Producția de mobilă sau alte obiecte din lemn implică, pe de-o parte, realizarea obiectului în sine și pe de altă parte, finisarea lui. Am observat de multe ori că se consumă multă energie și resurse pentru a realiza prima parte cât mai aproape de perfecțiune, dar din păcate, partea de finisare aproape că se neglijează. Spun din păcate pentru că finisajul este cel pe care cad ochii prima dată și un finisaj ratat anulează tot efortul depus pentru prelucrarea lemnului. Calitatea finisajului ține atât de calitatea produselor de finisare, cât și de alegerea corectă a pistolului, în cazul aplicării prin pulverizare.
Pistolul cu care se face aplicarea face parte dintr-un sistem de aplicare. Acest sistem poate fi astfel ales încât să crească calitatea finisajului, dar și să îmbunătățească eficiența întregului proces. O alegere bună a sistemului de pulverizare:
- ridurre il costo dei materiali di finitura
- crește productivitatea
- ridurre l'inquinamento
- ridurre le perdite di materiale
- îndeplinește cerințele de protecție a mediului.
Pentru finisarea lemnului se folosesc câteva sisteme de bază, fiecare cu avantajele și dezavantajele lui. Să le luăm pe rând.
Pulverizarea CONVENȚIONALĂ este cea mai flexibilă și adaptabilă metodă prin care se poate acoperi lemnul. Constă în pulverizarea materialului prin duza unui pistol cu ajutorul aerului comprimat, la o presiune de 3-5 bari. Atunci când rezervorul este situat deasupra, materialul folosit iese din pistol prin cădere liberă cu ajutorul forței gravitaționale, iar atunci când acesta este sub nivelul duzei materialul este absorbit din rezervorul aflat sub presiune. Cantitatea de material se reglează prin aportul de aer comprimat.
Vantaggi: acoperire uniformă, posibilitatea de a folosi diferite materiale, calitate bună, metodă simplă de reglare a lățimii jetului și consumului de material.
Svantaggi: productivitate redusă, consum mare de solvenți (trebuie folosite materiale cu viscozitate scăzută), o pierdere considerabilă de material în timpul pulverizării (65-75%).
Pulverizarea de joasă presiune sau HVLP (High Volume Low Presure) are o modificare față de pulverizarea convențională, în sensul că presiunea aerului comprimat care iese din pistol nu este mai mare de 0,7 bari. Modificarea s-a făcut cu scopul de a reduce pierderile mari de material.
Vantaggi: acoperire uniformă la presiune scăzută, calitate bună, reglare ușoară a duzei și a consumului de material, economie de material comparativ cu pulverizarea convențională.
Svantaggi: productivitate scăzută, consum mare de solvenți (se folosește numai cu produse cu viscozitate scăzută).
Pulverizarea AIRLESS sau de înaltă presiune este realizată cu ajutorul unei pompe de înaltă presiune care presează materialul fără ajutorul aerului comprimat (materialul nu este amestecat cu aer), acesta trecând prin duză cu o presiune de 90-360 bari. Lățimea jetului nu poate fi reglată decât prin înlocuirea duzei pistolului.
Vantaggi: productivitate mare, posibilitate de a folosi materiale de acoperire cu viscozitate ridicată, reducerea pierderilor de material, eficiență a transferului de material
Svantaggi: ajustarea dificilă a jetului (prin schimbarea duzei), calitate scăzută a acoperirii comparativ cu HVLP
Spruzzatura AIRMIX este o combinație între pulverizarea de joasă presiune și cea de înaltă presiune. Materialul este trecut prin duză la o presiune mai scăzută decât în metoda Airless (20-120 bari). Presiunea aerului comprimat folosit pentru ajustarea jetului nu este mai mare de 1,5 bari. Metoda este un compromis care combină avantajele pulverizării de joasă presiune și înaltă presiune, fiind cea mai folosită metodă pentru a obține o acoperire de calitate foarte bună.
Metoda face parte dintre metodele de medie presiune, la fel ca și sistemul AAA (Air-Assisted Airless), dar are rezultate mult mai bune. AIRMIX este marcă înregistrată Sames Kremlin, fiind creată de Kremlin în 1975. Conceptul a avut un succes extraordinar, transformând o tehnologie obișnuită într-un standard industrial la nivel mondial. În timp, Kremlin a dezvoltat și a doua generație de pistoale Airmix – Gun Aircap Adaptation – care reușește ajustarea jetului fără schimbarea duzei, economisind astfel timp și bani. Pistoalele și sistemele de pulverizare Cremlino Sames sunt distribuite în Romania de Consulenza Falk.
Un alt sistem de aplicare – descris într-un articol separat – este pulverizarea în câmp electrostatic.
In conclusione, fiecare sistem are avantajele și dezavantajele lui, iar alegerea trebuie făcută astfel încât să se obțină maximum de avantaje. Important de reținut este că:
- Pulverizarea convențională se alege atunci când productivitatea nu este o prioritate, consumul este mic, materialele folosite au viscozitate scăzută.
- HVLP este o alegere bună pentru atelierele mici care vor o reducere a pierderilor de material, nu au nevoie de productivitate, iar materialele aplicate au viscozitatea scăzută.
- Aplicarea prin sisteme Airless se face atunci când productivitatea este o prioritate și când se aplică materiale viscoase. Este o alegere bună pentru aplicări care protejează și mai puțin pentru cele de calitate înaltă.
- Airmix oferă o bună eficiență a transferului de material rezultând în același timp suprafețe de o calitate foarte bună. Este una dintre cele mai bune alegeri, dar nerecomandată în cazul în care vopselele conțin particule de dimensiuni mai mari, atunci când productivitatea nu este o cerință sau volumul de activitate este redus și nici când se vopsesc zone greu accesibile.
Aggiungi commento