FAI DA TE - Tecniche di finitura

Suggerimenti per chi realizza mobili in stile rustico

Am văzut de curând un mobilier de dormitor, din lemn masiv de ciliegia, făcută în stil rustic. Mi-a plăcut lemnul împerecheat cu grijă, îmbinările curat făcute, faptul că părțile mai  puțin vizibile erau lucrate la fel de bine ca cele la vedere. Din păcate, dacă ar fi fost într-un magazin, s-ar fi vândut cu greu sau poate deloc. Tot ce ținea de lăcuire nu era nici pe departe bine. Lacul avea feccia, era aplicat inegal și unde era mai gros făcea buccia d'arancia. Non era levigatura tra gli strati și din acest motiv suprafața era rugoasă. Iar lacul folosit era foarte lucios. Spun întotdeauna că lemnul este foarte important, dar mobila este vândută de design și de finisaj. Mobila aceasta era făcută parcă să sublinieze acest lucru.

stil rustic

Cam în aceeași perioadă, pe facebook, cineva întreba cu ce să finiseze mobila din lemn pe care tocmai o terminase. Întrebarea era pusă într-un grup de profil, unde sunt mulți meseriași talentați. Din păcate, unele dintre sfaturile primite erau departe de a-l ajuta și arătau exact această lipsă a experienței în finisarea lemnului. Problema este că nu există școli sau locuri unde poți învăța să lăcuiești sau să băițuiești, să afli despre caracteristicile lacurilor, să ți se spună care sunt cele mai potrivite în funcție de tipul de mobilier sau care sunt principalele lor caracteristici. Cei care vor să învețe trebuie să „fure” meserie de la cei mai în vârstă, de la cei care au muncit în străinătate sau să afle cât mai multe informații de la tehnicienii firmelor de distribuție lacuri și vopsele profesionale pentru lemn. Este motivul pentru care am hotărât la un moment dat să împărtășesc din cunoștințele acumulate în timp.

stil rustic
fonte: exhizz.com

Să revenim însă la mobila rustică. Rusticul este un stil de mobilier simplu, țărănesc, care se caracterizează printr-un finisaj cât mai discret și culori clasice, naturale. Meșterii populari făceau din lemn mobilier care trebuia să fie în primul rând funcțional și pe care-l înfrumusețau cu elemente pe care le aveau la îndemână. Adică pictau sau sculptau flori sau animale, elemente ce le defineau universul.

stil rustic
fonte: tarancutaurbana.ro

Pentru colorare și protecție foloseau materiale naturale – pământuri, smoală dizolvată în terebentină sau alți coloranți naturali, ceruri sau uleiuri pentru lemn. Cel mai bine ar fi să se folosească astfel de materiale pentru mobila rustică, dar din cauză că nu se mai găsesc, sunt scumpe, sau nu sunt foarte rezistente, se preferă de multe ori materialele moderne.

stil rustic
fonte: picclick.co.uk

Atunci când se folosesc lacuri si vopsele moderne ar trebui respectate anumite reguli. Din punctul meu de vedere, cele mai importante sunt:

  • Stratul de lac aplicat nu trebuie să fie gros. Stratul gros de lac, asemănător plasticului, va distruge aspectul rustic al mobilei. În plus, un strat gros de lac poate crăpa în urma mișcărilor naturale ale lemnului.
  • Folosiți lac cu grad de luciu cât mai scăzut. Chiar dacă luciul este apreciat de mulți, nu are nimic în comun cu mobila rustică. Rustic înseamnă lemn cât mai natural, iar lemnul natural nu strălucește. Într-adevăr în magazinele de bricolaj este greu de găsit lacuri cu grade de luciu diferite. Există însă furnizorii de lacuri profesionale pentru lemn care au astfel de produse. Le puteți găsi și la ambalaje mai mici, la distribuitorii lor. Există, de exemplu, vernici ad effetto naturale. Aplicând astfel de produse lemnul este protejat, dar arată ca și când nu ar fi fost dat nimic deasupra. Bineînțeles, dacă nu se aplică straturi multe.
stil rustic
fonte: by-quadra.ro
  • Aplicați straturi subțiri, adaugați diluant în lac. Lacul se va întinde și se va așeza mult mai bine.
  • Dați minimum 2 straturi (subțiri) de lac astfel încât să puteți șlefui între straturi. Indiferent cât de bine este șlefuit lemnul în alb, aplicând lacul fibra lemnului se ridică – mai mult când produsele sunt pe bază de apă, mai puțin la solvent. Când lacul se usuca fibra îmbrâcată în lac devine dură iar suprafața lemnului foarte rugoasă. Pentru a deveni din nou fină trebuie făcută șlefuirea între straturi cu hârtie de șlefuit cu granulație de min.240 sau cu bureți abrazivi fini. Stratul următor se aplică după ce se desprăfuiește suprafața șlefuită.
stil rustic
fonte: thriftydecorchick.com
  • Feriți-vă de lacul colorat. Va da un aspect de plastic lemnului, mai ales dacă stratul de lac este gros. Lemnul va arată mult mai bine dacă se aplică întâi baiț si după aceea lac. Baițul va scoate în evidență desenul lemnului și frumusețea lui naturală. Daca vreți totuși să obțineți o colorare mai uniformă dați un prim strat de lac colorat (sau grund colorat), mai diluat, după care aplicați stratul de lac incolor.

Mobila rustică este simplă și naturală. Principalul ei atu este lemnul, culoarea și desenul lui natural, formele neprelucrate, crăpăturile, nodurile. Acoperirea lemnului cu straturi groase și lucioase de lac, colorat sau nu, îl face să pară plastic, ceea ce nu are numic comun cu rusticul. De aceea, încercați să găsiți produsele potrivite pentru finisare. Altfel, este păcat atât de lemn cât și de efortul depus.

stil rustic
fonte: esbflooring.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

6 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • È interessante notare che ho iniziato a guardare anche tavoli e sedie rustici dalle radici e sono interessato a diversi aspetti della laccatura.

  • Cristo è risorto! Vi prego di darmi un consiglio. Ho 2 grandi armadi per i vestiti nell'abete. Sono nuovi. Voglio dare un'esca all'acqua marrone scuro e poi dipingerli. Posso carteggiare gli angoli prima di verniciarli. Oppure non è possibile combinare le due cose. Non voglio diventare kitsch o essere troppo impegnato. Vorrei qualcosa di rustico, naturalmente un po' elegante. Grazie per il vostro tempo. Cordiali saluti Elena

    • Salve.
      Mi sembra di capire che volete levigare gli angoli e i bordi per dare un aspetto antico (stile shabby chic). In questo caso non è male combinare le due tecniche. Al contrario, se la carteggiatura non è molto aggressiva, può avere un aspetto molto bello. Esattamente come apparirebbe un vecchio mobile del XVI secolo.
      Per non sembrare kitsch, tutto deve essere fatto nel modo più naturale possibile. La levigatura dei bordi deve essere fatta come se la vernice si fosse consumata con il passare del tempo.
      Sono sicuro che verrà fuori qualcosa di bello.
      In bocca al lupo e tanti auguri!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano