Lemnul, atât cel masiv cât și furnirul, are un design unico care ne determină de multe ori să cumpărăm o piesă de mobilier. Desenul făcut de pori, culoare, oglinzi, fibră formează imaginea de neînlocuit a unei mobile din lemn. Și atunci de ce să vopsim lemnul? Cum mai poate un lemn vopsit să fie apreciat dacă îl văduvim tocmai de unul dintre atuurile sale – desenul? Sunt mulți care ar spune imediat: lemnul nu se vopsește – end of story. Și totuși sunt situații când, prin vopsire, lemnului îi crește valoarea. Să vedem care sunt aceste situații.
Scurtă istorie a fabricării mobilei
Nu vă speriați, nu încep cu date și nume. Numai câteva cuvinte despre lemnul folosit de-a lungul timpului la obținerea mobilei.
Acum sute de ani mobila era făcută pentru clasele privilegiate și era decorată special pentru a se potrivi cu palatele și castelele în care ajungea. Lemnul folosit era prețios, adus din colonii – mai ales mahon – lemn cu culori și desen deosebit, iar piesele de mobilier erau adevărate opere de artă.
Mai târziu, lemnul scump și rar a fost înlocuit cu cel aflat mai la îndemână. Au fost alese specii cu desen aparte – noce, paltin, ciliegia, quercia - con cui famosi designer dell'epoca făceau piese deosebite pentru câțiva privilegiați. Restul oamenilor trăiau, însă, cu strictul necesar, mobila fiind uneori inexistentă.
Odată cu industrializarea și revoluțiile de emancipare, a apărut o clasă medie care a transformat mobila din artă în necesitate. A început să se fabrice industrial, iar cererea de lemn a crescut continuu.
Și așa ajungem în zilele noastre. Cererea mare de mobilier a dus la apariția derivatelor de lemn (PAL, MDF) folosite și ele la fabricarea mobilei. Mobila din masiv a fost poziționată, pe bună dreptate, deasupra celei din derivate, devenind tot mai scumpă în funcție de lemnul folosit. Așa au început să fie folosite specii mai puțin spectaculoase ca desen și caracteristici.
Situațiile când vopsirea lemnului este chiar o soluție foarte bună
Dar să revenim la situațiile când, prin vopsire, lemnul este îmbunătățit, iar mobila devine mai valoroasă.
1. Lemn fără personalitate
Pentru fabricarea mobilei au ajuns să fie folosite și specii total ignorate din acest punct de vedere în trecut. Este cazul pioppo. Este un lemn moale și uniform, iar dacă a crescut pe malurile râurilor poate fi și plin de nisip. Când îl privești nefinisat nu transmite mare lucru. Are o culoare uniformă alb-gălbui, fără un desen caracteristic.
Mobila poate fi colorată, iar dacă se folosesc baițuri speciale se pot obține efecte interesante. Într-adevăr lemnul de plop nu este ușor de vopsit și uneori se pătează fiind foarte greu să obții o colorare uniformă. Totuși, se face multă mobilă din plop colorată nuc sau cireș, care arată bine și este foarte apreciată în afară.
Există însă și varianta de a fi vopsită și patinată. Vopsirea nu ascunde faptul că mobila este din lemn masiv și-l acoperă fără probleme de absorbție diferită. Lemnul se „simte” sub stratul de vopsea și acest lucru crește valoarea mobilei. În plus, finisajele cu patine și tehnici de finisare speciale può realizzare mobili in pioppo di grande valore.
2. Legno con difetti
Uneori lemnul are defecte ce nu sunt acceptate de client. Pot fi colorații inestetice, noduri prea multe sau crăpate, reparații de noduri sau smulgeri de fibră. Este totuși lemn masiv și faptul că unii nu-l consideră frumos nu justifică eliminarea lui. Și în acest caz un finisaj inspirat, ales inteligent, face ca valoarea lui să crească simțitor.
Un lemn ce poate fi încadrat în această categorie este cel de resinoso – molid, brad sau pin. Sunt mulți cei care nu apreciază un număr mare de noduri sau culoarea gălbuie care se accentuează în timp. Acoperindu-l cu vopsea, defectele sunt ascunse, dar faptul că este lemn masiv continuă să se vadă. Și aici se pot folosi patine sau alte artificii care să-i crească valoarea. O variantă care face ca mobila să devină unică este pictarea ei.
Lemnul de rășinoase are o mică diferență între lemnul târziu și lemnul timpuriu și fladerele chiar se simt când treci cu mâna peste ele. Acest „joc” al lemnului este scos în evidență dacă peste vopsea se aplică o patină (ceară călărată). Dacă se folosește o vopsea crem, iar patina doar scoate în evidență desenul, un necunoscător nici nu va realizeaza că mobila este vopsită.
3. Mobilă veche din lemn masiv
Chiar dacă este din masiv, sunt situații când am vrea să schimbăm ceva la mobila veche pe care o avem, pentru că are o culoare prea închisă, pare demodată, nu se potrivește cu noul decor sau alte astfel de motive. Din păcate sunt situații când alegem să renunțăm la un astfel de mobilier, făcut din lemn masiv, și optăm pentru mobilă modernă din MDF, PAL furniruit sau plastic.
O mobilă veche poate fi transformată prin vopsire astfel încât să se adapteze perfect noului stil. O vopsea deschisă o poate schimba radical, iar patinarea cu ceruri, aplicarea de șabloane sau pictarea o pot face elementul central al camerei.
În loc de concluzie
Lemnul masiv este o valoare în sine, iar mobila din lemn trebuie apreciată, fie că se vede sau nu fibra lemnului. Fiecare dintre variante poate aduce frumusețe și eleganță în casele noastre. Mobila transparentă, unde fibra lemnului este vizibilă, este deosebită prin desenul unic al lemnului. Cea vopsită nu ascunde total lemnul. El se „simte” sub stratul de vopsea care vine cu aportul ei de frumusețe.
Sono assolutamente d'accordo!