Finitura fai da te - Tecniche di finitura

Tecniche per ottenere una finitura preziosa ed elegante sul legno

Spesso vediamo un oggetto decorativo, un ramă de tablou sau de oglindă sau o piesă de mobilier și ne vine greu să credem că este din lemn, aspectul fiind prețios, delicat și elegant. Finisajul făcut cu mare grijă, produsele de calitate folosite pentru protejarea lui, utilizarea unor pattini pentru obținerea de efecte speciale fac de multe ori dintr-un obiect din lemn simplu și banal, unul prețios. În cele ce urmează am să vă spun despre tehnici de finisare pentru obținerea obiectelor din lemn cu aspect elegant, precum și care sunt cele mai potrivite materiale pentru un finisaj prețios.

Pregătirea lemnului înainte de aplicarea materialelor

Există tipuri de mobilier – cum este rustico o il anticato – unde o zgârietură, o lovitură sau o teșitură în lemn nu sunt atât de deranjate. De multe ori un astfel de defect duce chiar la efectul contrar, sporind autenticitatea obiectului. La mobilierul sau obiectele cu aspect elegant acest lucru este de neacceptat. Pregătirea lemnului pentru mobila de acest gen se face cu exigență maximă. Levigatura se face conștiincios, cu foarte mare atenție, folosind hârtie de finețe mai mare (200-220). Se recomandă șlefuirea umedă pentru a descoperi eventualele zgârieturi fine care s-ar vedea numai după băițuire.

Suprafețele trebuie să fie perfecte, impecabile. Dacă s-au făcut reparații, trebuie să fie invizibile. Când finisajul este transparent lemnul trebuie ales cu cea mai mare grijă astfel încât desenul lui natural să se îmbine perfect, să fie continuu. Rareori sunt acceptate colorațiile naturale. Încă din stadiul de mobilă în alb, totul trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune.

tecniche di finitura
fonte: magnitude-hf.com
Colorarea și vopsirea lemnului

Uniformitatea este una dintre cerințe și este puțin probabil să iasă din aplicarea unui singur strat de colorare. Lemnul are un mod propriu de a absorbi culoarea, iar diferența de nuanțe din desen influențează această uniformitate.

De obicei, se aplică un prim strat de baiț, într-o culoare mai deschisă decât cea pe care vrem să obținem în final. Apoi se uniformizează făcând încă o trecere peste stratul inițial. Standardizzazione se poate face și după aplicarea grundului, uneori fiind chiar mai indicat așa. Grundul pune mai bine în evidență diferențele de colorare, uniformizarea facându-se mai eficient.

Uniformitate se obține folosind și soluții de colorare speciale, uniformizante. Sunt baițuri care nu sunt foarte transparente și nici nu se absorb în profunzime tocmai pentru a nu pune în evidență desenul natural al lemnului, cu tot cu imperfecțiunile lui.

De multe ori se alege vopsirea lemnului. În acest caz colorațiile naturale din lemn nu mai deranjează. Este chiar o metodă de a crește valoarea lemnului cu anumite defecte de colorare. Prin vopsire fibra lemnului este acoperită total. Nu sunt acoperite însă găurile și zgârieturile așa că suprafața trebuie să fie și de această dată perfectă.

Pentru a da un aspect prețios se pot folosi vernici metallizzate. Atenție însă la alegerea și îmbinarea lor pentru că un astfel de mobilier nu trebuie să fie țipător. Chiar dacă sunt alese culorile tari acestea pot fi atenuate cu ajutorul patinelor. Pot fi folosite patine deschise la culoare, albe sau gri, dar și cele clasice, nuc sau nuc închis. Sunt folosite mai mult pentru a crea umbre, a domoli avântul culorii pentru că prețiozitatea este obținută din efectul metalizat.

tecniche di finitura
fonte: magnitude-hf.com
Grunduirea și lăcuirea

Daca este transparent, un astfel de finisaj trebuie să aibă profunzime, să fie bogat și clar în transparență. Pentru a nu părea sărăcăcios este nevoie de cel puțin 2 straturi de grund și asta numai dacă se folosește un grund cu corp mare. De obicei se aplică 3 chiar 4 straturi, cu șlefuire între ele, pentru a obține o suprafață fină, dreaptă și plăcută la atingere. Grundul trebuie să fie de bună calitate, cu transparență foarte bună pentru a da senzația de profunzime.

Levigatura tra le mani este foarte importantă pentru că asigură finețea și tușeul plăcut al finisajului. Este operațiunea prin care se îndepărteaza fibra ridicată a lemnului și eventualele imperfecțiuni ale straturilor de grund (buccia d'arancia, punture sau zgârieturi fine de la șlefuire). Șlefuirea înainte de stratul de lac se face cu hârtie abrazivă cu granulația minimum 320, cea mai potrivită fiind cea de 400. Mobilierul elegant se finisează cu lac cu luciu mai mare, 50-70 gloss. Este un luciu elegant, fără agresivitate. Acoperite cu un astfel de lac micile rizuri de la șlefuirea cu o hârtie nepotrivită devin foarte vizibile.

Lacul pentru mobilierul elegat este situat în zona semilucios-lucios. Un livello di lucentezza mai mic, 20-35 gloss, plasează mobla în zona celei obișnuite, iar luciul înalt, 90-100 gloss, o face prea agresivă, îi „știrbește” eleganța. Lipsa luciului, atât de apreciată la mobila cu aspect natural, nu este o alegere bună în acest caz.

Tușeul lacului trebuie să fie plăcut și mătăsos. Uneori, pentru a îmbunătăți tușeul, se aplică un strat de ceară peste lac și se lustruiește. Ceara contribuie atât la tușeu cât și la luciu.

tecniche di finitura
fonte: thegrupeezz.com
Pattinaggio, effetti speciali

Obiectele de decor și mobilierul elegant au de multe ori patine aplicate discret care le dau profunzime sau luciri metalice discrete. Sunt aplicate peste grund pentru a putea controla cantitatea și a putea îndepărta surplusul.

Patinele în culori închise – nuc sau negru – sunt folosite pentru a marca profilele sau sculpturile și a le da profunzime. Cele aurii, argintii sau bronz dau acel aspect prețios. Dacă se dorește un obiect care sa fie in totalitate intr-o culoare metalizata sa folosesc vopsele metalizate, nu patine. Patinele sunt pentru tușe și accente, pentru a evidenția ceva. Este bijuteria de pe mâna unei femei sau cercelul din ureche. Nu contează cantitatea ci calitatea.

 

tecniche di finitura
fonte: mcmobili.it

Mobila clasică elegantă se potrivește foarte bine caselor spațioase, înalte. Materialele și decorațiunile care o însoțesc trebuie să fie de aceeași calitate. Draperiile, perdelele, pernele decorative, covorul trebuie să fie și ele la înălțime. Mobilierul clasic elegant este folosit și pentru a crea o atmosferă plăcută, primitoare în hotelurile și pensiunile de lux sau restaurantele elegante. Este de fapt cel care imprimă stilul locului.

tecniche di finitura
fonte: magnitude-hf.com
tecniche di finitura
fonte: mcmobili.it

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve,
    Per favore, aiutatemi con qualche consiglio.
    Ho un tavolo ovale in rovere massiccio della serie CHATEAUX DINING ROOM, acquistato 20 anni fa da ALPROM Pitesti.

    http://www.alprom-sa.ro/download/catalog_2015.pdf

    È un grande oggetto, ma il piano del tavolo è invecchiato a causa dell'uso.
    È diventato trasparente lucido e non è più resistente alla temperatura e ai colori/liquidi.
    Non ho graffi, macchie o altri difetti, tranne che la lacca si è deteriorata nel tempo.

    Vi prego di consigliarmi procedure e/o prodotti con cui ricondizionarlo per preservare l'immagine originale.

    Grazie mille per il vostro aiuto,
    Liliana Cotet
    tel 0740670711

    Si prega di consigliare un metodo di ricondizionamento.

    • Buona sera!
      Da quello che mi dici non capisco come si sia trasformato il lago. Ha perso la trasparenza e la brillantezza? Inoltre trovo molto strano che fino ad ora fosse resistente alla temperatura e ora non lo sia più. Perché se aveva una resistenza elevata significa che la vernice superiore era resistente (vernice indurente - poliuretano, poliestere, ecc.). Oppure una vernice di questo tipo non scompare nel tempo a causa dell'usura. Se invece si tratta di una normale vernice alla nitrocellulosa, potrebbe perdere le sue proprietà nel tempo, ma prima avrebbe avuto resistenza alle basse temperature e patina.
      Se si opta per la prima opzione - vernice dura che ha perso le sue proprietà nel tempo - è possibile ripristinare la sua lucentezza con la lucidatura. È necessario rivolgersi a qualcuno che sia esperto di esterni. È possibile farlo con una lucidatrice a movimento circolare (orbitale), una soluzione lucidante e una pasta orbitale.
      Se il lago era più debole, è necessario pulire accuratamente la superficie con acqua e detergente. Asciugare e lasciare sciacquare. Applicare quindi la cera su tutta la superficie, lasciare agire per 1-2 ore, quindi lucidare con un panno di cotone pulito. Si otterrà una superficie molto bella con una lucentezza setosa. La superficie non sarà resistente agli oggetti caldi, al caffè bollente o alle macchie di alcol.
      Se la superficie presenta graffi sottili e lo strato di vernice è sufficientemente spesso, è possibile rimuoverli carteggiando con una grana 240 o 280, dopodiché la superficie viene lucidata.
      Tutto il meglio!

  • Buona sera,
    Sto costruendo un tavolo in legno di faggio (lamella continua), per la cucina, con quale fondo e vernice per proteggerlo, evidenziare?

    • Buona sera.
      Per mettere in risalto il design del legno è necessario prima tingere il legno. Il faggio è un legno piuttosto sgradevole, che si macchia facilmente. È consigliabile utilizzare un colorante per legno a base di solventi o applicare prima uno strato sottile di primer colorante. In questo modo si otterrà una tinta uniforme.
      L'aspetto è molto bello se si rifinisce con olio e cera, ma la resistenza è molto bassa. Per una buona resistenza, utilizzare vernici poliuretaniche o qualsiasi vernice con catalizzatore. La superficie sarà resistente a graffi, acqua, caffè o altri liquidi caldi, alcol.
      Sta a voi decidere come volete il vostro pasto. Una finitura a olio e cera è rustica, naturale. Quella laccata ha una pellicola protettiva e può avere diversi gradi di lucentezza, oltre a una buona resistenza. Ma non dobbiamo dimenticare che in passato i tavoli erano solo smaltati e venivano utilizzati per decenni. Hanno acquisito una patina del tempo che oggi è molto apprezzata e che cerchiamo di ottenere con diversi materiali. Anche in questo caso, dipende molto dal tipo di tavolo che si realizza.
      Buona fortuna!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante. 
      Grazie!https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano