Macchine e strumenti - Macchinari per la produzione di mobili

Tradizione e passione alla quarta generazione - Rojek, macchine classiche per la lavorazione del legno

Ne plac poveștile, chiar dacă punctul de pornire sunt utilajele clasice pentru lemn și nu vreo Cosânzeană. Vrem sa aflăm cum a luat naștere un brand, cine a fost primul care  a pornit pe acest drum și ce l-a determinat să o facă. Fiecare bornă de timp spune ceva despre pasiunea cu care au fost construite utilajele și despre continuitate, despre tradiție. Acum ceva timp povesteam despre Altendorf, inventatorul primului circular cu masă mobilă. Questa volta raccontiamo la storia Rojek, firmă producătoare de utilaje clasice pentru lemn din Cehia, condusă acum de a patra generație Rojek. Povestea ne-a fost spusă de Macchinari Nika, rappresentante Rojek în România.

macchine classiche per la lavorazione del legno macchine rojek nika
Fotografie arhiva Rojek – mașina universală de tâmplărie
Nașterea unui marchio

Primul război mondial a făcut posibilă întâlnirea lui Josef Rojek cu motoarele cu ardere internă. A făcut o pasiune pentru ele și a învățat să le repare, făcând din această activitate o meserie după război. Astfel a strâns ceva bani cu care a cumpărat, de la o contesă din Častolovice, o bucată de pământ pe care a construit casa și un mic atelier. Imediat după război a început o perioadă de reconstrucție, iar tâmplarii și micile ateliere aveau cereri mari și multe cărora greu le făceau față. Dar lucrurile mergeau încet pentru că nu existau utilaje care să prelucreze lemnul cu rapiditate. Acest lucru l-a determinat pe Josef să gândească o mașină care să ușureze munca și să grăbească lucrurile.

macchine classiche per la lavorazione del legno rojek nika machinery
Foto d'archivio Rojek

Era în  1921 când a gândit, a proiectat și a construit prima mașină de prelucrare a lemnului – o mașină universală de tâmplărie care tăia, găurea și freza lemnul – pe care a botezat-o cu propriul nume, Rojek. A urmat o perioadă de dezvoltare rapidă și în scurt timp mașinile sub marca Rojek au depășit granițele Cehiei, ajungând în țări din nordul Europei – Suedia, Finlanda, Norvegia – dar și pe alte continente (Australia, Canada). Chiar și în perioada de criză și în timpul celui de-al doilea război mondial, firma a continuat să se dezvolte și să producă mașinile sale apreciate din ce în ce mai mult în lume pentru robustețe și precizie. La sfârșitul războiului, firma cehă de utilaje pentru prelucrarea lemnului Rojek producea circulare cu masă, fierăstraie cu panglică verticale, mașini de rindeluit (abricht), de degroșat (grosime), mașini de găurit.

macchine classiche per la lavorazione del legno macchine rojek nika
Foto dell'archivio Rojek - pubblicità

Din păcate, Cehia, la fel ca restul Europei de Est, a intrat sub dominația Uniunii Sovietice, trecând în scurt timp la un regim comunist. Josef a continuat să producă utilaje în cadrul unei forme socialiste de organizare, Dřevostroj, pe care a înființat-o și a condus-o până la moartea sa, în 1958. Imediat după aceea, aceasta a fost naționalizată intrând în componența Kovodružstvo Rychnov nad Kněžnou, care a continuat să fabrice și să vândă utilaje sub marca Rojek până în 1980.

macchine per la lavorazione del legno rojek nika classic
Foto d'archivio Rojek
1991 – un alt început

După moartea lui Josef, niciun membru al familiei nu a lucrat în companie înființată de el și trecută acum în proprietatea statului, dar dorința de a continua tradiția a supraviețuit în urmași. Imediat după căderea comunismului, nepotul lui Josef, Jiří Rojek, a început demersurile pentru recuperarea fabricii înființate de bunicul său. A fost un proces dificil, cu multe tergiversări și etape intermediare, dar în 1991 s-a reușit separarea cooperativei înființate de Josef de cea care a înglobat-o, iar firma Rojek, înființată între timp de Jiří Rojek, a cumpărat-o. A fost o achiziție de suflet, pentru cinstirea memoriei bunicului. Au fost însă necesare mai multe îmbunătățiri tehnologice  pentru ca firma să ajungă la nivelul de competitivitate actual.

macchine classiche per la lavorazione del legno macchine rojek nika
Foto d'archivio Rojek

Prima mașină produsă a fost o mașină combinată – KDR MSP 300 – cu masă de 300 mm. Mașina a fost îmbunătățită de-a lungul timpului de mai multe ori și a fost construită și varianta cu masă de 410 mm – MSP 410. A început apoi construcția altor mașini clasice pentru prelucrarea lemnului – circulare cu masă mobilă, mașini de mortezat și mașini de frezat.

Jiří Rojek, împreună cu cei doi fii ai săi, a început un proces de reconstrucție și extindere pe plan internațional a firmei. Au fost adăugate și alte linii de producție precum cel al centralelor de încălzire. Producția a crescut odată cu intrarea pe alte piețe și a fost nevoie de construirea unui alte fabrici la Kostelec nad Orlicí. Utilajele de prelucrare a lemnului Rojek se găsesc, atât în Europa, cât și în SUA, Canada sau Australia, compania având o rețea solidă de distribuitori.

macchine classiche per la lavorazione del legno macchine rojek nika
Foto d'archivio Rojek

Acum, după moartea lui Jiří Rojek, firma este condusă de Evžen Rojek, a patra generație Rojek.

Utilajele Rojek pe piața românească

Le macchine più popolari prodotte da Rojek sono:

macchine classiche legno rojek nika
ROJEK PK 320 A
macchine classiche per la lavorazione del legno macchine Rojek nika
ROJEK FS 550 A

Utilajele sunt fiabile și robuste, de aceea sunt apreciate și de clienții din România. Ele au fost gândite pentru a simplifica producția de tâmplărie, așa că toate configurațiile sunt complete, fiind gata de folosire în varianta standard (opționalele venind doar să îmbunătățeasca utilajul). Rojek păstrează tradiția mașinilor „pe viață”, multe dintre utilajele produse de Josef Rojek în trecut fiind încă funcționale.

„Utilajele Rojek sunt foarte apreciate de clienții nostri. Ele sunt ca un prieten bun pe care te poți baza de fiecare dată. Prin construcția lor solidă și gama variată de produse, utilajele Rojek răspund tuturor nevoilor de prelucrare, fiind astfel ideale, atât pentru ateliere individuale, cât și pentru fabrici mari. De asemenea, pretul atractiv permite includerea lor în numeroase proiecte pe fonduri europene, inclusiv StartUp Nation.” – Cristian Brosiu, amministratore Nika Utilaje

Progetti futuri

Planurile de viitor ale firmei se îndreaptă în primul rând spre viitorul apropiat, adică anul viitor, când se sărbătoresc 100 anni dalla produzione della prima macchina Rojek, 100 de ani de tradiție în construcția de utilaje pentru prelucrarea lemnului. Vor să onoreze evenimentul cu o serie de utilaje îmbunătățite:

  • Una sega circolare professionale di livello tecnico superiore con controllo a 3 assi,
  • Un mod inovativ de schimbare a burghielor în mandrină,
  • Cadre de sprijin inovative pentru circularele cu masă

și multe alte îmbunătățiri ale utilajelor existent.

Planurile de viitor includ dezvoltarea companiei în ambele direcții – utilaje pentru prelucrarea lemnului și centrale termice – și extinderea rețelei de distribuitori astfel încât Rojek să fie un brand recunoscut la nivel mondial. Planuri îndrăznețe susținute de determinarea a generații de pasionați și de „moștenirea” unui nume cu rezonanță în industria lemnului.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

Aggiungi commento

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano