Deco&Design - Fabbricazione di case in legno

La casa senza pareti: un esempio artistico della versatilità del legno

Suntem foarte obișnuiți cu prezența lemnului în jurul nostru sub diverse forme, ca mobilă, podele, tavan, uși, ferestre. Dar ca lemnul să ia toate aceste forme, trecând dintr-una într-alta în funcție de necesități, nu cred că este ceva obișnuit. Și totuși, un astfel de loc există sub forma unei case construită în totalitate din grinzi din legno di cedro. Este un bungalou, o casă mică, primitivă și totuși futuristă în același timp, construită din grinzi stivuite parcă la nesfârșit. La final a rezultat un loc total atipic unde totul poate fi orice: scaun, pat, perete, fereastră.

legno

O construcție ce pune în valoare versatilitatea lemnului

Ideea aparține studioului de arhitectură Sou Fujimoto Architetti și are ca punct de plecare versatilitatea lemnului. În arhitectura convențională găsim lemnul în construcții sub forma structurilor de rezistență și a grinzilor, dar și ca pereți, podele, tavane, mobilă, uși și ferestre. Designerii japonezi s-au gândit să facă drumul invers, spre esență. Au pus lemnul sub o singură formă care să întruchipeze toate întrebuințările sale. Este de fapt o împletire a filosofiei privind lemnul în esența lui cu arhitectura.

Grinzile din lemn de cedru folosite la construcție au un impact deosebit. Ele trec dincolo de ideea de lemn și devin existența în sine. Fiecare latură a grinzilor are o lățime de 35 cm, dimensiune care se potrivește cu corpul uman. Astfel, pe ele se poate dormi, se poate sta, se poate trăi. Este o întoarcere la esență pe care doar cultura japoneză o poate face, o poate gândi. Este lemnul simbol așa cum piatra sau floarea de cireș devin simbolul grădinii.

În casa din grinzi nu există nici un loc cu destinație clară. Nu se poate spune aceasta este podeaua, acesta este tavanul, uite, aici avem pereții. Locul care a fost podea, poate deveni scaun sau pat. Totul poate fi privit din perspective diferite, nivelurile sunt relative, iar oamenii reinterpretează spațiul în funcție de necesitățile momentului.

Aici, regulile convenționale ale arhitecturii sunt anulate. Nu există nici planuri, nici un punct de stabilitate. Și toate acestea doar datorită versatilității lemnului. Nici un alt material nu ar putea fi supus atâtor transformări iluzorii. Pentru că nici un alt material nu poate fi construcție, structură de rezistență, izolație, mobilă și finisaje în același timp.

legno

legno

ponte

legno

legno
Acest bungalou nu mai este numai de domeniul arhitecturii. Este lemnul în sine, lemnul esență, lemnul total, care depășește ideea de arhitectură și construcție, devenind un spațiu al existenței.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

5 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Sarei felice se non vi arrabbiaste con me per quello che sto per scrivere, ma credo che se amate il legno, dovreste lavorare a un suo sostituto, in modo da non abbatterlo .... Ammiriamo la sua bellezza dopo averla distrutta ....

    • Non mi offendo di certo per quello che hai scritto, anch'io amo gli alberi e le foreste. Purtroppo, un sostituto del legno inventato qualche tempo fa - la plastica - non solo non viene scelto al posto del legno, ma si è rivelato molto più pericoloso per il pianeta, essendo non biodegradabile. Sono convinto che si stia lavorando su opzioni che potrebbero salvare le foreste. Abbiamo iniziato con una rivista online (la versione cartacea non esiste). 🙂

  • Il problema del nostro legno non è che lo usiamo, il problema è che quando ogni giorno treni e camion di legname e tronchi partono per l'esportazione, c'è un crimine e naturalmente non si tiene conto della rivendita, questo deve farci male!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano