Idee per l'artigianato

Suggerimenti per l'anticatura di legno e mobili

Antichizzazione del legno este subiectul meu favorit. Dar nu cred că mai era o noutate pentru nimeni. Îmi place să scriu despre acest subiect și să împart cu voi cunoștințele acumulate în mulți ani de lucru cu produse pentru finisarea lemnului. Pentru cei mai puțin  familiarizați cu termenul, antichizarea lemnului înseamnă îmbătrânirea lui artificială. Ea se realizează cu tehnici și produse speciale care pot fi aplicate atât direct pe lemn, cât și la mobila deja finisată.

Cei mai mulți dintre cei interesați de antichizare doresc să schimbe aspectul unui obiect de mobilier pe care-l au de ceva vreme. Faptul că are deja vechime este un avantaj în acest caz, pentru că mobila are cu siguranță și ceva semne ale trecerii timpului: lovituri, tociri ale muchiilor, zgârieturi, etc. Dacă semnele nu există, ele pot fi facute cu ajutorul unor scule foarte simple:

  • un săculeț în care sunt șuruburi și piulițe de diverse dimensiuni. Cu el se lovește mobila din loc în loc
  • o bucată de lanț cu zale mai mari. Și ea este folosită tot pentru a lovi mobila
  • un șurub și un ciocan. Se fac semne pe lemn ca în imaginile de mai jos
anticatura del legno
suyrsa foto: litllemudpies.blogspot.com
anticatura del legno
fonte: litllemudpies.blogspot.com
  • o pilă sau un rașpel cu care se teșesc si se fac semne pe muchii
  • un ciocan cu capul rotunjit cu care se lovește ușor mobila
  • chiodi di diverse dimensioni battuti a caso sul dorso di una spazzola. Si usa per fare i fori del curry

Practic orice obiect contondent poate fi folosit pentru a lăsa impresia trecerii timpului. De altfel, procedeul de antichizare apelează foarte mult la imaginația fiecaruia iar sfaturile sunt pur si simplu orientative. Pornind de la ele fiecare își poate face propriile unelte.

Aceleași unelete sunt folosite și atunci când se face de la început o mobilă care trebuie să arate veche. În acest caz semnele se fac încă de la început, înainte de aplicare finisajului, pe lemnul în alb cum se spune. După finisare, aceste semne vor arăta ca și când mobila e fost lovită în timp și au apărut teșituri.

anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro

Pentru a face o mobilă sa arate veche cel mai simplu mod este să o vopsiți într-o altă culoare, după care să-i șlefuiți muchiile până ajungeți la culoare inițială și chiar la lemn. Procedeul se numește distress, dar îl puteți găsi si cu termenul de consumare sau arderea muchiilor. Este simplu de făcut, iar dacă culoarea este aplicată cu pensula, efectul de vechi este și mai accentuat. Pentru că este posibil să ajungeți la lemn atunci când șlefuiți muchiile este bine să aplicați un lac transparent deasupra. Lacul nu trebuie să fie foarte lucios pentru că este greu de crezut ca o mobilă veche strălucește. Foarte bine pentru astfel de finisaje merg lacurile cu grad de luciu scăzut și chiar cu efect natural (fără luciu). Înaintea aplicării vopselei verificați compatibilitatea dintre straturi.

anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro

Dacă doriți un aspect și mai vechi, mai rustic (gen mobila de la țară îndelung folosita) șlefuirea se poate face si pe suprafața mobilei. Trebuie sa aveți însă grijă ca nimic să nu pară exagerat, nenatural. Încercați să vă imaginați locurile unde în mod normal mobila ar putea „încasa” loviturile și acolo faceți șlefuirea. Aveți întotdeauna în față imaginea de ansamblu, mobila ca un întreg, nu gândiți fiecare ușiță sau sertar în parte. Pot arăta foarte bine separat, dar împreună totul devine exagerat, fără legătură cu realitatea. Mobila antichizata înseamnă o mobilă îndelung folosita și toate procedeele trebuie să conducă la acest lucru, nu la un aspect de mobilă nouă lovită, zgariată și julită.

anticatura del legno
fonte: jenniferrizzo.com

Pentru a accentua aspectul de vechi se pot folosi patine de învechire. Aceastea au în general culori închise (nuc, nuc închis), dar și patinele verzi (asemănătoare mucegaiului) sau cele gri albăstrui, asemănătoare lemnului învechit de vreme dau un aspect foarte autentic. În cazul mobilei vopsite și apoi șlefuită pe muchii, patina se aplică pe toată suprafața. Se pot folosi patine care după aplicare se șlefuiesc cu bureți abrazivi sau lână de oțel (aspect mult mai fin) sau patine care se aplică prin ștergere.

anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro
anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro

Un aspect foarte interesant dau patinele metalizate. Aplicate discret ele innobilează mobila. Cele mai frumoase efecte se obțin cu patinele bronz. Folosită cu grijă si cea aurie dă un aspect interesant, prețios. Cea argintie este mai rece, mai distantă si trebuie adaptată bine la model pentru a fi credibilă.

anticatura del legno
fonte: relovedrubbish.blogspot.com

Tot aspect de învechire se obține aplicând pe toată suprafața ceară colorată. Eu am folosit la un moment dat ceară pentru pantofi. Atenție, nu soluție ci ceară pentru lustruit pantofii. Cel mai bine a mers cu cea maro.

anticatura del legno
fonte: mypassionfordecor.blogspot.com

Un aspect foarte interesant se poate obține structurând lemnul, adică scoțând în evidență desenul format din lemn târziu si lemn timpuriu. Lemnul târziu, fiind mai dur, rămâne în relief iar cel timpuriu, mai moale, este îndepărtat superficial. Astfel, atunci când treceți cu mâna perpendicular peste lemn îi veți simți desenul în relief. Se poate face folosind perii rotunde de sârma montate la o bormașină. Este obligatoriu ca mobila sa fie din lemn masiv.

anticatura del legno
fonte: woodworkerssource.com

Nu puteți obține lemn structurat pe panouri furniruite. Dacă vreți să structurati, de exemplu, un vechi blat de masa, nu este nevoie să îndepărtați finisajul, peria de sârmă va face toata treaba. Dacă rămâne ceva culoare este chiar mai bine. Efectul de vechi va fi și mai accentuat.

anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro

Structurarea dă foarte bine și pe pardoselile de brad sau stejar. Un efect foarte frumos se obține dacă peste lemnul structurat aplicați un strat de vopsea, după care șlefuiți. Șlefuirea se poate face în 2 moduri.Se ia vopseaua numai de pe lemnul târziu, efect care pune și mai mult în evidență desenul, sau se insistă, astfel încât să rămână parțial pe lemn, efectul obținut fiind de lemn „spălat”, adică puțin vopsit, dar se vede totuși, neuniform, lemnul. Efectul de spălat dă bine și pe lemn nestructurat.

anticatura del legno
fonte: revistadinlemn.ro

Subiectul este foarte ofertant și mai este foarte mult de spus despre el. Dar cred ca este bine să mă opresc aici cu promisiunea că voi reveni cu o parte a 2-a (probabil și a 3-a) în foarte scurt timp.

anticatura del legno

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

9 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

    • Per la finitura a spruzzo dell'MDF il sistema migliore è il poliuretano pigmentato: 2 mani di fondo bianco, carteggiatura, una mano di vernice bianca o colorata (lucida o opaca).
      Potete trovare maggiori informazioni qui.
      Tutto il meglio.

  • Salve,

    Apprezzo molto il vostro sito, anche se non mi occupo di arredamento tutto quello che leggo qui mi piace come storie e cerco di applicare le informazioni alla mia casa.

    Ho una grande richiesta, quella di aiutarmi con qualche consiglio. Voglio acquistare da un certo outlet del mobile una cassettiera in legno di gomma molto scura, e vorrei verniciarla in bianco-beige con effetti vintage. Ho la vernice a gesso e la cera della Borma Wash, non le ho mai usate, e secondo me questo processo non dovrebbe essere difficile ma vorrei non sbagliare. Come posso cambiare il colore dei mobili?

    Grazie mille!

    • Salve,
      Grazie per il vostro apprezzamento!
      Prima di applicare la vernice o la cera, è necessario carteggiare leggermente i mobili. Si può carteggiare con spugne fini che si trovano nei negozi di bricolage. Nelle forme di levigatura si possono trovare qui se qui. La carteggiatura aiuta a rimuovere lo sporco e qualsiasi materiale applicato in precedenza che potrebbe impedire l'adesione. Dopo la carteggiatura, rimuovere la polvere e applicare la vernice. Leggere prima le istruzioni per l'applicazione per verificare se è necessario diluire la vernice. Per la cera non è necessario carteggiare. È sufficiente passare un panno con acqua e detergente su tutti i mobili e poi un panno asciutto. Lasciate asciugare bene per un po' e poi potete applicare la cera. Applicatela in uno strato sottile e stendetela molto bene. Quindi lucidate con un panno di cotone morbido. Potete anche applicare la vernice e poi la cera: in questo caso non è necessario pulire il mobile prima di applicare la cera. Buona fortuna.

      • Salve,

        in attesa della "vittima" (la "vittima") guardo su youtube alla ricerca di informazioni su ricondizionamento, verniciatura, laccatura di mobili ecc. e ho visto persone che usano una soluzione di acqua e aceto per rimuovere la polvere dalle superfici lucide. Quindi mi chiedo se devo pulire i mobili con qualcosa di speciale o se è sufficiente un panno morbido. Mi sono anche ricordato che è bene passare alla verniciatura subito dopo la sverniciatura, quindi mi prendo un fine settimana di riposo per tutto il lavoro.

        Grazie!

        • L'aceto si usa per sgrassare. Le soluzioni contenenti cera (ad esempio Pronto) sono utilizzate per la manutenzione dei mobili. La vernice non può essere applicata sopra la cera perché non ha aderenza. Per questo motivo, dopo la levigatura, si carteggia con una soluzione di aceto. Per la sicurezza. Penso che se la carteggiatura è ben fatta, non c'è bisogno dell'aceto e si può carteggiare solo con un panno di cotone morbido. Se si vuole essere sicuri, si può usare anche l'aceto.
          La vernice deve essere applicata il giorno stesso della carteggiatura. Se si fa la carteggiatura oggi e la levigatura domani, non va più bene. 🙂
          Buona fortuna!

  • È molto difficile trovare consigli per progetti di bricolage in rumeno e sono felice di aver trovato questo articolo. Ho una cassettiera in legno massiccio che voglio levigare e verniciare con una vernice opaca a base d'acqua, perché la vernice a gesso mi sembra troppo costosa, e in più ho bisogno di una cera della stessa gamma alla fine, che è altrettanto costosa.
    Vorrei chiederle una cosa perché vedo che ha molta esperienza:
    Posso applicare la cera per scarpe marrone sulla vernice bianca a base d'acqua per ottenere un effetto anticato? In caso affermativo, devo aggiungere qualcos'altro per proteggere l'effetto anticato o la cera marrone è sufficiente per mantenere l'effetto?
    In caso contrario, cosa mi consigliate di usare per ottenere l'effetto marrone antico nel disegno del legno, a parte i prodotti per la pittura a gesso?

    • Buona sera.
      Si può usare il lucido per scarpe, ma quello classico, non quello moderno in tubetti con la spugna all'estremità. Si consiglia di non applicarne troppo e di stenderlo bene, in modo che non ne rimanga troppo in un punto. Si può applicare solo cera su cera. Si consiglia di applicare uno strato di cera incolore sopra la cera colorata. Cera per pavimenti comunemente in commercio. Lasciare asciugare la cera colorata per almeno 24 ore, quindi applicare uno strato sottile di cera incolore, anch'esso in strato sottile e ben steso.
      Se si applica la cera sulla vernice carteggiata, se ne attacca di più. Senza carteggiatura, ne rimarrà meno sulla superficie.
      Esistono anche patine per effetti sui mobili, ma la più semplice è quella a cera.
      Per evitare spiacevoli sorprese cromatiche, provate prima una parte più nascosta per vedere l'effetto. Se siete soddisfatti, applicatelo al resto dei mobili.
      Buona fortuna!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano