cu apa și pătează finisajul. În general, lâna de oțel nu se recomandă pentru produsele pe bază de apă. Poate fi folosită doar cea de bronz sau cea din oțel inoxidabil.

Sunt specialiști care nu recomandă șlefuirea între straturi cu lână de oțel, chiar dacă produsele nu sunt pe bază de apă. Dacă la aplicarea grundului se formează piel de naranja, lâna nu are puterea de a îndepărta întreaga suprafață încrețită a grundului și finisajul nu va ieși foarte bine, mai ales în cazul finisării cu luciu înalt. Se recomandă ca, cel puțin la primele straturi, șlefuirea să se facă cu hârtia de șlefuit adecvată, lăsând ca ultimul strat, cel înaintea stratului final de lac, să fie șlefuit cu lână de oțel.

lana de acero

Alte utilizări

Lâna de oțel poate fi folosită pentru repintado de tableros de mesa o muebles de madera. Se folosește ceară pentru mobilă și lână de oțel cu 00 și cu 0000. Cu ajutorul lânii 00 se aplică ceara, cu atenție, în lungul fibrei. Aplicarea se face în treceri succesive, până când stratul aplicat este uniform și a pătruns bine în zgârieturi și defecte. După aceea se face lustruirea cerii, cu lână 0000. Se lustruiește în lungul fibrei, fără mișcări circulare. Se trece în mod egal pe toată suprafața astfel încât luciul să fie uniform. O astfel de refacere necesită timp și efort, dar dacă se folosește o ceară de calitate, rezultatul va fi foarte frumos și de durată.

Lâna de oțel este folosită și pentru îmbătrânirea artificială a lemnului. Metoda este descrisă pe larg aquí.

Pentru că este fină și nu zgârie, lâna de oțel foarte fină se folosește pentru îndepărtarea petelor de vopsea de pe suprafețele de sticlă (ferestre, mese). O puteți folosi pentru a îndepărta orice pată dificilă de pe suprafețele de sticlă.

Sper să va fie de folos informațiile. Pentru că sunt convinsă ca este încă loc de completări, îi rog pe cei care au folosit și altfel lâna de oțel să împărtășească cu noi experiența. Cei care au neclarități pot lăsa întrebările mai jos, în spațiul dedicat. Promit să răspund fiecăruia.

 

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

2 comentarios

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol