Vă spuneam și în alte articole despre pasiunea mea pentru finisarea antichizată și cum poți transforma total o piesă de mobilier. O să vă arăt în continuare cum am transformat o comodă simplă, din lemn de pioppo e voi, într-o piesă de mobilier care se poate încadra foarte bine în stilul shabby chic. Inițial, comoda arăta așa:
Pentru a o „îmbătrâni” i-am teșit muchiile și blatul cu rașpelul, am lovit-o cu legătura de chei și cu un săculeț cu piulițe, practic am folosit o bună parte din tehnicile de antichizare în alb. Din păcate nu am o fotografie de la această etapă, dar „urmările” se pot vedea mai jos, după ce am aplicat baițul nuc roșcat. L-am aplicat cu pistolul pentru că era mai simplu pentru mine, dar se poate face și cu pensula, cârpa sau buretele, uniformitatea stratului nefiind o prioritate.
După uscare, am venit cu un strat de grund transparent. Am lucrat cu grund nitrocelulozic, dar se poate lucra foarte bine și cu produse hidrodiluabile. Grundul este util pentru fixarea culorii și pentru a face levigatura tra gli strati, condiție obligatorie pentru un tușeu plăcut.
Peste grundul incolor am aplicat, pe toată suprafața comodei, un grund crem.
Am așteptat să se usuce, după care l-am șlefuit pe muchii, părți din postament, laterale, blat până am ajuns la culoarea inițială. La finalul operației arăta așa:
Ca să accentuez efectul de vechi am aplicat, prin pulverizare, un strat foarte fin de patină de îmbătrânire nuc închis, pe toată suprafața, după care am șlefuit-o. Am „ajutat” astfel comoda să arate cu cel puțin 50 de ani ,ai veche.
La final am protejat tot efectul cu un lac acrilic transparent cu grad de luciu 10 care dă un aspect natural peliculei. Lacul acrilic nu dă acea tentă de galben și este foarte rezistent la îngălbenire în timp. De aceea, este preferat pentru protejarea culorilor deschise și a efectelor speciale. Am obținut o comodă foarte „bătrână”, după cum se vede mai jos.
Nu-i așa că transformarea este spectaculoasă? Dacă sunteți interesați și de alte efecte sau vreți să împărtășiți experiențele voastre în domeniu folosiți zona de comentarii a postării.
Sto ristrutturando i miei mobili da cucina acquistati intorno al 1982. Le ante e i frontali dei cassetti sono in legno (così sembra). Ho cercato di ottenere l'effetto screpolatura su di essi. Ho usato vernici monocomponenti e bicomponenti per screpolature (si tratta di materiali artigianali per hobby). Non funziona. Potrebbe consigliarmi qualcosa? Ho usato una vernice a cera e una vernice trasparente.
Grazie per il suo tempo.
Con i materiali screpolanti, la quantità conta molto. Uno strato troppo spesso non si screpolerà dopo l'essiccazione. Cercare di applicare uno strato il più sottile possibile. Se necessario, diluire (5-10%) il prodotto con acqua (se idrosolubile) o con un solvente universale se a base di solventi e applicarlo successivamente.
Vi auguro di avere successo!
Ottimo articolo! Conosci la pasta di legno (Maserrini)? Ho intenzione di comprare una piccola scatola per fare qualche ornamento per cambiare l'aspetto di una mensola o di una semplice credenza.
Attendo con ansia altri articoli sul legno e sulla ristrutturazione.
Grazie!
Salve, ottimo articolo! Domanda: dove trovo quella patina di invecchiamento del noce scuro?
Grazie.
Salve. Congratulazioni per le cose che state realizzando.
Vi chiedo di indicarmi quale vernice opaca potrei utilizzare su oggetti in legno chiaro per evitare che ingialliscano nel tempo. Sono rimasta delusa da tutti i prodotti che ho usato finora. Grazie!
Salve,
Le vernici acriliche a solvente non alterano il colore del legno e sono molto resistenti all'ingiallimento nel tempo. Nell'industria sono particolarmente utilizzate per la finitura di specie legnose chiare o sbiancate chimicamente. Hanno un altro vantaggio. Esistono anche versioni a bassissima brillantezza, che conferiscono un aspetto molto naturale e non rifinito (sono chiamate anche vernici a effetto naturale). Tali vernici sono disponibili presso le aziende produttrici di vernici per legno e vernici industriali o presso i loro distributori.
Grazie per l'apprezzamento.
Tutto il meglio!