Fabricación de casas de madera

Casa junto al lago - Colocar ventanas, elevar el tejado y construir la terraza

După pereții interiori și exteriori, la Casa de lângă lac s-au montat ferestrele, a fost ridicat acoperișul și s-a construit terasa. Etapele anterioare – fundația și montajul pereților exteriori și interiori – le găsiți pe drumulsprecasa.ro, unde există și proiectul prezentat în detaliu, inclusiv imagini foto și video realizate de proprietar. Proiectul este o casă pasivă construită de Litarh în Pantelimon, lângă București, pentru familia Iosif. Pentru o casă pasivă – care reprezintă nivelul maxim de eficiență energetică – montarea ferestrelor și ridicarea acoperișului sunt etape foarte importante. Nu că pentru celelalte tipuri de casă n-ar fi importante, dar aceste zone sunt foarte sensibile în ceea ce privește punțile termice și pierderile de căldură, iar cele mai mici abateri pot determina ieșirea casei din parametri de casă pasivă. Video-ul acestei etape îl găsiți la finalul articolului.

Ferestrele casei pasive trebuie să respecte anumite standarde

Parametrul cu ajutorul căruia se determină performanțele unei ferestre se numește coeficiente de transferencia de calor care, la fel ca în cazul izolațiilor termice, se măsoară în W/m²K. Cu cât este mai mic cu atât fereastra este mai performantă, realizând o bună izolare față de exterior. În cazul caselor pasive, coeficientul de transfer termic trebuie să fie mai mic de 0,85W/m²K. Fereastra este alcătuită din ramă și parte vitrată, fiecare dintre ele fiind realizată din materiale diferite, cu coeficienți termici diferiți. Pentru casele pasive, fiecare dintre aceste materiale trebuie să aibă coeficientul de transfer termic sub 0,85W/m²K.

Windows casas energéticamente eficientes au vitrajul format din două sau trei straturi de sticlă. Între ele este aer uscat sau gaz inert (argon sau kripton) pentru a reduce transferul de căldură. Sticla folosită este de calitate superioară, rezistentă, cu grosime uniformă și poate conține absorberi UV. Între straturile de sticlă se pun benzi care păstrează distanța constantă chiar dacă sunt variații ale presiunii atmosferice. Benzile previn acumularea de umezeală sau scurgerile de gaz inert din interior. Pentru casele pasive se folosesc ferestre din trei straturi de sticlă, cu grosimea totală de 40-50 mm, foarte eficiente energetic. Pe sticlă se montează folii care acumulează căldură și o eliberează când temperatura în interior scade.

Montajul este și el foarte important, zona din jurul ferestrelor fiind cea mai predispusă la punți termice. La casele pasive fixarea ferestrelor se face cu ajutorul unor folii înguste care se lipesc atât la interior, cât și la exterior. Foliile lipite pe conturul ferestrei continuă izolația peretelui, împiedicând formarea punților energetice.

Elementele de umbrire sunt, de asemenea, foarte importante și pot fi adaptate unor sisteme inteligente care le deschid și le închid în funcție de cantitatea de lumină și de căldură din exterior.

Construcția șarpantei și a terasei

Sub supravegherea inginerului proiectant Constantin Tudosă, echipa Litarh a construit acoperișul respectând aceleași reguli impuse de standardul de casă pasivă. Studiile spun că cele mai mari pierderi de căldură au loc prin acoperiș și de aceea stratul izolator trebuie să fie mai gros decât cel de la pereți (la casele pasive, min 15-20 cm în pereți și 25-30 cm la acoperiș). Pentru reducerea la minimum a punților termice foliile au fost montate continuu, fără întreruperi sau străpungeri. Plăcile DVD asigură eliminarea condensului, circulație vaporilor fiind într-o singură direcție, de la interior spre exterior.

Tot în această etapă a fost construită și terasa. A fost nevoie de o singură zi pentru fixarea stâlpilor, a grinzii și a căpriorilor. Stâlpii au fost fixați cu piciorușe pentru a nu veni în contact direct cu betonul și a nu trage umiditate de la el. Nu este o noutate că lemnul este iubitor de apă. Pentru a nu absorbi apa riscând să putrezească, lemnul nu se montează direct pe sol sau pe beton. Un alt factor important este circulația aerului care asigură zvântarea lemnului în cazul în care a fost udat de ploaie. Piciorușele cu care s-au fixat stâlpii au și acest scop, de a lăsa un spațiu prin care aerul să poată circula.

În filmul de mai jos veți vedea caracteristicile ferestrelor pentru casa pasivă, montajul lor, precum și înălțarea acoperișului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu es ingeniera química, pero su pasión es la madera. Lleva más de 20 años trabajando en este campo, siendo el acabado de la madera lo que la ha definido durante este periodo. Ha adquirido experiencia trabajando en un instituto de investigación, en su propia empresa y en una multinacional. Desea seguir compartiendo su experiencia con quienes sienten la misma pasión, y mucho más.

Añadir un comentario

Añade un comentario

Este sitio utiliza Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Categorías

Suscribirse al boletín de noticias

Boletín de noticias del viernes por la mañana
Información y asesoramiento de expertos

es_ESEspañol