Applicazione dell'adesivo - Idee per l'artigianato

5 tipi di adesivi per progetti fai da te

Nu ești tâmplar, dar îți face plăcere să mai repari câte ceva prin casă, să faci mici proiecte de bricolaj? Dacă da, sigur știi că pentru toate astea ai nevoie și de adezivi. Sunt convinsă că ți-ai dori un adeziv simplu de folosit, potrivit pentru lemn, dar și pentru celelalte materiale pe care este posibil să le folosești: hârtie, plastic, metal, textile, sfoară. Când ajungi în magazinele de bricolaj descoperi însă că există mai multe tipuri de adezivi. Te uiți pe etichete si vezi că sunt adezivi pe bază de apă sau pe bază de solvent, monocomponenți sau bicomponenți, cu lipire instantanee sau lenți, adezivi speciali pentru temperaturi scăzute sau adezivi cu elasticitate ridicată. Cum știi pe care să-l iei, care este cel potrivit pentru ce ai de făcut?

Vi se pare cunoscută povestea? Dacă ați trăit-o și tot nu v-ați lămurit sau aveți în plan ceva proiecte personale, sugestiile și explicatiile de mai jos privind cele mai folosite tipuri de adezivi pentru bricolaj s-ar putea să vă fie de folos.

tipi di adesivo
fonte: popularwoodworkingmagazin.com
1. Adesivi di tipo Aracet (acetato di polivinile PVA)

Sunt adezivii specifici lemnului și cei mai folosiți adezivi de bricolaj. Sunt ieftini și foarte potriviți pentru lipirea obiectelor folosite la interior. Au proprietăți adezive foarte bune, nu sunt toxici, sunt pe bază de apă și se pot curăță ușor, tot cu apă. Pot fi folosiți pentru  repararea furnirelor dezlipite, a sertarelor descleiate, fixarea picioarelor scaunele care se mișcă și scârțâie sau pentru a lipi bucăți de lemn între ele.

I se spune „tip aracet” pentru că aracet este de fapt un brand românesc de adeziv care se fabrica în trecut. Cum substanța și modul în care acționează sunt în linii mari aceleași se menționează de multe ori pe etichetă „tip aracet” pentru a le fi simplu celor obișnuiți cu acest tip de adeziv.

Adezivul poate fi aplicat cu un trafalet mic, veți controla mai bine cantitatea depusă. După aplicare părțile care se lipesc trebuie prinse cu cleme pentru că adezivul are nevoie de un timp de reactie. Este bine de știut că temperatură accelerează reacția și reduce timpul de încleiere. După aplicare, adezivul în exces se șterge imediat cu cârpa pentru că după întărire este mai greu de îndepărtat și probabil că veți avea nevoie de un șpaclu.

Adezivul este folosit mai mult pentru obiecte folosite la interior. Dacă vreți să-l folosiți pentru un obiect ce va sta afară căutați variante de aracet rezistent la umiditate și la variații mari de temperatură. Pe etichetă trebuie sa fie menționat ca este pentru exterior sau că este în classe D3 o D4 de rezistență la umiditate.

tipi di adesivi

2. Adezivi „Super Glue” (pe bază de cianacrilați)

Am folosit ghilimelele pentru că Super Glue este o marcă de adeziv care a devenit sinonimă cu adezivul care lipește orice foarte repede. Acest tip de adezivi – cianacrilații – lipesc și suprafețe foarte dure între ele, iar timpul de reacție este foarte scurt. Sunt cea mai potrivită alegere pentru reparații simple și rapide sau pentru lipirea pieselor mici. După uscare rezultă o lipitură foarte puternică.

Când se lucrează cu astfel de adezivi trebuie purtate mănuși pentru că adezivul poate lipi chiar și degetele între ele. Reacționează repede și este foarte greu de îndepărtat de pe suprafața mâinilor. Nu este solubil în apă.

3. Adesivi epossidici

Sunt adezivi bicomponenți, de tip A+B, care reacționează după amestecarea celor 2 componente. Reacția este destul de lentă, iar părțile care se lipesc trebuie ținute împreuna (prinse cu cleme) până la finalul reacției. La final se obține o lipitură foarte rezistentă în timp. Există variante care pot fi folosite doar pentru lipiri la interior și variante care se folosesc și pentru lipiri la exterior.

Rășinile epoxidice folosite pentru diverse proiecte spectaculoase au proprietăți adezive, dar nu sunt recomandate pentru a fi folosite ca adezivi.

4. Adesivi poliuretanici

Sunt cei mai rezistenți, mai durabili și mai puternici adezivi pentru lemn. Sunt foarte versatili și pot fi folosiți pentru lipirea mai multor tipuri de materiale: lemn, sticlă, metal, ceramică, spumă poliuretanică, textile, plastic, piatră. Rezistă foarte bine la umiditate fiind foarte potriviti pentru utilizare atât la interior în locuri cu umiditatea ridicată (baie, bucătărie), cât și la exterior (recinzioni, tavoli da esterno, pergole). Se folosesc la lipirea lemnului masiv, dar și a derivatelor din lemn.

