FAI DA TE - Tecniche di finitura

Gommalacca - vernice naturale usata per centinaia di anni per proteggere il legno

Primul material folosit pentru protejarea mobilierului și a instrumentelor muzicale din lemn a fost shellac. Pe lângă protecție el dădea mobilei și acel luciu cald pe care-l mai vedem acum doar la obiecte vechi. Aplicarea era laborioasă și era nevoie de mult timp si multe straturi succesive aplicate, dar se obținea o suprafață frumoasă cu luciu profund. Totuși, în ciuda frumuseții, rezistența peliculei nu era foarte buna, ceea ce a făcut ca în timp să fie înlocuit cu materiale noi, moderne, preferate pentru rezistențele crescute și rapiditatea în lucru. Ca urmare, vechile tehnici de aplicare s-au pierdut, fiind tot mai puțini cei care mai știu cum se proteja lemnul în trecut. Cred însă că shellac-ul reprezintă o parte importanta a finisării lemnului și de aceea vreau să vă spun mai multe despre el.

shellac
fonte: jensploesserguitars.com.au

Shellac-ul a fost primul material folosit pentru acoperirea mobilei și a instrumentelor muzicale cu coarde. Se pare că cei care l-au folosit primii au fost venețienii, în secolul 16. În acea vreme a apărut o îndeletnicire nouă, cea de vopsitor de mobilă. Vopsitorul nu era nici pictor, nici fabricant de mobilă. El se ocupa numai de lăcuirea mobilei cu shellac printr-o tehnică cunoscută astăzi sub numele de french polish.

În secolul 18 finisarea cu shellac era mult folosita în Anglia epocii victoriene pentru acoperirea mobilei făcute cu lemnul scump adus din colonii. Perioada de glorie a durat până în secolul 19, când au apărut finisările cu ulei și ceară. Totuși, mobila scumpă continua să fie făcută cu shellac. La începutul secolului 20 (1920-1930) a fost însă aproape total înlocuit cu lacul nitrocelulozic, foarte asemănător ca aspect, care însă putea fi aplicat prin pulverizare și se putea lustrui cu ușurință.

shellac
fonte: sutclifferestauration.com

Shellac-ul este o rășină secretată de femela unui gândac numit lac (Keria Lacca) ce traiește pe copacii din pădurile din India și Tailanda. Gândacul se hrănește cu seva copacului și depune pe crengile lui rășina, făcându-și un tunel.

shellac
fonte: woodfloorbusiness.com

Culoarea rășinii este diferită în funcție de tipul copacului și de perioada anului în care este secretată. Poate varia de la galben pai la brun închis, trecând prin portocaliu, roșu sau brun deschis. Ca o curiozitate, se spune că este nevoie de 100.000 pana la 300.000 de insecte pentru a face un kg de lac.

shellac
fonte: instructables.com

Când rășina este adunată de pe ramuri sunt luate și bucăți de coajă și chiar insecte. Totul este pus într-un tub de pânză asemănător unui ciorap și încălzit. Rășina se topește și se scurge, resturile rămânând în ciorap. Lichidul este apoi turnat în pelicula subțire și lăsat să se întărească. La final stratul subțire se sparge obținându-se fulgii de shellac.

shellac
fonte: tradekeyindia.com

Mai există și varianta de „nasturi” de shellac, dar este vorba numai de modul cum a fost turnată rășina.

shellac
fonte: antiquesales.com.au

Lacul se obține prin dizolvarea rășinei în alcool industrial (spirt denaturat). Lacul preparat nu rezistă foarte mult timp, de aceea shellac-ul se comercializează sub formă solidă. Daca este preparat este bine să fie ținut la rece pentru că temperatura ridicată îi accelerează deteriorarea. Dacă lacul preparat a stat mai multa vreme este bine să se verifice înainte de a fi folosit. Se toarnă câteva picături și dacă se întăresc imediat lacul este bun. Dacă rămân lipicioase nu mai poate fi folosit.  Când hotărâți să cumpărați lac gata preparat verificați întotdeauna data fabricării și garanția. Acestea trebuie să fie trecute pe etichetă. Dacă nu sunt, nu cumpărați produsul.

shellac
fonte: popularwoodworking.com

Lacul conține în mod natural 3-5% ceară provenită de la insectă. Există și varianta fără ceară, purificată (deparafinată), pentru finisările care implică acoperirea shellac-ului cu alt strat de lac de altă natură sau când straturile aplicate sunt mai groase. Dacă finisarea se face numai cu shellac poate fi folosit cel nepurificat. Varianta cu ceară devine albicioasă în momentul în care se dizolvă în alcool, dar la uscare redevine transparentă.

Rașina secretată de Keria Lacca nu este folosită numai la obținerea lacului pentru mobilă. În industria alimentară se folosește pentru a da luciu bomboanelor sau altor alimente, iar în combinație cu ceara, pentru a proteja fructele transportate pe distanțe lungi (citricele). În trecut a fost folosit pentru izolarea firele electrice împotriva umezelii sau pentru obținerea plăcilor de gramofon și patefon, fiind înlocuit o dată cu apariția vinilului.

shellac
fonte: afsutir.com

Shellac-ul protejează lemnul, blochează tanini și mirosul în interior, este rezistent la radiația UV și nu se închide la culoare în timp, așa cum fac alte lacuri. Când se usucă are un luciu înalt natural, iar pentru a-l mătui se adaugă silice. Suprafața lăcuita este sensibilă la apa și alcool, devenind albicioasă și este puțin rezistentă la temperaturi ridicate, înmuindu-se dacă este pusă pe ea o cană cu lichid fierbinte. Defectele se repară însă foarte ușor, aplicând pur și simplu lac în zona deteriorată. Lacul adăugat se integrează perfect iar defectul dispare.

Metoda de aplicare a shellac-ului se numește french polish. Ea constă în aplicarea succesivă de straturi multe și subțiri de lac prin mișcări continue și circulare. Cum sunt multe de spus despre metodă voi continua cu descrierea în amănunt a modului cum se obține acel luciu unic.

shellac
fonte: jeanmarcfray.com

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

6 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Buona sera!
    Vorrei comprare la gommalacca :))), ma non so dove posso acquistarla.
    Se avete la buona volontà di aiutarmi, vi ringrazio di cuore.
    Una serata meravigliosa!

    • Buona sera.
      È possibile acquistare in rete, ci sono diverse aziende che vendono. Cercate "sellac flakes" o "serlac flakes".
      Tutto il meglio.

  • Ciao! Voglio dipingere un violino. Ma non voglio che sia così lucido, cosa devo fare? Prima di verniciare, il legno deve essere trattato? Grazie

    • Ciao!
      Se si vernicia con la gommalacca, non è necessario lucidare. Se si usa la vernice alla nitrocellulosa o altri tipi di vernice (la nitro è più adatta ai violini), utilizzare una vernice a bassa brillantezza. A seconda della brillantezza, esistono vernici molto opache (0-10 gloss), opache (15-35 gloss), semi-opache (40-60 gloss), lucide (65-90 gloss) e lucide a specchio (>90 gloss).
      Prima di verniciare il legno deve essere carteggiato (ultima grana 180-220) e carteggiato a umido (solo se si vuole tingere il legno. Se il legno è tannico (mogano) utilizzare un isolante come prima mano. L'isolante va applicato in uno strato sottile in modo che non formi una pellicola. Se si usa la gommalacca, non c'è bisogno di un isolante. La gommalacca isola abbastanza bene e si usa anche per bloccare la resina nei nodi.
      Tutto il meglio!

  • Buonasera! Vorrei che mi aiutaste e mi diceste quali resine mi servono per ottenere la lacca con cui laccare gli strumenti musicali, e come prepararla. Grazie!

    • Ciao!
      Gli strumenti musicali vengono rifiniti in modi diversi. Se vi riferite alla finitura a gommalacca, solitamente utilizzata per i violini o le chitarre classiche, nel link sottostante troverete il metodo e la ricetta per la preparazione della vernice. Le scaglie di gommalacca si trovano nei negozi di vernici e colori, nei negozi di vernici per artisti o in rete.
      Nelle fabbriche, i metodi di finitura degli strumenti sono più moderni. Per i violini si usa generalmente la vernice alla nitrocellulosa, più elastica e meno rigida. Per le chitarre si utilizzano vernici poliuretaniche o a base d'acqua. A volte, per le chitarre molto lucide, si usa la vernice poliestere. Tuttavia, a causa dei rischi e dei pericoli (possono verificarsi esplosioni se l'acceleratore entra in contatto diretto con il catalizzatore) viene utilizzata sempre meno.
      Tutto il meglio!
      https://revistadinlemn.ro/2017/08/18/french-polish-metoda-clasica-de-aplicare-a-shellac-ului/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano