Primesc multe întrebări cu acest subiect – reconditionare mobila. Care sunt etapele? Ce se aplică întâi, grundul sau baițul? La ce folosește grundul? Ce lac să aleg? – sunt doar o parte dintre aceste întrebări. Pentru că este un subiect de interes m-am gândit să-l tratez mai pe larg. În plus, recunosc că va fi și mult mai simplu atunci când vor mai veni întrebări. Pun un link și am scăpat. 😉 Trebuie însă să vă spun de la început că nu este un lucru simplu și că, dacă nu ați mai făcut așa ceva până acum, începeți cu ceva mic și fără importanță. Astfel nu va fi o problemă dacă nu reușiți sau mai rău, dacă stricați obiectul. Cererile vin de obicei de la cei care vor să recondiționeze piese vechi de mobilier și cel mai probabil vor să facă acest lucru pentru mobila de suflet. Dacă sunt piese de valoare este mult mai bine să apelați la un specialist.
Când este necesară recondiționarea
Oricât de bun ar fi fost lacul și oricât de bine întreținută mobila, în timp, tot apar zgârieturi fine sau mici defecte. Despre genul acesta de „avarii” superficiale și discrete am mai vorbit și puteți găsi câteva remedii simple qui.
Când zgârieturile sunt profunde, când lacul se scorojește din cauză că apa a băltit pe suprafață sau când apar decolorări ale lemnului sau ale baițului, intervenția este mai dificilă și implică mai multă muncă. Rezultatul final nu depinde doar de calitatea produselor folosite. Modul în care se parcurge fiecare etapă este foarte important, iar calitatea finală a lucrării ține în primul rând de corectitudinea muncii depuse și nu de faptul că ați cumpărat un lac foarte bun.
Pentru că pe blaturile de mese apar cel mai des zgârieturile sau petele am să mă refer la o astfel de recondiționare, dar etapele sunt valabile pentru orice fel de mobilier sau obiect din lemn. Voi alege cea mai solicitantă intervenție, aceea în care stratul de finisaj este îndepărtat până la lemn și refăcut. Și parchetul are parte de solicitări agresive, dar despre rașchetarea și finisarea lui abbiamo già parlato.
Scule și materiale necesare
Dacă începeți o astfel de muncă ar rebui să aveți o mașină de șlefuit pentru că îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea nu este ușor de făcut numai prin șlefuire manuală. Trebuie să aveți hârtie de șlefuit cu granulație mai mare, pentru lemn, adică 150-180, chiar 220 și hârtie fină, pentru a șlefui între straturile de lac aplicate. Dacă veți aplica un lac lucios, hârtia folosită trebuie să aibă granulația 400 pentru a nu fi vizibile rizurile fine de la șlefuire. Pentru lac mat o granulație de 280 sau 320 este suficientă. Se pot folosi și bureți abrazivi – medii pentru lemn și fini pentru lac.
Veți mai avea nevoie de pensule/trafalet, cârpe de bumbac, baiț (dacă doriți colorarea lemnului), grund și lac. Alegeți produse pe bază de apă pentru a avea mai puține bătăi de cap. Țineți ambalajele acoperite când nu lucrați cu ele pentru a nu risca să ajungă impurități în ele sau a nu grăbi uscarea. Nu amestecați cantități mari de material pentru a nu avea pierderi. Sfatul nu este valabil în cazul baițului sau vopselelor (dacă pregătiți o anumită culoare). În acest caz preparați întreaga cantitatea necesară pentru a nu avea diferențe de culoare.
Sunt utile și bețe din lemn pentru a amesteca produsele în ambalaj, vase în care să puneți materialele dacă trebuie să faceți amestecuri, diluant pentru curățarea pensulelor sau pentru diluția lacului, mănuși de protecție (rezistente la solvent).
Etapele recondiționțrii finisajului
Îndepărtarea vechiului strat de lac sau de vopsea. Pentru a nu depune efort foarte mare folosiți mașina de șlefuit pe care montați hârtie abrazivă pentru șlefuirea lemnul. Aveți grijă să nu șlefuiți foarte mult când ajungeți la lemn. Mobila este de multe ori furniruită, iar stratul poate fi foarte subțire. Chiar și mobila foarte veche poate avea furnir. În acest caz, însă, furnirul este puțin mai gros. Dacă nu aveți siguranță cu mașina, atunci când ajungeți la lemn faceți șlefuirea manual. Așa veți avea mai mult control. După șlefuire îndepărtați praful cu cârpa de bumbac. Verificați cu mâna să nu aibă asperități.
Un alt mod de a îndepărta vechiul strat lac este cu ajutorul decapantului. Cu pensula, se aplică decapant, se lasă să acționeze timpul recomandat de producător, după care se îndepărtează stratul înmuiat cu un țicling (o lamă de metal). Operația poate fi repetată de câteva ori. După îndepărtarea totală a lacului, suprafața se spală cu diluant și se șlefuiește.
Este etapa când se fac și eventualele reparații. Dacă mobila este furniruită si l'impiallacciatura si è staccata sau s-a rupt lipiți-l cu adeziv de contact pentru a nu trebui să-l prindeți în prese. Ștergeți imediat surplusul și șlefuiți zona. Dacă rămân pete de adeziv vor fi foarte vizibile atunci când aplicați baițul. Dacă lemnul are crăpături sau mici găuri pe care vreți să le reparați folosiți chit de lemn. Aplicați o cantitate puțin mai mare pentru că prin uscare volumul chitului scade. După uscare slefuiți pentru a aduce la nivel.
Aplicarea baițului. Dacă doriți ca mobila să fie colorată, dar fibra lemnului să fie vizibilă, folosiți finisarea cu baiț și lac. Dacă folosi,i baiț pe bază de apă fibra lemnului se va ridica puțin iar suprafața va deveni mai aspră la pipăit. Nu vă speriați. Veți rezolva problema după stratul de grund sau primul strat de lac. Aplicați baițul cu cârpa sau trafaletul pentru că puteți controla mai bine cantitatea și reduceți riscul apariției petelor. La pensulă, cantitatea aplicată poate fi mai mare la început. Dacă baițul este pe bază solvent folosiți un trafalet cu burete rezistent la solvenți. Pentru a nu obține o culoare prea închisă folosiți baiț mai deschis decât culoarea dorită și aplicați 2 straturi. Așa puteți rezolva și problemele de uniformitate.
Applicazione del primer. În mod normal, după ce se usucă baițul se aplică un strat de grund. Acesta asigură o aderență mai bună la lemn și încarcă mai bine (are rășină mai multă și acoperă mai bine). Sunt însă și lacuri care pot fi folosite pe post de grund. În general, sunt produse de bricolaj, făcute special pentru a fi ușor de aplicat. Dacă vi se pare prea gros diluați-l cu apă, dacă este hidrodiluabil sau cu solvent. Pentru cele pe bază de apă nu depășiți 5% pentru că va ridica mult fibra lemnului. Aplicați cu pensula sau cu trafaletul. Nu diluați foarte mult pentru că există riscul să apară scursuri care se îndepărtează greu după uscare. După aplicarea primului strat lasați să se usuce și șlefuiți ușor cu hârtia abrazivă fină. Veți îndepărta astfel fibra ridicată și eventualele imperfecțiuni de la aplicarea stratului de grund. După șlefuire desprafuiți cu cârpa de bumbac.
Applicazione della vernice. Lacul se aplică la fel ca și stratul de grund. Dacă folosiți lac și pe post de grund, aplicați încă un strat în aceleași condiții ca prima dată. Lasați să se usuce și vedeți dacă este suficient. Dacă doriți o peliculă mai plină puteți aplica încă un strat, fără șlefuire, după ce s-a zvântat primul strat (1-2 ore). Dacă lasați până a doua zi este bine să șlefuiți înainte pentru a avea o aderență mai bună. Dacă lacul este lucios lasați obiectul să se usuce într-un spațiu cât mai lipsit de praf. Praful este dușmanul lacului lucios. Se prinde în peliculă iar luciul accentuează defectul.
Pentru un aspect mai placut și o întreținere mai bună puteți aplica peste lac, după uscare, un strat fin de ceară. Lasați pănă a doua zi și lustruiți. Veți obține un luciu mătăsos foarte plăcut iar finisajul va fi mai rezistent. Din când în când (la câteva luni) repetați operația. Veți feri astfel suprafața de zgârieturi fine sau semne de la lovituri.
Mobila vopsită
Dacă nu vreți ca fibra lemnului să fie vizibilă sau defectele sunt mult prea mari și vreți să le acoperiți (pete, colorații) puteți folosi vopsea. Fibra lemnului nu va mai fi vizibilă, dar nu veți pierde desenul natural pentru că el se va contura sub vopsea (se vor vedea porii, fladerele). Desenul va fi cu atât mai vizibil cu cât stratul de vopsea va fi mai subțire.
În acest caz nu veți mai aplica baiț ci numai 2 straturi de vopsea, cu șlefuire între ele. Nu aplicați mai mult decât dacă este neapărată nevoie (vopseaua nu a acoperit bine suprafața și defectele sunt încă vizibile). Un strat gros de vopsea va face să „pierdeți” lemnul, iar suprafața va începe să arate ca una de plastic.
In conclusione
Recondiționarea mobilei nu este simplă, dar nici imposibil de făcut pentru o persoană pasionată de bricolaj. Este bine de știut că acest proces se numește recondiționare și nu restaurare. Restaurarea înseamnă mult mai mult și de ea se ocupă specialiștii. Dacă aveți o piesă valoroasă nu vă apucați să reparați micile defecte pentru că valoarea ei va scădea. O piesă veche de mobilier cu o mică zgârietură este mai valoroasă decât aceeași piesă reparată stângaci cu un strat de lac lucios sau altă intervenție nepotrivită.
Celor care se încumetă la aventura de a-și recondiționa mobila le urez succes!
Ciao, grazie per gli splendidi articoli!
