Tecniche di finitura - Porte Finestre

Che cosa sono le finestre con doppi vetri e quali sono i requisiti per una finitura duratura?

Sunt motive serioase care ne obligă să schimbăm ferestrele. Nu cred să existe cineva care schimbă ferestrele de la casă sau apartament doar datorită modei sau pentru că s-a plictisit de ele. De obicei există un motiv foarte serios care determină această acțiune: izolația termică și fonică sau deteriorarea iremediabilă a vechilor ferestre. Dacă tot trebuie să le schimbăm, cel puțin să fim cât mai bine informați și să alegem varianta cea mai bună pentru noi.

fonte: finewoodworking.com
fonte: finewoodworking.com
Tipi di finestre

Există patru posibilități de alegere: PVC, lemn, aluminiu și combinație aluminiu-lemn. Cele mai rezistente sunt cele de aluminiu, iar cele mai puțin rezistente, cele din PVC. Atât cele din PVC cât și cele din aluminiu pot avea aplicate folii care să imite lemnul.

Nu intru în detalii referitor la ferestrele din PVC și aluminiu, pentru că nu sunt un specialist în astfel de materiale și nu vreau să greșesc. În ceea ce privește lemnul pot să vă dau informații suplimentare.

Finestre in legno con doppi vetri

Ferestrele din lemn se pot face din diverse esențe – rășinoase, stejar, mahon. Lemnul folosit poate fi masiv sau stratificat. Cele dintr-o singură bucată de lemn masiv sunt din ce în ce mai puțin folosite din cauza instabilității lemnului. Ferestrele din lemn stratificat sunt mult mai stabile, variația lemnului în funcție de umiditate fiind foarte mică.

Problema la ferestre este lungimea elementelor. Variația dimensională poate duce la curbarea sau torsionarea acestor elemente. Lemnul stratificat elimina defectele din lemnul masiv, iar prin stratificare se obține un derivat din lemn rezistent și mult mai stabil. Stratificarea contribuie și la izolarea termică și fonică, straturile de lemn cu fibra așezată pe lung, dar diferit îngreunând traversarea lemnului.

Termenul termopan se referă la sticla ferestrei, nu la timpul de material folosit pentru construcția ramei sau la soluția constructivă. Termopanul este acel sandwich din 2 sau 3 straturi de sticlă, cu spații fără aer între ele sau umplute cu gaze ce împiedică traversarea, astfel încât să fie asigurată izolarea fonică și termică. Fereastra termopan este doar cea care are o astfel de sticlă prinsă în ramă.

Fereastra trebuie construită în așa fel încât apa să nu băltească. Lăcrimarele trebuie să fie inclinate sub un anumit unghi. Condiția ca fereastra să reziste cât mai mult în timp este tocmai această soluție constructivă care îndepărtează apa.

fonte: ecohabitar.org
fonte: ecohabitar.org
Finisarea ferestrelor pentru a rezista cât mai bine în timp

Pentru a finisa ramele ferestrelor se folosesc materiale speciale rezistente la condițiile atmosferice și radiația UV. Cu cât radiația solară străbate mai ușor finisajul, ca atât acesta va fi mai puțin rezistent în timp. Pornind de aici, cele mai rezistente rame sunt cele vopsite, unde fibra lemnului este complet acoperită, iar cel mai puțin rezistente sunt cele acoperite cu finisaj transparent. În cazul finisajului transparent, cele mai puțin rezistente sunt ferestrele lucioase complet transparente, iar cel mai rezistente sunt cele mate, semitransparente.

Rezistenta materialelor de finisare pentru ferestrele din lemn variază între 3-4 ani și 10 ani, uneori chiar 12-15 ani. Asta nu înseamnă că după 10 ani trebuie să le schimbați. Acesta este timpul după care este posibil să apară primele fisuri. Pentru a prelungi viața ferestrelor este bine ca o dată la 2 ani să se facă o întreținere a lor. Adică să se spele și să se aplice, cu cârpa sau prin pulverizare (spray), un ulei de întreținere (se găsește aproape în toate magazinele de profil). Intemperiile vor mânca da questo strato e la finitura sarà protetta.

Rezistența în timp a finisajului depinde foarte mult de condițiile atmosferice. Astfel, la aceeași casă, ferestrele din partea mai bătută de ploi și vânt vor rezista mai puțin decât cele din zona mai protejată. De aceea, foarte greu se obține un act de garanție de la producătorii de lacuri și vopsele. Și dacă se obține până la urmă, este o adevărată carte, cu instrucțiuni privind soluțiilor constructive ale ferestrelor și tehnologia de finisare.

Dacă nu pot fi recuperate și ferestrele caselor vechi pot fi schimbate cu ferestre termopan cu rame din lemn. Sunt firme care reproduc întocmai ferestrele originale, chiar dacă există arce, ferestre duble sau alte detalii constructive. Așa că nu există nici o scuză pentru ca vechile clădiri să fie mutilate.

fonte: hendslidingdoors.com
fonte: hendslidingdoors.com

Sper că aceste câteva indicații să vă ajute atunci când veți dori sau veți fi nevoiți să schimbați ferestrele. Cel puțin, nu porniți de la zero în această acțiune.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

2 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • L'articolo contiene alcuni errori piuttosto gravi, ma i più evidenti si trovano nel paragrafo seguente:

    "Come sappiamo, il legno massiccio presenta variazioni dimensionali che dipendono dalle condizioni atmosferiche (temperatura e umidità) e, in caso di grandi dimensioni, può piegarsi. Il legno lamellare non presenta questi problemi. È costituito da strati di legno disposti perpendicolarmente l'uno all'altro e incollati tra loro. Il risultato è un derivato del legno molto resistente e stabile nel tempo".

    Le dimensioni del legno variano solo in base all'umidità. La temperatura non influisce se l'umidità rimane costante. La variazione delle dimensioni diventa un problema nel caso di giunzioni che non sono state realizzate tenendo conto di questo aspetto. La flessione si verifica quando la giunzione non è stata progettata correttamente, quando ci sono grandi variazioni tra l'umidità all'interno della casa e quella all'esterno e quando il legno utilizzato non è stato selezionato, stagionato, tagliato o rifinito correttamente per la giunzione.

    I profili in legno lamellare non risolvono completamente i problemi di cui sopra, ma aiutano la stabilità dimensionale. Inoltre, come si può vedere dalle immagini dell'articolo, a differenza del compensato, i profili lamellari per falegnameria hanno tutti gli strati di legno con la venatura nella stessa direzione. Non è corretto dire che "è costituito da strati di legno disposti perpendicolarmente tra loro e incollati". .

    • Grazie per il chiarimento. Per quanto riguarda la variazione dimensionale del legno mi riferivo alle condizioni atmosferiche dicendo "temperatura e umidità". Lei stesso dice che la temperatura non influisce se l'umidità rimane costante. Quindi, insieme, temperatura e umidità possono causare la variazione dimensionale del legno.
      Per quanto riguarda i profili di giunzione in legno lamellare, hai ragione e apporterò le modifiche necessarie.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano