Alegerea materialelor naturale pentru casă este o practică tot mai des întâlnită. Oamenii au înțeles că pot să-și protejeze sănătatea folosind pentru construcția, izolarea și finisarea casei produse naturale cu proprietăți cât mai asemănătoare cu cele ale materialelor folosite în trecut. În ceea ce privește izolarea termică, soluția materialelor din fibre naturale este tot mai preferată. Se folosesc lâna, fibra de lemn, iuta, pluta, dar și cânepa. Izolatia din canepa are performanțe similare cu izolațiile convenționale realizate cu materiale de top. Factorul diferențiator este componenta naturală care reprezintă un bonus valoros: un mediu sănătos, atât la montaj cât și în exploatare.
Ce este cânepa
Cânepa este o plantă industrială cultivată din cele mai vechi timpuri. Crește foarte repede putând ajunge la 4 m în numai 100 de zile. Din tulpina ei se obțin fibre puternice și lemnoase. Prin procedee și tehnici specifice ele se înmoaie putând fi folosite la țesut. În trecut folosirea lor la fabricarea hainelor sau cuverturilor era o practică obișnuită.
Odată cu apariția fibrelor sintetice cânepa a intrat intr-un con de umbra, la fel ca inul și lâna, dar potențialul lor nu a fost ignorat și au început să fie folosite în alte domenii – inul pentru a obține l'olio utilizzato per la finitura del legno, iar lâna pentru izolarea caselor.
Cânepa este poate cea cu cel mai mare potențial. Nu este folosită doar la obținerea produselor de izolare ci și pentru obținerea unor materiale de construcții. Bolțarii din cânepă se folosesc în construcții având rezistențe foarte bune. Astfel de bolțari au fost obținuți și în România (de Liviu Butnaru, un prieten al revistei noastre). Domnul Butnaru a testat rezistența bolțarilor la Institutul de Construcții din Iași obținând rezultate foarte bune.
Avantajele folosirii izolației de cânepă
Izolatia din canepa are atuul că este ecologică, naturală si are un bilanț de bioxid de carbon pozitiv. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că planta consumă în perioada de creștere o cantitate mai mare de bioxid de carbon decât cantitatea eliminată în atmosferă în procesul de producție a izolației. Pentru un produs sintetic precum vata de sticlă sau polistirenul acest bilanț este negativ.
Cânepa este aleasă însă pentru că izolează termic foarte eficient. Conductivitatea termică este de o,038 W/mK, capacitatea de a înmagazina căldura între 1600 și 2300 J/kgK, iar densitatea între 30 și 42 kg/m³. Valorile sunt comparabile cu cele ale vatei de sticlă sau vatei bazaltice.
În plus, folosirea izolației de cânepă vine și cu alte avantaje:
- Nu irită pielea, mucoasele și plămânii. Este tipul de izolație foarte potrivit pentru izolarea caselor în care locuiesc persoane alergice sau cu probleme de astm sau respirație;
- Nu conține substanțe periculoase. Cânepa are frunzele mari și pe măsură ce crește acestea umbresc solul astfel încât cu greu mai crește ceva pe lângă ea și astfel nu este nevoie de erbicide. Fibrele obținute sunt sănătoase, fără conținut de chimicale. Izolația de cânepă poate conține fosfat de amoniu sau carbonat de calciu (sodă), substanțe naturale care nu atacă organismul, dar cresc foarte mult rezistența la foc. Împotriva mucegaiului pot fi folosite săruri de bor (cum este boraxul, o substanță folosită și ca medicament);
- Poate fi folosită ca izolator fonic. Fibrele de cânepa sunt un foarte bun izolator fonic datorită capacității lor de a schimba lungimea de undă a undelor sonore atunci când acestea le traversează;
- Nu are miros și datorită lipsei de albmină nu este atacată de molii sau gândaci
- Reglează umiditatea în încăpere. Fibrele de cânepa pot reține o cantitate de umiditate pe care o eliberează când umiditatea în încăpere scade foarte mult. Este foarte potrivită pentru case de lemn pentru că permite lemnului să facă schimbul natural de umiditate cu mediul. Fiind permeabilă la vaporii de apă păstrează un mediu sănătos prin echilibrarea umidității în interior evitând astfel problemele de apariție a condensului sau mucegaiului.
- È un materiale riciclabile. Dacă se fac modificări sau casa este demolată, izolația de cânepă poate fi recuperată.
Este considerat un foarte bun material de izolare, dar nu poate fi perfect. Din cauza capacității de înmagazinare a apei nu poate fi folosit pentru izolarea spațiilor foarte umede cum sunt subsolurile. Totuși, cu o barieră de vapori potrivită (o folie de protecție) umezeala poate fi ținută sub control, iar beciul sau subsolul poate fi izolat.
Unde poate fi folosită. Tipuri de izolație. Montaj
Se poate folosi izolație din canepă pentru izolarea acoperișului, mansardelor, între nivele, pentru izolarea termică a tavanului și pereților, sub pardoseala din lemn. Se utilizează și pentru izolarea fatadelor caselor din lemn sau din cărămidă.
Izolația din cânepa poate fi sub formă de materassi cu diferite grosimi sau sub formă de su. Cele sub forma de saltea sunt mai ferme, mai rigide și permit izolarea fără punți termice pe unde căldura se poate pierde.
Pentru montaj plăcile se taie cu un cuțit special pentru că fibra de cânepa este mai „lemnoasă”. Plăcile pot fi comandate direct în fabrică sau la distribuitori la dimensiunile dorite. Dimensiunile saltelei (lungimea și lățimea) trebuie să fie cu 1-3 cm mai mari comparativ cu locul unde va fi montată (între căpriori). Astfel montajul se face prin presare forțată, salteaua nu mai trebuie prinsă cu cleme, adeziv sau alte materiale. Pentru rezultate mai bune se pot monta și două straturi de izolație. Peste saltelele de cânepă se montează la final (prin capsare sau lipire) o folie de protecție la umiditate.
Izolația sub formă de sul este mai flexibilă și are nevoie de fixare. Fixarea se face de obicei cu un strat de rigips care se fixaza de căpriori sau de stâlpi.
Unde puteți găsi izolația din cânepă
În România, la Naturalpaint puteți găsi izolația de cânepă Thermo-Hanf, produsă în Germania. V-am mai povestit despre ei pentru că au în portofoliu și alte produse naturale ce pot fi folosite la construcția sau renovarea casei. Despre oli naturali per la finitura dei pavimenti, pitture o vernici pigmentate per esterni, tencuielile naturale pe bază de lut sau var o izolațiile din iută, lână sau fibre di legno abbiamo parlato in altre occasioni.
Vernice naturale are și echipe cu care se poate face montajul, atât în interiorul casei cât și la exteriorul ei. Dar, dacă doriți, puteți face montajul și singuri. Filmul de mai jos vă arată cât este de simplu. Important este ca dimensiunile să fie transmise corect pentru a fi tăiate astfel încât să fie montate prin presare forțată, eliminând astfel formarea punților termice.
Daca vreți să izolați casa și aveți probleme de respirație sau sunteți alergici este bine să vă gândiți la cânepa ca la o alternativă foarte viabilă.
Tutte le informazioni sono molto utili! Quando ho delle domande lo "visito" e ne sono felice. Voglio solo iniziare a lavorare in falegnameria! Amo i materiali naturali. Vi auguro ogni bene e buona salute! Nastasia Tarcea
Ciao!
Se posso, una piccola correzione... Credo che invece di "la conducibilità termica è 0,38 W/mK" avrebbe dovuto essere "la conducibilità termica è 0,038 W/mK".
Tutto il meglio!
Salve.
Grazie per il promemoria.
Auguri anche a voi!
Salve, per il riscaldamento a pavimento si può usare la canapa al posto del polistirolo?
Buona sera!
Sì, può essere utilizzato sia sotto il pavimento che per l'isolamento tra i pavimenti.
Tutto il meglio!