Avete detto in diverse occasioni che la riverniciatura, la riverniciatura del legno sarà fatta con lo stesso tipo di prodotti già esistenti sul legno, cioè a base di acqua o di solvente.
Ma volevo chiederle se su mobili già verniciati (all'acqua o a solvente) si può passare la cera. Voi date la cera? Vorrei usare una cera pigmentata per dare una finitura più opaca e uniforme ai mobili con poche decolorazioni.
Grazie!
Ciao!
E vi ringraziamo per averci seguito.
Sì, è possibile applicare la cera sulla vernice esistente, sia a base d'acqua che a base di solventi. È bene pulire preventivamente il mobile dalle impurità e dallo sporco accumulato nel tempo. Vale a dire, lavarlo con un panno umido e passare un panno dopo. Utilizzare acqua calda e detersivo per piatti, quindi acqua pulita per il risciacquo. Il panno deve essere ben strizzato. Dopo il lavaggio, asciugare bene e lasciare sciacquare. Quindi applicare la cera con un panno di cotone pulito. La lucentezza della cera appare dopo la lucidatura. Meno si lucida, più sarà opaca. La lucidatura si effettua con un pezzo di pasta.
Ulteriori informazioni sulla domanda sono disponibili al link sottostante.
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2019/02/21/finisarea-mobilei-cu-ceara/
Le sono molto grato per la sua risposta straordinariamente rapida e dettagliata, è molto utile.
Grazie ancora!
Dana
Salve,
Più leggo i suoi articoli e più mi rendo conto di non sapere nulla 🙂
Sono un "falegname principiante" e l'area in cui mi sento più insicuro è la finitura... Così tanti prodotti e opzioni, così tante decisioni... Ho realizzato alcuni mobili per me in legno massiccio (ho un laboratorio in cui non mi mancano particolari attrezzature, ma il livello di equipaggiamento è un po' semi-professionale) e come ogni principiante mi dico che mi piace il colore naturale del legno, anche se in cuor mio a volte vorrei dargli un accento diverso, senza verniciarlo. Ed è qui che iniziano i dettagli...
Volevo solo dire che apprezzo molto quello che fate, è uno dei siti che seguo costantemente. Continuate così!
Buona sera!
Grazie per il vostro apprezzamento!
Se avete domande su finiture, materiali e tecniche, sarò lieto di rispondervi. Apprezzo molto il suo desiderio di saperne di più su questo settore. Pochi "falegnami principianti" lo fanno. Molti considerano la finitura poco importante.
Tutto il meglio!
Complimenti per l'articolo!
Sarei interessato a sapere come posso salvare una radice di quercia molto bella. Posso inviare delle foto se può essere utile. Attualmente sono nella fase di scavo e taglio dei rami)
Grazie!
Buona sera!
Grazie!
Potete inviarmi le foto su mihaela.radu@cesbrands.ro.
Dopo aver estratto la radice dal terreno, occorre lavarla e pulirla, quindi coprire tutti i rami tagliati con paraffina o un primer diluito. Lasciare la radice in una zona ben ventilata e al riparo dal sole (una tettoia, un capanno). Se si intende utilizzarla come taglia-radici, affettarla prima di farla essiccare (riduce la tensione e il rischio di crepe).
Ulteriori informazioni sull'essiccazione sono disponibili nei link sottostanti.
Tutto il meglio!
https://revistadinlemn.ro/2016/09/02/am-taiat-nucul-cum-il-usuc-sa-nu-crape/
https://revistadinlemn.ro/2019/06/18/umflarea-si-contragerea-lemnului/
https://revistadinlemn.ro/2017/07/03/uscarea-lemnului/
Salve signora Radu,
Vorrei ricostruire alcune piccole ante di una libreria in truciolare 40×50 cm, che nel tempo si è scrostata la superficie su cui è stato applicato un sottile film di...qualcosa di simile alla pellicola melaminica.L'interno dell'anta è intatto, laccato e molto ben conservato.Cosa dovrei applicare sopra quella faccia che è già in basso un po' ammaccata e gonfiata dall'umidità.Il colore della libreria è castagno.
Gradirei una soluzione semplice e applicabile all'officina di casa.
Grazie.
Cordiali saluti, Cristian
Ciao!
Mi servirebbero delle foto. Potete inviarle a mihaela.radu@cesbrands.ro
La carta melaminica con cui è stato incollato il truciolato deve essersi staccata. In questo caso è necessario pulire accuratamente la superficie in modo che non rimanga alcuna pellicola. La carta deve essere rimossa tutta, in modo che la superficie risulti diritta e liscia. Quindi carteggiare l'intera superficie con una spugna abrasiva fine. Dopo la carteggiatura si può verniciare il truciolato, questo è il metodo più semplice. Utilizzate una vernice a base d'acqua, ma verificate prima l'adesione. Sulla superficie del pannello truciolare rimane una sottile pellicola di adesivo, che potrebbe non essere compatibile con la vernice.
Potrei darvi maggiori informazioni dopo aver visto le foto.
Tutto il meglio!