Varie

Cos'è l'olio di legno di cedro e a cosa serve

Poate pentru mulți dintre voi subiectul de astăzi nu o să pară la fel de interesant ca cele din ultima perioadă, pentru că nu este despre prelucrarea sau tratarea lemnului. Subiectul însă, nu numai că este interesant, dar este și foarte util. Despre uleiul de cedru, sau ulei din lemn de cedru cum mai este denumit, știam câteva lucruri destul de generale – este un ulei esențial, miroase frumos, se folosește în medicină și farmacie – dar sugestia unui cititor m-a determinat să aflu mai multe despre el.

uleiul de cedru
fonte: theminfuloiler.wordpress.com

Uleiul de cedru este cunoscut din cele mai vechi timpuri, de pe vremea sumerienilor și a egiptenilor. Este de altfel foarte pomenit și în Biblie, unde se vorbește despre virtuțile lui tămăduitoare. Egiptenii îl foloseau pentru îmbălsămare, pentru că îndepărta insectele și alte asemenea vietăți, cadavrele rămânând intacte. Sumerienii l-au folosit ca bază pentru obținerea diverselor vopsele.

Uleiul este unul cu adevărat deosebit având o mulțime de calități. Are proprietăți antiseptice, antiseboreice, antispastice, astringente, diuretice, este un bun tonic dar și un bun sedativ, poate fi folosit ca insectofungicid, ca antiinflamator sau expectorant. În ultima vreme a fost folosit cu bune rezultate în  cercetări privind tratarea cancerului și a tumorilor.

uleiul de cedru
fonte: natadviser.com

Uleiul nu se obține numai dintr-un singur tip de cedru, iar calitățile lui diferă în funcție de lemnul folosit. Sub aceeași denumire – ulei din lemn de cedru – se găsește atât uleiul extras din soiuri de cedru cât si cel din soiuri de jenupăr. Soiurile folosite încă din cele mai vechi timpuri pentru uleiul folosit în medicină și cosmetică sunt Cedrus Atlantica (cedrul african, cedrul marocan sau cedrul mediteranean, cum mai este cunoscut) și Cedrus Deodora (cedrul himalaian). Aceste uleiuri au proprietăți terapeutice remarcabile și sunt foarte pure pentru că se folosește lemn care crește la mare înălțime, în zone foarte curate.

uleiul de cedru
fonte: mulberrypines.com

Soiurile de jenupar folosite la obținerea uleiului sunt Juniperus Funebris (ienupar chinezesc), Procera (african), Virginiana (din Virginia, SUA) și Ashei (din Texas). Aceste uleiuri sunt folosite pentru obținerea săpunurilor, a odorizantelor de cameră, soluțiilor de curățenie și întreținerea casei, împrospătarea mobilei, îndepărtarea moliilor, etc.

uleiul de cedru
fonte: fendrihancanada.com

Jenupărul de Virginia mai este cunoscut și ca cedrul roșu aromatic. El este folosit la obținerea dulapurilor și a cuferelor pentru că uleiul îi conferă un miros foarte plăcut și ține moliile la distanță.

uleiul de cedru
fonte: dutchcrafters.com

Tot datorită prezenței uleiului lemnul se folosește la obținerea sicrielor sau a urnelor funerare. Rezistența mare la atacul insectelor îl face foarte potrivit pentru a fi folosit direct pe pământ, la obținerea deckurilor sau a recinzioni.

uleiul de cedru
fonte: lifetimewarantyfence.com

Din cedrul roșu se extrage uleiul folosit pentru împrospătarea mobilei din lemn de cedru, dar mai  ales a mirosului acesteia, ținând astfel moliile la distanță. Un mod foarte bun de luptă împotriva moliilor este punerea în dulapuri a bucăților de lemn îmbibate cu ulei de cedru. Metoda este garantată.

uleiul de cedru
fonte: heartworkorg.com

Uleiul se obține prin distilarea bucăților de lemn de cedru, a rădăcinilor, crenguțelor și chiar acelor, amestecate cu apă. Se obține un ulei foarte pur, cu o culoare galben arămie. Pentru a putea fi folosit în scopuri medicale sau cosmetice el trebuie să fie foarte pur. Când îl cumpărați încercați să nu-l luați pe cel mai ieftin. Pentru a-l face mai accesibil ca preț unii producători îl amestecă cu uleiuri vegetale. Puteți verifica daca este un ulei de calitate punând o picătură de ulei pe o hârtie absorbantă. Dacă după evaporare nu rămân reziduuri este un ulei de calitate. Daca apar reziduuri inseamnă ca uleiul a fost amestecat cu uleiuri vegetale.

uleiul de cedru
fonte: parfumersworld.com

Cele mai cunoscute utilizări ale uleiului de cedru sunt:

  • tratarea eczemelor și a dermatitelor,
  • tratarea căderii parului și a mătreții,
  • tratarea răcelilor, pentru desfundarea căilor respiratorii, ca expectorant și în tratarea infecțiilor pulmonare,
  • antiinflamator și în tratarea artritelor,
  • în aromoterapie pentru îndepărtarea stressului,
  • la obținerea săpunurilor și a odorizantelor de cameră,
  • la obținerea soluțiilor pentru îndepărtarea insectelor, a insecticidelor și fungicidelor,
  • în parfumerie,
  • la obținerea soluțiilor de intreținerea casei.

După cum vedeți acest ulei este o adevărată minune. Se găsește și la noi și este bine să-l aveți și voi în casă. Nu uitați însă că există mai multe tipuri de ulei si dacă doriți să-l folosiți pentru proprietățile lui terapeutice căutați-l pe cel himalaian sau african. Uleiurile de calitate au întotdeauna scris pe sticlă din ce tip de cedru este obținut.

uleiul de cedru
fonte: cleanessentialoils.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

3 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve, signora! A proposito di questo articolo, vorrei che mi guidasse in qualcosa.Da circa tre anni ho "contratto" le tarme del cibo, di cui non riesco a liberarmi.Ho usato tutti i tipi di prodotti chimici, ma niente.Credo che depongano le uova nel legno di una cippatrice che non voglio smantellare.Così ho preso la decisione di darci dentro con la vernice per legno.Vorrei chiederle se non c'è da comprare nel nostro paese l'olio di cedro rosso della Virginiara, 1-2 litri, in una scatola di metallo, come nella foto ? In caso contrario, potrei mescolare l'olio essenziale di cedro rosso nella soda caustica? 30 ml di olio essenziale a quale quantità di soda, per non diminuire le proprietà della soda? Ho cercato su internet e ho visto che questo olio di cedro diluito è disponibile solo negli Stati Uniti, lo abbiamo nei grandi negozi di bricolage ? Grazie in anticipo !

    • Buona sera.
      Non sono riuscito a trovare nemmeno l'olio di cedro in confezioni grandi. Esiste solo l'olio essenziale per uso cosmetico o medico. Si può aggiungere al lucidante per legno a base di olio. Lo smalto "ammorbidito" può essere utilizzato per rivestire il legno.
      Tutto il meglio!

  • Salve signora.Vorrei chiederle dove posso acquistare l'olio di cedro rosso Virginiara, perché ho delle tarme alimentari e vorrei impregnare un mobile di legno con questo olio.Si può trovare in un negozio di bricolage nel nostro paese, un litro o due? Esiste una vernice, uno smalto, un bagno che contenga questo olio? Oppure posso comprare una vernice e mescolarvi un po' di olio essenziale di cedro rosso, lavanda, citronella, canfora? Grazie in anticipo per i vostri consigli!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano