Idee per l'artigianato - Porte Finestre

Per gli amanti del fai da te: riutilizzare le porte in legno

Fac ce fac și ajung din nou la legno recuperato. Consider că este o materie primă cu foarte mare potențial, iar cei care lucrează cu el au tot respectul meu. Am văzut că au apărut și la noi atât depozite pentru astfel de lemn cât și firme care-l folosesc, ceea ce mi se pare un foarte bun semn de maturizare, atât a domeniului de productie cât și a clienților. Tot despre recuperare va fi vorba și în acest articol,  dar de data asta voi vorbi despre refolosirea ușilor din lemn și ceea ce se poate obține din ele cu imaginație și … ceva mai multa muncă. 🙂

refolosirea ușilor
fonte: customade.com

Am auzit de mai multe ori pe cei care-și refac apartamentele sau casele că le e foarte greu să scape de ușile vechi după ce le-au schimbat cu unele noi. Greu găsesc oameni dispuși să le ia, mai ales în perioadele calde, când nici perspectiva de a le pune pe foc nu există. Dar dacă în loc de a fi aruncate ele ar fi păstrate și transformate ulterior în obiecte utile? Să vă dau câteva exemple.

Ușile vechi din lemn pot fi folosite pentru obținerea meselor. Se pot face măsuțe de cafea,

refolosirea ușilor
fonte: lushome.com

scrivania,

refolosirea ușilor
fonte: brit.co

sau mese normale, la care să iei masa în familie.

refolosirea ușilor
fonte: homesthetics.net

Pot fi folosite pentru a construi un cuier pe care să-l puneți în holul de la intrare,

refolosirea ușilor
fonte: countryliving.com

sau pentru a face polițe pentru cărți, obiecte decorative sau… unelte de grădină.

refolosirea ușilor
fonte: homesthetics.net

O poliță mai deosebită mi s-a părut cea de colț, făcută dintr-o ușă tăiată în 2 pe lung. Folosind o ușă mai elaborată se poate obține chiar o poliță elegantă.

refolosirea ușilor
fonte: diyprojects.ideas2live4.com

Din 3-4 uși vechi, mai ușoare, se poate face un paravan pentru a delimita o zonă din casă.

refolosirea ușilor
fonte: livinator.com

Păstrându-i aceeași menire, de ușă, poate fi folosită pentru a face o zonă discretă pentru depozitarea obiectelor mici în bucătărie.

refolosirea ușilor
fonte: designsponge.com

O ideea foarte interesantă mi s-a părut cea de mai jos, dintr-un restaurant. Ușile sunt folosite atât pentru a decora pereții, dar și ca mod de etalare a sortimentelor de vin.

refolosirea ușilor
fonte: lushome.com

Prezentate așa totul pare foarte simplu, dar refolosirea ușilor înseamnă și ceva muncă. Mai întâi trebuie bine curățe. Sunt și cazuri când sunt folosite așa cum sunt, chiar dacă au vopseaua sărită. Se obțin obiecte cu aspect antichizat, apreciate de multă lume. Dacă nu sunteți dintre aceștia, atunci este bine să curățați ușile înainte. Este o operație dificilă și poate fi făcută prin decapare cu substanțe speciale (pe care le găsiți in orice magazin DIY), urmată de curățarea cu șpaclu a vopselei înmuiate și șlefuire. Curățarea vechiului strat de vopsea se mai poate face prin ardere cu flacără, sau prin șlefuire mecanică (manual este mult prea greu). Și sabbiatura este un mod de a scăpa de vechiul strat de vopsea, dar nu pentru un proiect DIY (este nevoie de aparatură speciala și de echipament de protecție).

După îndepărtarea vechiului strat, lemnul se șlefuiește în alb, după care se colorează și se finisează după dorința fiecăruia. Vă recomand folosirea unor materiale cu aplicare simplă si care să vă dea cât mai puțină bătaie de cap.

Finalmente ho un esempio de refolosire a ușilor, este perfect ca idee de „iată ce pot face 2 mâini dibace”. John Doucet, un american isteț, a hotărât să refolosească pernele rămase de la veche canapea, la una nouă facută din uși recuperate de la niște vecini din cartier. A avut nevoie de 3 uși: una pentru spătar, una pentru laterale și una pentru șezut.

A pornit de la uși care arătau așa,

refolosirea ușilor

pe care le-a tăiat după dimensiunile noii canapele. A decapat apoi bucățile rezultate, le-a curățat și le-a asamblat folosind șuruburi recuperate pentru a păstra aspectul de vechi. După asamblare, a șlefuit bine lemnul, l-a colorat în nuanță mahon si a aplicat 2 straturi de lac poliuretanic cu șlefuire între ele, rezultând canapeaua de mai jos.

refolosirea ușilor

John spune că a muncit 42 de ore la acest proiect, din care 30 numai pentru curățarea ușilor, iar costul cu materialele folosite (baiț, lac, adeziv, chit) s-a ridicat la… 55 $. Bun preț pentru o canapea.

Un alt lucru care mi-a placut când am citit despre acest proiect – genul ăsta de mobilier, făcut din obiecte din lemn recuperate, se numește… frankenfurniture. 🙂

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

3 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano