Va spuneam de curând că ne-am propus să scriem mai mult despre case din lemn și mai ales despre cele făcute în România. Nu de mult am scris despre căsuțe pe roți făcute la Oradea și care sunt foarte apreciate de clienții din Germania și din alte țări europene. Dar nu doar case din lemn mici se fac în România. Sunt mulți care fac case spațioase, din bușteni, dulapi sau structuri din panouri prefabricate din lemn, iar faima lor a trecut de mult granițele țării.
De exemplu, în nordul țării, în Valea Moldovei, un loc nu departe de Suceava, o familie pentru care lemnul este parte din viață de 4 generații construiește case pe structuri din panouri prefabricate din lemn. Ce sunt aceste structuri prefabricate? Practic sunt pereții și alte componente ale casei care sunt realizați în fabrică după care sunt transportați la locul unde va fi construită casa și apoi montați și îmbinați. Casa nu mai este înălțată punând stâlpii, bătând scândurile, punând izolație, ci este făcută ca un joc Lego, conectând piesele componente între ele.
Acum nu vă imaginați ca este un joc, este foarte serios, chiar impresionant. Casele se fac la fel ca mobila demontabilă. Fiecare perete este asamblat cu grijă, materialele sunt puse strat peste strat în funcție de alegerile făcute de client. Straturile sunt apoi bine prinse între ele după care pereții sunt ridicați și puși în stative. Totul este lucrat după proiectul realizat de arhitect, care apoi este „desfăcut” în părți componente de ingineri specializați în construcții din lemn. Se folosesc soft-uri de proiectare performante, întreg proiectul fiind realizat și simulat mai întâi pe computer. Pereții sunt apoi făcuți în baza datelor din acest proiect. La final toate componentele casei sunt încărcate în TIR și transportate la locul unde vor fi montate.
Am văzut toate acestea în hala de producție a firmei Litarh, unde am ajuns într-o vizită acum ceva vreme. Eram curioasă să-i văd „acasă” dupa ce la târgul BIFE SIM 2017, din septembrie, l-am cunoscut pe Vlad Liteanu-Voinescu, un tânăr foarte energic și entuziast. Vlad este ca și tatăl lui inginer de industria lemnului iar „microbul” lemnului este la ei în familie de la străbunicul lui Vlad, cunoscut dulgher din zona. Practic el este co-fondator al firmei, alături de tatăl său.
Am fost impresionată de cât de bine este dotată hala de fabricație. Vlad îmi spunea că au primul sistem Welnmann din Romania, un sistem german folosit pentru prefabricarea pereților . L-am văzut la lucru și mă prinsese și pe mine entuziasmul lui Vlad. Este o masă imensă, cu 2 părți, căreia îi zic „fluture”. Pe una din laturi se face peretele cu straturile necesare pentru interior. Este apoi strâns bine după care este acționat un sistem care-l întoarce pe partea cealaltă. Cele 2 părți ale mesei se ridică ca aripile unui fluture, iar peretele este trecut încet, fără a fi bruscat, pe partea cealaltă. Astfel toate elementele componente rămân fixate pe locul lor, fără riscul deplasării, cum se putea întâmpla în cazul întoarcerii cu ajutorul unui pod rulant. După întoarcere sunt adaugate și elementele de exterior, apoi peretele este asamblat, ridicat și pus în stativ. Un astfel de sistem permite montarea unor pereți lungi de 6 m.
Prefabricarea poate fi foarte avansată, astfel încât să rămână cât mai puțin de făcut la locul montării. De exemplu, dacă pe exterior este folosit lambriu de lemn, acesta este deja tratat și vopsit cu produse rezistente la exterior. De asemenea, dacă pe interior se folosește structură din lemn, ea poate fi finisată. Numai atunci când clientul își dorește să finiseze el într-un mod anume, pereții sunt lăsați nefinisați.
Cât de avansată este prefabricarea depinde și de locul unde se face montajul. Pentru că, așa cum vă spuneam, pereții gata făcuți sunt transportați cu un TIR iar acolo sunt puși pe poziție cu o macara. Dacă există loc pentru TIR atunci nu sunt probleme. Dacă însă accesul este dificil, „piesele jocului” trebuie făcute mai mici pentru a putea fi transportate cu mijloace potrivite.
Transportul și montajul este făcut tot de ei. Cu cât prefabricarea este mai avansată cu atât montajul este mai simplu și mai rapid. Îmi povestea Vlad de o casă montată în București într-o singură zi. Bineînțeles că fundația era deja făcută.
Foarte importantă este colaborarea cu beneficiarul. Acesta trebuie să vină cu un proiect făcut. Îi pot ajuta și pe cei fără proiecte, dar aceștia trebuie să aibă o idee foarte clară despre ce își doresc. Din colaborare pot lua naștere niște lucruri extraordinare. Spunea Vlad despre niște clienți tineri, IT-iști, care și-au făcut o casă lângă București. Au dotat-o cu tot felul de sisteme inteligente sofisticate, unele dintre ele fiind noutate absolută în România. Faptul că au știut de la început ceea ce vor și comunicând toate dorințele constructorului au putut să monteze sistemele încă de la început, fără să mai fie nevoie de intervenții ulterioare.
Casele făcute la Valea Moldovei au ajuns în țări precum Italia, Franța, Belgia, Norvegia, chiar și în Austria, recunoascută ca un producător important de case din lemn. De reținut că au toate acreditările și certificările necesare pentru toate țările în care se constuiesc aceste case.
I sottogruppi sono prodotti professionalmente da operai non motivati. Se fossero dotati di tute da lavoro di qualità e non di abiti propri, l'immagine dell'azienda migliorerebbe. Peccato. Le tute da lavoro non sono costose.
Buonasera, signor Gustav. la prima cosa che i nostri lavoratori ricevono al momento dell'assunzione, dopo la formazione sulla protezione del lavoro, è l'equipaggiamento protettivo, che comprende tuta/pantalone e viene rinnovato ogni volta che è necessario; purtroppo questo equipaggiamento non viene indossato sempre, per motivi più o meno oggettivi; Se seguirà il nostro sito web vedrà molte realizzazioni in cui viene indossata; in ogni caso non abbiamo lavoratori demotivati o non facciamo "economia" non acquistando l'attrezzatura; apprezziamo, comunque, il suo post.
Ciao,.
Nessuno cerca un nodo per il gusto di cercarlo, ma noi romani abbiamo la qualità di annegare in un bicchiere d'acqua.
Vi faccio un esempio della percezione che il signor Liteanu ha del cliente che entra nel sito, guarda i forum, fa centinaia di confronti tra le aziende e i loro prodotti e alla fine deve decidere.
L'impressione è quella che si ha quando si entra in qualche ristorante stellato, si ordina il cibo e ci si ritrova serviti da un cameriere vestito con gli abiti personali di casa.
Chiedete al capocameriere se quell'uomo lavora lì o se è una specie di scherzo in diretta e lui si scusa, dicendo che...: "purtroppo l'"attrezzatura"/tuta non viene indossata sempre, per motivi più o meno oggettivi".
Purtroppo, non è colpa del dipendente che non indossa l'equipaggiamento fornito, ma del datore di lavoro che non ha inculcato al dipendente la politica dell'azienda in cui lavora.
In realtà sapete qual è il paradosso ????
I dati relativi a importi e fatturato sono con molti zeri, il che è eccezionale, ma l'impressione è che stiate facendo questi soldi con lavoratori a giornata.
Non è un peccato, signor Liteanu, per tutto il lavoro che ha fatto finora, annegarsi in un bicchiere d'acqua?
NB:
Un uomo alla ricerca di un'azienda che gli faccia da casa!
Siamo costruttori di gazebo, terrazze, pergole... e posso dirvi per esperienza che sono stato a lavorare in tuta da lavoro e in abiti personali, la conclusione è che alla fine contava di più la qualità del lavoro, il rapporto con il cliente, l'essere reattivi, gioviali, il prezzo e altro ancora.Sì, forse in una grande azienda molti darebbero risalto all'aspetto esteriore, ma ci sono altri aspetti più importanti.
Il problema delle persone demotivate è comune a molte aziende: finché una persona non fa ciò che le piace è difficile che sia motivata in modo costante, la soluzione sarebbe un leader tra loro.