Bricolaj Panouri

Ce este lemnul stratificat și prin ce este diferit de lemnul masiv

Spuneam în articolul despre derivatele din lemn că am să revin la lemnul stratificat, fiind un subiect mai amplu. Pe scurt, lemnul stratificat este tot un derivat de lemn care păstrează aspectul și frumusețea lemnului masiv, eliminând însă neajunsurile acestuia. Nu tot lemnul stratificat se obține în acelasi mod, diferind în funcție de domeniul de utilizare.

Unul din domeniile în care lemnul stratificat este folosit este cel al obținerii parchetului. Despre el am mai vorbit și în articolul despre cele 3 tipuri de parchet și comparația dintre ele. Parchetul din lemn stratificat are practic aspectul celui din lemn masiv, dar caracteristici diferite. Se obține din mai multe straturi de lemn, lipite unul peste altul la fel ca la placaj, stratul de deasupra fiind mai gros, dând astfel aspectul de lemn masiv.

lemnul stratificat
sursa foto: armstrong.com

Nu tot parchetul stratificat este obținut din același număr de straturi sau din aceleași tipuri de lemn. De aici vine și diferența de calitate sau de preț. Practic, cel mai des întâlnim 2 tipuri de parchet stratificat:

  • parchet obținut dintr-un mijloc din lemn masiv peste care se pun 2 „blinduri”, 2 furnire mai groase, tot din lemn masiv,
  • parchet obținut dintr-o „față” groasă de lemn masiv, ca un furnir, pusă peste un placaj obținut dintr-un număr impar de furnire de lemn puse perpendicular una peste cealaltă.
lemnul stratificat
sursa foto: pistonheads.com

De grosimea blindului de față depinde calitatea parchetului. Un blind mai gros înseamnă un parchet de calitate, cu un preț mai mare, iar unul mai subțire va avea un preț mai mic, fiind mai slab calitativ.

Obținerea parchetului stratificat este făcută cu scopul de a avea acelasi aspect al parchetului din lemn masiv, dar caracteristici superioare, ca de exemplu:

  • stabilitate dimensionala – lemnul nu se mai umflă sau se contrage din cauza variației de umiditate din mediul ambiant,
  • rezistență crescută la umiditate și căldură – nu mai este influențat de existența unui mediu umed, cu căldură excesivă,
  • preț mai mic – straturile inferioare sunt din lemn mai slab calitativ, ducând la obținerea unui preț mai mic al parchetului. Astfel parchetul din esențe deosebite devine mai eccesibil

Datorită acestor proprietăți perchetul poate fi montat și în zone cu umiditate mai ridicată, cum ar fi parterul locuințelor, baia sau subsolul, sau direct pe planșeul din beton, iar pentru montaj nu trebuie lăsat un spațiu lângă perete pentru eventualele modificări dimensionale.

lemnul stratificat
sursa foto: stragsfordmanagement.com

Cu toate că nu sunt multe, există totusi și dezavantaje. Din cauza stratului de suprafață mai subțire, refacerea parchetului se poate face de 1 sau 2 ori, spre deosebire de cel din masiv care permite rașchetarea și de peste 10 ori. Iar pretul nu este întotdeauna mai mic decât cel al lemnului masiv. Sunt tipuri de parchet stratificat din specii exotice care au prețul chiar mai mare decât al celui masiv.

lemnul stratificat
sursa foto: directwoodflooring.co.uk

Există un alt tip de lemn stratificat care este folosit la obținerea ramelor de ferestre și a ușilor. Spre deosebire de cel pentru parchet, acesta se obține așezând straturile de lemn unul peste celălalt în lungul fibrei, nu perpendicular, de aceea mulți mai folosesc și termenul de lemn laminat. Lemnul astfel obținut este mai stabil și are calități superioare celui masiv, fiind foarte potrivit pentru ferestrele tip termopan și ușile folosite la exterior, dar și la alte tipuri de construcții.

lemnul stratificat
sursa foto: mumfordwood.com

Etapele obținerii lemnului stratificat pentru rame de ferestre sunt următoarele:

lemnul stratificat
sursa foto: smas.ru
  • calibrarea
  • stratificarea

Cea mai importantă etapă pentru calitățile ulterioare ale stratificatului este eliminarea nodurilor și a defectelor. Astfel se obține un lemn mai sănătos și mai uniform, cu rezistențe mult mai bune în timp. Stratificarea acestor elemente se face prin încleiere cu adezivi speciali, de tipul D4, care rezistă foarte bine la cicluri repetate de îngheț-dezgheț.

Folosirea lemnului stratificat la obținerea ferestrelor are o serie de avantaje care-l fac să fie preferat lemnului masiv:

  •  este sigur, durabil și rezistent
  • nu se curbează, nu crapă, nu „lucrează”
  • permite schimbul de aer – „respiră”
  • se pot crea cele mai diverse forme: romb, arcadă, cerc, etc
lemnul stratificat
sursa foto: buildipedia.com

Pentru colorarea acestui tip de stratificat este bine să se folosească produse uniformizante pentru a nu scoate în evidență liniile de îmbinare. In rest, finisarea se poate face la fel ca cea a lemnului masiv.

Lemnul stratificat a apărut din dorința de a folosi lemnul și în unele domenii mai dificile, fără a prelua și riscurile ce decurg din folosirea lui în acele condiții. El păstrează tot ceea ce iubim la lemn – frumusețea, desenul natural, căldura – căpătând în plus stabilitate și rezistență. Cu ajutorul lui ne putem bucura de frumusețea unor specii deosebite la un preț mai accesibil, iar formele deosebite imaginate de designeri pentru ferestre nu mai sunt un vis.

lemnul stratificat
sursa foto: favefaves.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu este inginer chimist dar are o mare pasiune pentru lemn. De mai bine de 20 de ani lucreaza in domeniu, finisarea lemnului fiind ceea ce a definit-o in aceasta perioada. A acumulat experienta lucrand intr-un institut de cercetari, in propria firma, precum si intr-o multinationala. Isi doreste sa impartaseasca continuu din experienta proprie cu cei care au aceeasi pasiune....si nu numai.

6 comentarii

Adaugă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Bine, bine, de parchet se stie, dar as dori sa stiu unde se mai gasesc grinzi triplu stratificate pentru pereti de case, asa ca in poze. Se pare ca la noi nu, din pacate. Pentru ca as dori sa-mi fac manasarda la casa din lemn triplu stratificat.

    • Buna seara,
      Daca este vorba de glulam (grinzi stratificate), se face si la noi. Exista fabrica langa Targoviste (au facut, printre altele, structurile din salina de la Turda si cele de la Therme Bucuresti), sau la Joseni, in Harghita. Sper sa gasiti la ei ceea ce cautati.
      Toate cele bune.

Categorii

Abonează-te la newsletter

ro_RORomanian