În cazul adezivilor poliuretanici fără întăritor – monocomponenți – este nevoie de umiditate pentru a reacționa și a rezulta o lipitură foarte bună. Umiditatea o ia de obicei din obiectele ce se lipesc, dar pentru că nu este suficientă este bine ca, înainte de lipire, părțile ce vin în contact să fie umezite. Dacă din greșeală adezivul a ajuns și în alte zone si trebuie curățat, folosiți solvent nu apă. Incercați să-l îndepărtați cât încă este umed, după ce se întărește va fi foarte greu. După uscare îndepărtarea lui se poate face numai prin șlefuire.

tipi di adesivi
fonte: toolstation.com
5. Adesivi a caldo

Sunt cei mai folosiți adesivi da tutorial. Spre deosebire de ceilalți adezivi, pentru aplicarea lor aveți nevoie de un pistol de lipit. Adezivul este practic o tijă de plastic, transparenta sau opacă, de diverse culori, care este topită de temperatura foarte mare din vârful pistolului. Plasticul lichid se aplică ușor pentru că nu curge continuu ci numai atunci când este activată încălzirea. Prin răcire adezivul se întărește din nou prinzând și obiectele ce trebuie lipite.

Este foarte potrivit pentru muchii înguste, puncte fixe de lipire, locuri greu accesibile, lipirea obiectelor multe și mici (flori, steluțe, fundițe, nasturi, mărgele). Lipește și lemnul, dar este mai potrivit pentru textile, ceramică, materiale organice, hârtie.

Folosirea unui astfel de sistem implică temperaturi mari în vârful pistolului pentru a fluidiza adezivul. De aceea trebuie manevrat cu grijă și este recomandabil să se poarte mănuși de protecție rezistente la temperaturi ridicate.

tipi di adesivi
fonte: rokler.com
Accessori necessari

Dacă sunteți hotărât să reparați vreo piesă de mobilier sau vă pregătiți pentru un proiect personal, adezivul nu este singurul material de care aveți nevoie. Pentru buna desfășurare a procesului și un rezultat cât mai bun nu uitați că mai aveți nevoie și de:

  • cleme de prindere – necesare când nu se folosc adezivi cu reacție imediată și părtile trebuie ținute în contact până la încheierea reacției și uscarea adezivului. În astfel de cazuri o clemă nu este suficientă. Trebuie să vă asigurați că piesa este lipită cât mai strâns și egal pe toată suprafața. Cumparați cleme de mai multe feluri și mai multe dimensiuni. Dacă veți întreba un tâmplar veți afla că ele nu sunt niciodată suficiente.
  • trafalet, pensule înguste, racletă sau alte dispozitive pentru aplicare;
  • daltă ascuțită sau un șpaclu ascuțit pentru îndepărtarea adezivului uscat ieșit în exterior;
  • hârtie de șlefuit grosieră și medie pentru îndepartarea urmelor de adeziv și netezirea lemnului
  • sticle pulverizatoare cu diluant universal pentru îndepărtarea urmelor de adeziv insolubil în apă;
  • mănuși.

Sper ca informațiile să vă fie de folos. Succes!

Tag

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

4 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve,

    La sottoscritta, signora Mihaela Radu, ha una passione per il legno, in particolare per il restauro dei mobili.
    Apprezzo il fatto che i suoi articoli siano mirati, ben strutturati, chiari e che coprano brevemente quasi l'intera questione nel contesto dell'argomento scelto.
    Non ho controllato se avete scritto della pulizia di mobili e altri oggetti (ad es. porte, finestre, utensili, ecc.) per la rifinitura dopo riparazioni/interventi.
    Per questo motivo propongo un argomento, vicino alla tua formazione in chimica, sui DECAPPANTI/METODI DI PULIZIA DI VERNICI, LACCHE APPLICATE SU SUPERFICI "MOBILI" IN LEGNO.
    Mi interessano i tipi di sverniciatori, ovviamente ognuno per pitture, vernici ecc.

    Con i migliori saluti,
    arh. Victor Moraru

  • Salve. Voglio mettere un rivestimento in pvc nella mia cucina. Per questo devo montare diversi listelli di legno sul cemento e praticare circa 100 fori con un trapano (quanti vicini mi insulteranno?). Che colla potrei usare per incollare il legno al cemento?

    • Salve.
      Credo sia meglio evitare di dire parolacce ai vicini. 🙂 Per incollare il legno al cemento si possono usare tutti i tipi di adesivi presentati nell'articolo, compreso l'aracet, perché il cemento è un materiale poroso. Le pedate in legno vengono spesso incollate con la colla alle scale in cemento. Consiglio di utilizzare un adesivo poliuretanico. Si tratta di un adesivo che incolla il legno al calcestruzzo e resiste all'umidità, se il calcestruzzo ha trattenuto l'umidità.
      Tutto il meglio!

      Non dimenticate di abbonarvi alla rivista cartacea Wood Magazine! Per soli 58 lei/anno potrete conoscere le novità del settore, scoprire idee artigianali o segreti del mestiere. Vi ricordiamo che il contenuto della rivista cartacea è diverso da quello del sito web. I dettagli sono riportati nel link sottostante.
      Grazie!
      https://revistadinlemn.ro/product/abonament-revista-din-lemn/

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano