Furniruirea manuala este un mod prin care poate fi reparată o piesă de mobilier sau poate fi crescută valoarea uneia făcută din panouri derivate din lemn sau chiar din lemn, dar dintr-o specie mai puțin valoroasă. Subiectul a venit tot de la voi, cei interesați de temele prezentate în revistă. De data aceasta intrebarea era despre furniruirea manuală și despre adezivii ce pot fi folosiți. Am promis că voi dezvolta subiectul și așa a rezultat articolul de mai jos.
Furniruirea, soluția relativ simplă pentru a crește valoarea mobilierului
Furnirul, la fel ca și finisajul, poate fi folosit pentru a crește valoarea unei piese de mobilier. Nu este greu de înțeles cât este de schimbat în bine un mobilier din Panneau d'aggloméré, MDF ou contreplaqué care are aplicat furnir. Marea majoritate a celor care cumpără mobilă nu pot face diferența între mobila din masiv și cea furniruită. Iar daca mobila, în loc să fie căntuită este bordurată, foarte puțini vor fi cei care vor vedea diferența dintre desenul furnirului și cel al bordurii de masiv, fiind convinși ca mobila este din masiv. Spun asta tocmai pentru a înțelege cât de importantă este o furniruire bine făcută.
Surprinzătoare, la prima vedere, este furniruirea masivului. De ce să furniruiești o mobilă din masiv care, prin definiție, este mai valoroasă decât una furniruită? Pentru a-i crește valoarea. Folosind furnir dintr-o esență superioară (nuc, mahon, chêne) ou avec certains effets (paltin măzărat, rădăcină de nuc, incrustation) mobila va fi înnobilată. Dar nu este singurul motiv. Lemnul masiv are greutate diferită în funcție de cât este de dens. Nucul, stejarul sunt lemne mult mai grele comparativ cu teiul sau plopul, de exemplu. Mobila din tei sau plop furniruită cu nuc va arăta ca o mobilă de nuc, fiind însă mult mai ușoară. Dacă la o noptieră sau un dulăpior greutatea nu este atât de importantă, la o masă lungă de 4 m sau de un dulap cu 5 uși diferența va fi semnificativă.
Masivul se furniruiește și pentru a fi finisat mai ușor. Un lemn afânat, așa cum este peuplier, se pătează mai ușor. Furniruit cu stejar sau cerise va fi mult mai ușor de finisat iar rezultatul va fi mai bun.
L'ameublement en tant que projet de bricolage
L'approvisionnement manuel est effectué, par exemple, pour repara o piesă veche de mobilier. În timp, adezivul cu care a fost lipit furnirul îmbătrânește și apar dezlipiri. El poate fi lipit la loc sau, dacă se rupe, poate fi reparat folosind o bucată mică de furnir. Uneori însă suprafața este atât de deteriorată încât furnirul trebuie înlocuit total.
Folosind furniruirea manuala se pot înfrumuseța unele obiecte. Un material folosit mult în proiectele de bricolaj este placajul. Cu ajutorul lui se pot face mici cutii de bijuterii, dar și polițe, rafturi sau chiar dulapuri. Pentru un aspect mai plăcut toate aceste obiecte pot fi furniruite.
Dar cum să faci acest lucru pentru a obține suprafețe frumoase, fără umflături sau defecte? Furniruirea industrială se face în prese speciale iar sub furnir nu rămân bule de aer care să strice aspectul. Feuilles de placage sunt prinse cu fir special (fir fuzibil) care le ține împreună și astfel nu apar defecte (fuguri – depărtarea la presare a foilor de furnir lăsând parțial descoperit suportul).
Când lucrezi acasă sau în atelier nu ai la îndemână dotările din fabrici și trebuie găsite soluții cât mai simple. Cea mai simplă „presă la cald” folosită pentru proiectele DIY este fierul de calcat. Este folosit pentru aplicarea canturilor, dar și pentru a repara furnirul stricat la un colț de masă.
