Numărul celor care-și doresc case din lemn crește cu fiecare an. Nu o spun eu, o spun cei care construiesc și vând case. Și asta pentru că, încet-încet, oamenii redescoperă lemnul, frumusețea și calitățile lui. Cererea tot mai mare a dus la dezvoltarea acestui segment din domeniul construcțiilor, iar firme specializate în construcția și montarea caselor din lemn au apărut peste tot în țară. Casa din lemn poate fi un vis pentru mulți dintre noi, dar e bine să ne documentăm cât mai bine înainte de a-l transforma în realitate. Întotdeauna există și aspecte mai puțin plăcute care pot transforma visul în coșmar. Iată ce trebuie să știți atunci când vă hotărâți să vă cumpărați sau să construiți o casă din lemn.
Perché le case in legno? Quali sono i vantaggi delle case in legno?
Lemnul este unul dintre cele mai vechi materiale de construcții, fiind folosit la construcția caselor din cele mai vechi timpuri. Este un material versatil cu care poți construi o cabană de lemn la munte, dar și o casă modernă în oraș. Poți construi o căsuță în copac o un casă spațioasă cu living, bucătărie, două camere la parter și alte trei la mansardă. Lemnul este perfect și pentru căsuțe pe roți o un casă tradițională la țară. Lemnul dă posibilitatea constructorilor, dar mai ales arhitecților, să-și pună în valoare creativitatea, realizând case din lemn perfect integrate în peisaj.
Dar ăsta este numai unul dintre avantajele folosirii lemnului pentru a construi case. Mai sunt și altele, cum ar fi:
- Timp mai scurt de construcție. O casă de lemn se construiește mai repede decât una din cărămidă sau din beton. Sunt tipuri de case din lemn care pot fi montate și în 2-3 zile dacă fundația este pregătită.
- Casele din lemn sunt mai ușoare. Din acest motiv au nevoie de o fundație mai simplă ceea ce duce la economie de materiale. De asemenea, folosind elemente din lemn industrializate, cum sunt travi lamellari, pot fi construite spații deschise mult mai largi comparativ cu alte materiale de construcție.
- Casele din lemn asigură o mai bună izolație termică. Lemnul este un bun izolator termic și asta se vede și în interiorul unei case din lemn: este mai răcoroasă vara și mai călduroasă iarna. Bineînțeles că este foarte importantă calitatea izolării, pentru că acest avantaj poate fi pierdut dacă pereții unei case din panouri prefabricate nu sunt bine izolați sau construcția casei nu este corect făcută.
- Lemnul este un material flexibil și transferă această proprietate și asupra caselor. Din acest motiv se spune că o casă din lemn este mult mai rezistentă la cutremur. Sunt și păreri care spun că nu este chiar așa. Lemnul este flexibil, dar îmbinările nu. De aceea urmările unui cutremur se vor vedea și asupra unei case din lemn. Totuși, dacă luăm în considerare că cea mai veche construcție de lemn este în Japonia, țară unde cutremurele sunt foarte frecvente, înclin să-i cred pe cei care cred în rezistența la cutremur a caselor din lemn.
- Construcțiile din lemn permit o compartimentare facilă obținându-se un spațiu locuibil mai mare comparativ cu casele din ciment sau cărămidă. Acest lucru este posibil deoarece structurile de case din lemn au pereții mai subțiri, lucru ce nu afectează rezistența structurii.
- Construirea locuințelor din lemn costă mai puțin. Se spune că o casă din lemn, fără mobilă și alte amenajări interioare, poate fi mai ieftină și cu 30-35% comparativ cu o casă din cărămidă sau beton. Totuși, dacă doriți o casă din lemn bine făcută, care să aibă toate celelalte calități de mai sus, este bine să nu mergeți pe ideea de ieftin. E posibil ca o parte din diferența de preț să o găsiți mai târziu, sub forma unor dezavantaje.
Totuși, există și dezavantaje despre care ar fi bine să știți încă de la început
Dincolo de numeroasele beneficii pe care le oferă, casele din lemn au și dezavantaje. Asta nu înseamnă că, indiferent de casa pe care o alegeți va trebui să vă confruntați și cu probleme. Nu este așa. Este suficient să evitați aceste dezavantaje alegând variantele potrivite. Haideți să vedem care ar fi dezavantajele si cum le putem „păcăli”:
- Spre deosebire de celelalte materiale de construcții lemnul este vulnerabil la atacul insectelor (cariPer proteggerlo, deve essere trattato con substanțe potrivite. Tratarea poate fi făcută și la montarea casei, dar cel mai bine ar fi dacă s-ar folosi lemn tratat pentru fabricarea elementelor casei. Acest lucru crește costul casei, dar este un cost mic pe care-l plătiți înainte, în loc să plătiți unul mare atunci când insectele își vor face apariția.
- Casele din lemn sunt mai sensibile la foc decât celelalte construcții. Din acest motiv lemnul trebuie ritardante di fiamma înainte, iar instalația electrică trebuie realizată cu simț de răspundere și bine izolată.
- Lemnul este sensibil la umiditate. De aceea tot ce înseamnă țevi de apă trebuie bine îmbinate și dacă se poate cu cât mai puține îmbinări. În cazul unor scurgeri majore de apă lemnul trebuie lăsat să se usuce foarte bine pentru că altfel poate apărea mucegaiul.
- La casele din lemn nu pot fi construite mai mult de două etaje existând pericolul de pierdere a stabilității. Există însă materiale – cum este glulamul (travi lamellari) – cu care se pot face construcții mai înalte (dar nu mult mai înalte).
- Casele din lemn prezintă un grad scăzut de izolare fonică, ceea ce poate reprezenta un disconfort pentru foarte mulți dintre proprietari. Dacă există 2 nivele, izolația dintre ele trebuie foarte bine făcută.
- Costurile de întreținere sunt mai ridicate. Pe lângă tratamentul de ignifugare și cel împotriva carilor, lemnul trebuie protejat cu lacuri sau materiale naturale (cera, olio). Acestea necesită o întreținere regulată. În plus, casa în sine ar trebui verificată o dată la 6-7 ani.
- Durata de viață a unei construcții din lemn este mai redusă decat cea a unei case din ciment sau cărămidă. Dar durabilitatea variază și în funcție de calitatea execuției. Și să nu uitam că există Case in legno di 200 anni fa-300 de ani care, restaurate, sunt în continuare într-o formă foarte bună, iar lemnul este perfect sănătos.
Principali tipi di case in legno
Pentru cei care visează să locuiască într-o casa din lemn, este important de menționat că există mai multe tipuri dintre care pot alege. Iată 3 dintre ele:
Case din bușteni. Sunt casele cele mai impresionante, mai ales cele din bușteni rotunzi mari. Astfel de case sunt specifice Canadei sau Statelor Unite, dar sunt producători care le fac și la noi. Buștenii acestor case sunt foarte mari si nu foarte protejați. Ei sunt decojiți, fără însă a fi aduși toți la aceleași dimensiuni (există mici diferențe între ei). Majoritatea firmelor de la noi fac case din bușteni rotunzi sau profilați, prelucrați pentru a fi aduși la aceleași dimensiuni și îmbinați în coda di rondine o nut și feder (lambă și uluc). Asamblarea lor se face la locul unde va fi casa, punând buștenii unul peste altul pe fundația deja făcută. Există și varianta cu panouri din bușteni cu diametre mici sau din jumătăți de buștean, făcute în fabrică. Panourile sunt de fapt pereții casei care apoi se asamblează pe teren.
Casele din bușteni rețin căldura mai bine decât cele din alte materiale de construcții, au umiditatea mai scăzută și ca urmare un confort mai mare. Sunt casele din lemn despre care se spune că pot rezista mai mult în timp (peste 400 de ani). Pensiunea Saranis din Beliș este construită din bușteni.
Case in travi lamellari. Un mare avantaj al acestor case este că oferă nenumărate posibilități de îmbinare. Grinzile stratificate (glulam) cum mai sunt denumite, sunt foarte rezistente și elastice. Se realizează prin lipirea mai multor straturi de lemn, în lungul fibrei. Lemnul folosit la formarea grinzilor este lipsit de defecte. Înainte de a fi lipit, i se îndepărtează toate defectele și îmbinat pentru a forma elemente lungi, chiar foarte lungi. Principiul este asemănător obținerii pannelli in legno.
Casele din glulam sunt foarte rezistente la putrezire și la foc. Cu astfel de material se pot obține case mai înalte și mai elastice, dar costul unei case din glulam este mai mare. Chiar și așa, structurile din glulam sunt mai ieftine comparativ cu cele din oțel. De asemenea, structurile din grinzi lamelare au capacitate portantă mai mare. Cu ajutorul lor se pot obține spații deschise largi fără probleme de rezistență a structurii.
