Spuneam în articolul despre derivados de la madera că am să revin la lemnul stratificat, fiind un subiect mai amplu. Pe scurt, lemnul stratificat este tot un derivat de lemn care păstrează aspectul și frumusețea lemnului masiv, eliminând însă neajunsurile acestuia. Nu tot lemnul stratificat se obține în acelasi mod, diferind în funcție de domeniul de utilizare.
Unul din domeniile în care lemnul stratificat este folosit este cel al obținerii parchetului. Despre el am mai vorbit și în articolul despre cele 3 tipuri de parchet și comparația dintre ele. Parchetul din lemn stratificat are practic aspectul celui din lemn masiv, dar caracteristici diferite. Se obține din mai multe straturi de lemn, lipite unul peste altul la fel ca la tackle, stratul de deasupra fiind mai gros, dând astfel aspectul de lemn masiv.
Nu tot parchetul stratificat este obținut din același număr de straturi sau din aceleași tipos de madera. De aici vine și diferența de calitate sau de preț. Practic, cel mai des întâlnim 2 tipuri de parchet stratificat:
- parchet obținut dintr-un mijloc din lemn masiv peste care se pun 2 „blinduri”, 2 furnire mai groase, tot din lemn masiv,
- parchet obținut dintr-o „față” groasă de lemn masiv, ca un furnir, pusă peste un placaj obținut dintr-un număr impar de furnire de lemn puse perpendicular una peste cealaltă.
De grosimea blindului de față depinde calitatea parchetului. Un blind mai gros înseamnă un parchet de calitate, cu un preț mai mare, iar unul mai subțire va avea un preț mai mic, fiind mai slab calitativ.
Obținerea parchetului stratificat este făcută cu scopul de a avea acelasi aspect al parchetului din lemn masiv, dar caracteristici superioare, ca de exemplu:
- stabilitate dimensionala – lemnul nu se mai umflă sau se contrage din cauza variației de umiditate din mediul ambiant,
- rezistență crescută la umiditate și căldură – nu mai este influențat de existența unui mediu umed, cu căldură excesivă,
- preț mai mic – straturile inferioare sunt din lemn mai slab calitativ, ducând la obținerea unui preț mai mic al parchetului. Astfel parchetul din esențe deosebite devine mai eccesibil
Datorită acestor proprietăți perchetul poate fi montat și în zone cu umiditate mai ridicată, cum ar fi parterul locuințelor, baia sau subsolul, sau direct pe planșeul din beton, iar pentru montaj nu trebuie lăsat un spațiu lângă perete pentru eventualele modificări dimensionale.
Cu toate că nu sunt multe, există totusi și dezavantaje. Din cauza stratului de suprafață mai subțire, refacerea parchetului se poate face de 1 sau 2 ori, spre deosebire de cel din masiv care permite rașchetarea și de peste 10 ori. Iar pretul nu este întotdeauna mai mic decât cel al lemnului masiv. Sunt tipuri de parchet stratificat din specii exotice care au prețul chiar mai mare decât al celui masiv.
Există un alt tip de lemn stratificat care este folosit la obținerea ramelor de ferestre și a ușilor. Spre deosebire de cel pentru parchet, acesta se obține așezând straturile de lemn unul peste celălalt în lungul fibrei, nu perpendicular, de aceea mulți mai folosesc și termenul de lemn laminat. Lemnul astfel obținut este mai stabil și are calități superioare celui masiv, fiind foarte potrivit pentru windows tip termopan și ușile folosite la exterior, dar și la alte tipuri de construcții.
Etapele obținerii lemnului stratificat pentru rame de ferestre sunt următoarele:
- tăierea bușteanului în scânduri
- secado
- tăierea scândurilor la dimensiunea dorită
- tipo: îndepărtarea nodurilor și a altor defecte
- îmbinarea elementelor în lungime (în dinți)
- calibración
- capas
Cea mai importantă etapă pentru calitățile ulterioare ale stratificatului este eliminarea nodurilor și a defectelor. Astfel se obține un lemn mai sănătos și mai uniform, cu rezistențe mult mai bune în timp. Stratificarea acestor elemente se face prin încleiere cu adhesivos especiales, tipo D4, care rezistă foarte bine la cicluri repetate de îngheț-dezgheț.
Folosirea lemnului stratificat la obținerea ferestrelor are o serie de avantaje care-l fac să fie preferat lemnului masiv:
- este sigur, durabil și rezistent
- nu se curbează, nu crapă, nu „lucrează”
- permite schimbul de aer – „respiră”
- se pot crea cele mai diverse forme: romb, arcadă, cerc, etc
Pentru colorarea acestui tip de stratificat este bine să se folosească produse uniformizante pentru a nu scoate în evidență liniile de îmbinare. In rest, acabado pueden fabricarse de la misma manera que la madera maciza.
Lemnul stratificat a apărut din dorința de a folosi lemnul și în unele domenii mai dificile, fără a prelua și riscurile ce decurg din folosirea lui în acele condiții. El păstrează tot ceea ce iubim la lemn – frumusețea, desenul natural, căldura – căpătând în plus stabilitate și rezistență. Cu ajutorul lui ne putem bucura de frumusețea unor specii deosebite la un preț mai accesibil, iar formele deosebite imaginate de designeri pentru ferestre nu mai sunt un vis.
Un compendio bien "estratificado", ¡bueno para la "cultura popular"! ¡Bravo!
Vale, vale, el parqué es conocido, pero me gustaría saber dónde encontrar vigas de triple capa para las paredes de las casas, como en las fotos. Parece ser que aquí no, por desgracia. Porque me gustaría hacer la repisa de mi casa de madera triple laminada.
Buenas noches,
Si es viga laminada (vigas estratificadas), también se hace en nuestro país. Hay una fábrica cerca de Targoviste (hicieron, entre otras cosas, las estructuras de las salinas de Turda y las de Therme Bucuresti), o en Joseni, en Harghita. Espero que encuentre lo que busca.
Le deseo lo mejor.
Prueba con Holver.
Chisinau, RM
Lemn Protect s.r.l.
Secciones grandes, longitud hasta 6,0 m
Debe diferenciar entre madera laminada y madera laminar