Când piesele pe care vreți să le furniruiți sunt mai mari sau mai complicate iar furniuirea se face „la rece” (adezivul nu are nevoie de temperatură ridicată pentru a se întări) atunci aveți nevoie de :
- trafaleți pentru aplicarea adezivului și pentru presarea furnirului pe suport (îndepărtarea bulelor de aer);
- colle à bois (type aracet), D1 ou D2 dacă obiectul va sta la interior în medii ferite de umezeală, D3 ou D4 pentru obiectele din medii cu risc de umiditate (baie, bucătărie) sau cele folosite la exterior;
- pinces de fixation furnirului până la întărirea adezivului;
- cutter pentru tăierea furnirului și îndreptarea marginilor.
Recomandări pentru furniruirea reușită a unui panou
Foile de furnir pe care le veți cumpăra din magazinele specializate nu sunt foarte late și se vând în pachete. Când furniruiți o piesă mare va trebui ca mai întâi să „construiți” o foaie de furnir de dimensiunea panoului. Foile în pachet sunt în ordinea în care au fost tăiate în fabrică, adică provin din aceeași bucată de lemn. Punându-le una după alta se va obține un desen secvențional. Dacă le veți pune tot una după alta, dar una pe față si alta pe dos, fiecare foaie va fi urmată de imaginea ei în oglindă.
Pentru a construi foaia de dimensiunile panoului furnirul este tăiat la dimensiuni, pus foaie lângă foaie și lipit cu scotch de hârtie. După furniruire acesta va putea fi îndepărtat cu ușurință. Dacă foile nu se potrivesc perfect pe lungime și rămân goluri între ele, trebuie îndreptate cu cutterul.
Pentru a urmări desenul furnirului este foarte important să nu încurcați foile. De aceea se recomandă ca înainte de decupare să fie numerotate. Numerele se vor scrie în 3 locuri pe aceeași foaie (sus, jos și la mijloc). Astfel, dacă rămân bucăți după tăiere, ele vor putea fi folosite pentru alte proiecte.
După ce foaia de furnir a fost construită se aplică adezivul. Recomandat este adezivul tip aracet, dar pot fi folosiți și alții (poliuretanic, epoxidic). În cazul dispersiilor de poliacetat de vinil (tip aracet) însă timpul de priză este mai mare și dă timp pentru așezarea perfectă a furnirului pe panou. Adezivul tip prenadez nu este recomandat deoarece este necesar un timp de evaporarare a solventului (fază deschisă), după care reacția este destul de rapidă și pot apărea defecte. În plus, prenadezul este un adeziv pe bază de compuși de clor care au fost interziși de ceva vreme în CE.
Adezivul se aplică uniform, cu un trafalet, pe partea fără scotch de hârtie. Este apoi pus pe panou iar bulele de aer sunt scoase tot cu ajutorul unui trafalet, curat de această dată, care este plimbat pe toată suprafața. Se pune apoi un panou drept deasupra, pe post de presă și totul este prins în cleme până la întărirea adezivului (min.o oră sau cât recomandă producătorul). În țări precum SUA, Canada, am văzut că există pungi de vacuum pentru a lipi perfect furnirul de panou și a elimina bulele. Sunt exact ca cele folosite pentru alimente sau pentru a depozita hainele. Am căutat și la noi, dar n-am gasit.
Înainte de a folosi adezivul asigurați-vă ca reacționează la rece. Sunt și adezivi care reacționează la cald. În cazul adezivilor recomandați (tip aracet), creșterea temperaturii scade timpul necesar întăririi. De aceea în unele cazuri se foloseste fierul de călcat pentru lipire. Fierul de călcat nu trebuie să fie fierbinte ci numai cald. În cazul în care se folosesc adezivi termofuzibil atunci este necesară o temperatură mai ridicată. În acest caz este bine ca lemnul să fie protejat cu o cârpă.
Dupa ce adezivul s-a întărit se scot clemele, se îndepărteaza panoul folosit drept presă și scotch-ul de hârtie. Suprafața este șlefuită în alb și pregătită pentru finisare. Panoul poate fi furniruit în același mod pe ambele fețe.
Furniruirea manuala nu este o operațiune simplă și are nevoie de foarte multă răbdare. Dar dacă veți reuși să furniruiți singuri un panou pe care apoi să-l finisați satisfacția va fi foarte mare. Vă spun din proprie experiență. Succes!
Bonsoir. Puis-je mettre du placage sur le chant ? Afin d'obtenir une finition continue entre la face avant et le bord de la planche. Par exemple sur une porte. Merci de votre compréhension.
Bonjour.
Oui, c'est possible. Il y a le placage. Même aveugle - un placage plus épais qui adhère lorsqu'il est collé et qui donne l'impression que la porte est en bois massif.
Il est très important d'estomper le front et le bord pour obtenir une finition continue. Il est nécessaire d'estomper parfaitement à 45 degrés et de jointoyer pour s'assurer que le résultat sera parfait. Après le jointoiement, l'excédent est bien poncé pour qu'il affleure la surface et qu'il soit lisse. Poncez et appliquez la finition.
Tous nos vœux de réussite !
N'oubliez pas de vous abonner à la version imprimée de Wood Magazine ! Pour seulement 58 lei/an, vous pouvez vous informer sur l'actualité du secteur, découvrir des idées d'artisanat ou des secrets de fabrication. Nous vous rappelons que le contenu du magazine imprimé est différent de celui du site web. Détails dans le lien ci-dessous.
Merci de votre attention !
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/
Bonjour,
Je m'appelle Marcel et je voudrais savoir comment réparer le comptoir de cuisine de la photo. J'ai essayé avec le fer à repasser, mais les bords du placage sont restés durs et ne se sont pas fixés pour coller.
La colle ne pénètre pas dans les fissures sous le fil. J'ai également mis des poids sur le dessus, mais maintenant il ressemble à la photo ci-contre.
Veuillez m'indiquer quel adhésif utiliser et comment procéder. Je vous remercie de votre attention.
PS Je ne sais pas comment insérer une photo.
Il doit être envoyé à l'adresse électronique suivante
Bonsoir.
Veuillez envoyer la photo à mihaela.radu@cesbrands.ro. Je reviendrai vers vous après avoir vu de quoi il s'agit.
Tous nos vœux de réussite !
Madame
L'objet est laid mais je voudrais enlever le placage des pieds d'une table.
Existe-t-il une solution d'élimination chimique ?
Merci de votre attention.
Bonjour !
Les adhésifs modernes sont assez difficiles à attaquer et la méthode la plus simple pour enlever un placage ancien reste l'eau et la vapeur. À moins de succomber aux diluants ou à l'acétone, il est très difficile de trouver un produit chimique qui puisse attaquer la colle sans danger pour le travail.
L'humidité et la chaleur attaquent les colles anciennes ou ordinaires sans catalyseur. Étant donné qu'il s'agit d'une table, et non d'un meuble de salle de bain ou de cuisine, je pense qu'aucun produit spécial n'a été utilisé pour l'étanchéité.
Vous devez placer une serviette humide sur la surface plaquée et la repasser à l'aide d'un fer à vapeur. Insistez sur le fer à repasser pour que la vapeur pénètre sous le placage. S'il y a une zone où le placage est décollé, commencez par là. La vapeur pénétrera plus rapidement et ramollira la colle. S'il n'y a pas de zone de décollement, cherchez un bord ou une couture.
Si le placage a un peu gonflé, placez une fente fine ou une lame de couteau fine et large sous le placage. Avancer doucement en continuant à étuver et en tirant sur le côté non tendu.
Si le placage est déjà décollé à un endroit, vous pouvez essayer de pulvériser un mélange 1:1 d'eau et de vinaigre ou d'acétone/diluant à cet endroit, sous la partie décollée. Cette méthode est valable pour les colles plus fortes qui ne cèdent pas à l'eau et à la vapeur.
Parfois, surtout dans le cas de meubles provenant de distributeurs internationaux comme IKEA ou KIKA, les colles utilisées sont très difficiles à attaquer. Dans ce cas, il peut être plus simple d'enlever la couche de finition et d'appliquer le nouveau placage sur l'ancien, préalablement réparé aux endroits où il y a des déchirures.
Tous nos vœux de réussite !
Vous pouvez également en savoir plus sur vos sujets préférés dans les magazines imprimés. Vous pouvez encore vous abonner pour recevoir les magazines publiés en 2019 en cliquant sur le lien ci-dessous.
Merci de votre attention !
https://revistadinlemn.ro/product/abonament-2019/