Finitura fai da te

Cosa sono i pattini per l'invecchiamento del legno

Una din pasiunile mele legate de lemn este învechirea lui artificială cu ajutorul materialelor de finisare și a tehnicilor de pregătire a lemnului în alb. Dar cred că acest lucru nu mai este o surpriză pentru nimeni. Lemnul se îmbătrânește cel mai simplu folosind patinele de învechire. Dar ce sunt aceste patine? Care este natura lor și cum pot fi folosite pentru un aspect cât mai credibil?

fonte: revistadinlemn.ro
fonte: revistadinlemn.ro

Patinele de învechire sunt soluții de colorare cu ajutorul cărora se reproduc efectele trecerii timpului asupra mobilei sau a altor obiecte din lemn. În mod normal, odată cu trecerea timpului, pe suprafața finisajului se depun impurități iar culoarea lacului se închide ușor, se îngălbenește, din cauza radiației UV. Dacă se compară o mobilă veche cu una nouă se observă apariția unor zgârieturi, a loviturilor, locuri unde se așează cu predilecție praful și murdăria. Culoarea mobilei vechi nu mai este aprinsă, vie. Ea devine mai stinsă și asta tot din cauza murdăriei și a radiației UV.

lada zestre sec.17 fonte foto: undolock.com
lada zestre sec.17
fonte: undolock.com

Când se dorește obținerea unui obiect din legno anticato se folosc patine de învechire. Se recomandă aplicarea lor peste grund. Dacă se aplică direct pe lemn există riscul să intre în profunzime și să nu mai poată fi îndepărtate, alterându-se efectul.

A differenza di baițuri, nu toată cantitatea aplicată rămâne pe obiect. După aplicare, se șlefuiește sau se șterge, îndepărtându-se în mare parte. Există o tehnică de îndepărtare a surplusului. Patina trebuie să rămână în loviturile, zgârieturile și semnele făcute la preparazione del bianco. Dacă lemnul are pori, patina îi va marca, va intra în pori. De asemenea, ea trebuie să rămână și pe toată suprafața dar în cantitate foarte mică, în așa fel încât să sugereze murdăria depusă în timp.

fonte: vernicishabby.com
fonte: vernicishabby.com

Patinele pot fi pe bază de solvent sau hidrodiluabile. Ele pot fi aplicate cu pensula, cu buretele sau cu pistolul, iar surplusul se îndepărtează prin șlefuire cu hârtie de șlefuit sau lana d'acciaio sau se șterge cu cârpa. Uneori este nevoie să se aplice o cantitate foarte mică de patină. În acest caz se recomandă folosirea pistoalelor speciale. Peste patină se aplică întotdeauna un strat de lac pentru a proteja efectul.

fonte: vernicishabby.com
fonte: vernicishabby.com

Patinele sunt de diverse culori: nuc închis, nuc roșcat, alb, gri, verde, albastru, roșu, portocaliu, auriu, argintiu, bronz,etc. Important este ca aceste culori să dea un aspect cât mai natural și mai credibil mobilei. De asemenea, culoarea patinei trebuie să fie în armonie cu restul finisajului, nimic nu trebuie să pară forțat, exagerat.

fonte: cuteport.com
fonte: cuteport.com

Se pot folosi patine de mai multe culori pe același obiect. Cel mai ușor de îndepărtat este atunci când fiecare patină se aplică pe un alt strat de grund (patinele sunt separate de straturi de grund). Metoda dă și profunzime, efectul fiind de straturi succesive de mizerie depuse în timp. Pot fi însă aplicate și pe același strat de grund, efectul fiind însă puțin diferit.

fonte: revistadinlemn.ro
fonte: revistadinlemn.ro

Pentru a folosi cât mai corect patinele de învechire și a obține produse cât mai naturale este nevoie de experiență sau de un talent anume. Este destul de greu de obținut obiecte credibile de prima dată. Cel mai bine se învață „furând” tehnica de aplicare, de ștergere și de șlefuire, de la cineva cu experiență.

Patinele de învechire produc un efect vizual foarte puternic. Folosirea lor corectă pe o mobilă cu un model bine ales, poate da timpul înapoi cu zeci, chiar sute de ani.

Mihaela Radu

Mihaela Radu è un ingegnere chimico ma ha una passione per il legno. Lavora nel settore da più di 20 anni e la finitura del legno è ciò che l'ha definita in questo periodo. Ha acquisito esperienza lavorando in un istituto di ricerca, nella propria azienda e in una multinazionale. Vuole condividere continuamente la sua esperienza con chi ha la stessa passione, e non solo.

2 commenti

Aggiungi un commento

Questo sito usa Akismet per ridurre lo spam. Scopri come i tuoi dati vengono elaborati.

  • Salve signora Mihaela,

    E io sono una Mihaela appassionata di legno.
    Ho fatto una terrazza in giardino e ho messo un soffitto in legno -pannelli di legno. Vorrei dipingerlo di bianco e dargli una patina bianca invecchiata. Non so dove posso trovare la vernice o quale potrebbe essere la tecnica di verniciatura. Le pareti sono in mattoni vecchi e la recinzione è data con vernice trasparente con una tonalità di mattone rossastro.

    • Buona sera!
      Sono felice di conoscere un appassionato di legno.
      Stavo pensando a un modo semplice per ottenere il bianco invecchiato senza troppi sforzi. La posizione è difficile e sarà difficile da lavorare. Penso che il modo più semplice sia quello di applicare una mano di vernice bianca sulla quale, dopo l'asciugatura, applicare una cera color noce rossiccio. Utilizzate una vernice bianca a base d'acqua che cercate di applicare, con un pennello o una spatola, senza diluirla per non sollevare le venature del legno. Dopo l'asciugatura, applicare la cera con un panno di cotone morbido. Applicare prima con movimenti circolari, in modo che la cera penetri nei pori, poi strofinare bene lungo le venature. Il colore acquisterà una patina (non più bianco puro) e il disegno del legno sarà messo in risalto dalla cera. La cera rimarrà anche sulle imperfezioni del legno (segni di circolare, graffi, ammaccature, che però, nel caso di una finitura antica, sono un vantaggio.
      Tutto il meglio!

Categorie

Iscriviti alla newsletter

Newsletter venerdì mattina
Informazioni e consigli dagli esperti

it_ITItaliano