Case a pannelli prefabbricati. Sunt case din lemn care se realizează aproape în totalitate în fabrică. Elementele casei sunt sub forma unor pereți care au inclusă izolația și uneori chiar și finisajele interioare și exterioare. Case realizzate con strutture prefabbricate din lemn sunt ușor de montat și au un preț scăzut, comparativ cu locuințele din cărămidă. Acestea sunt casele despre care spuneam că se pot monta și în 2-3 zile. Practic, casa din lemn dezmembrată este urcată în TIR și transportată la destinație. Acolo, pe fundația pregătită, se asamblează ca un joc Lego.
Case a CLT. Legno lamellare trasversale (CLT), este considerat unul dintre cele mai moderne, mai performante și mai curare materiale de construcții fabricate industrial. CLT este un panou obținut prin stratificarea încrucișată a cherestelei. Se construiește cu CLT și la noi și interesul pentru acest material crește permanent. Avantajele construirii cu CLT, dezavantajele, producători, link-uri utile găsiți în articolul următor.
Ce trebuie să știti dacă v-ați hotărât să construiți casa din lemn
Dacă vă gândiți la o casa din lemn aveți în vedere următoarele:
- Înainte de a contacta orice producător, faceți un proiect. Apelați la un arhitect să vă facă proiectul în funcție de zona unde vreți să o construiți și de toate cerințele voastre. Așa veți ști ce trebuie să-i cereți, iar producătorul va aprecia acest lucru. În plus, veți vedea unde pot apărea problemele și le puteți evita.
- Dacă ați găsit un furnizor uitați-vă la portofoliu. Avem mulți producători foarte buni în România care au realizat și montat case din lemn în toată Europa și nu numai. Căutați-i pe cei care au rezultate bune și clienți mulțumiți.
- Nu căutați în primul rând casele ieftine. Pot aduce multe probleme și cheltuieli ulterioare pe care le-ați putea evita încă de la început.
- Nu vă zgârciți la materialele de finisare și protecție. Sunt o poliță de asigurare. E mai bine să plătiți polița decât să ajungeți să remediați pagubele.
Și că tot vorbeam de proiecte de case, am văzut de curând o initiativă lăudabilă pe Quercia massiccia. Săptămânal prezintă un proiect de casă tradițională din lemn, proiect pus la dispoziție de firme de arhitectură specializate. Dacă vă gândiți să vă faceți o casă de lemn la țară e bine să apelați la astfel de proiecte. Ar fi de preferat să alegeți o casă specifică zonei și să nu construiți, de exemplu, în mijlocul Bărăganului o casă maramureșeană. Cu siguranță nu va da bine, oricât de frumoasă ar fi. Alegeți una specifică zonei. Sunt case din lemn tradiționale în toate zonele țării și sunt foarte frumoase.
Sper că informațiile v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări, lăsați-le mai jos, în zona de comentarii. Cu siguranță vă voi răspunde.
Raccomando l'inclusione di case realizzate in CLT - Cross Laminated Timber, ovvero la struttura di pannelli di legno massiccio laminati perpendicolarmente. In Romania esistono molte case in CLT, ad esempio le case passive evoHouse.
[...] denaro. Una casa del genere non si può mai fare con pochi soldi, anche se si opta per una casa in legno. Se si vuole una cosa di qualità bisogna essere disposti a sborsare i soldi [...]
Grazie per aver menzionato l'approccio alla promozione dell'architettura tradizionale. I passi compiuti dagli architetti del Maramures sono finora unici nel Paese, ma sono convinto che le altre sedi dell'OAR nelle contee della Romania sottoscriveranno l'approccio e cercheranno di convincere i loro Consigli di Contea a finanziare tali progetti, con la specificità della rispettiva area. Attendo con grande interesse la loro risposta e credo che non tarderà ad arrivare. L'articolo è molto ben strutturato, con informazioni facilmente digeribili che dovrebbero essere lette da coloro che intendono prestare attenzione a questa soluzione. Congratulazioni, signora Mihaela!
Grazie. È una buona iniziativa che merita di essere promossa.
Auguri e... buona fortuna!
Non dimenticatevi (forse) del sistema di costruzione a pannelli più efficiente, ovvero il SIP. Credo che sia l'opzione migliore per chi vuole case termicamente superisolate, ermetiche (!), ottimamente insonorizzate, che non necessitano di manutenzione, resistenti al fuoco e ai terremoti e che si costruiscono rapidamente.
Grazie per l'aggiunta. L'argomento è interessante e abbiamo intenzione di trattarlo in un prossimo articolo.
Tutto il meglio!